Hardlopen in de sneeuw en gladheid

Posted December 12, 2017 by Nicole in Hardloop perikelen / 0 Comments

hardlopen bij gladheid

Ik geniet van de witte wereld om me heen.

Maar onderweg is het op sommige plekken verraderlijk glad. Ofwel door stukken ijs, of doordat de sneeuw spiegelglad is geworden.

Microvezel schoenhoezen versus antislip schoenen met studs

Omdat ik toch gewoon wil hardlopen besloot ik de microvezel schoenhoezen die ik ooit kocht bij de Blokker over mijn hardloopschoenen heen te doen.

Je kunt ook van die antislip zolen met studs over je schoenen heen trekken, maar die hebben aan de onderkant van die ijzeren ‘studs’. En dat vind ik niet prettig hardlopen. Hieronder zie je daar een voorbeeld van:

antislip
9,99 bij bol.com

De microvezel schoenhoezen veranderen niets aan de manier en beleving van het hardlopen. Dus die vind ik fijner.

Hardlopen bij gladheid met microvezel schoenhoezen

In eerste instantie was ik erg tevreden met de microvezel schoenhoezen. Zelfs op stukken ijs kon ik gewoon hardlopen zonder enig slipgevaar! Dankzij de microvezel stond ik net zo stevig als tijdens een hardlooprondje in de zomer : )

Maar na twintig minuten hardlopen ontstond er toch een probleem: door de sneeuw en ijzel werden de microvezelf schoenhoezen steeds natter. En op een gegeven moment waren ze echt zo doorweekt dat het voelde alsof ik aan iedere  voet een stuk beton had hangen. In eerste instantie zei ik nog tegen mezelf:

‘Niet zeuren! Dan is het gewoon een extra nuttige work-out omdat je harder moet werken.’

Lood aan de schoenen

Maar op een gegeven moment werden die loden schoenen toch wel heel vervelend. Van narigheid heb ik de microvezel schoenhoezen toen toch maar van mijn hardloopschoenen afgehaald en ben ik mijn weg ‘gewoon’ vervolgd.

Met in elke hand het zware gewicht van een met water doordrenkte microvezel schoenhoes.

Dan dan weer wel…

Hardlopen bij gladheid: 6 aandachtspunten

Als je nou geen schoenhoezen of antislip zolen hebt, en je wilt toch gaan hardlopen als er sneeuw ligt en/of ijs ligt, dan zijn er de volgende aandachtspunten:

  1. Loop bij voorkeur op verse sneeuw, oftewel sneeuw die nog niet is platgelopen. Die is namelijk veel minder glad.
  2. Pas je tempo aan. Als je normaliter een bepaald tempo loopt, laat dit dan nu even los. Prioriteit bij gladheid is dat je niet valt.
  3. Maak korte passen, dat maakt het risico op vallen kleiner.
  4. Loop mindful! Hardlopen bij gladheid, zoals sneeuw en ijzel is de ultieme manier om te oefenen met bewust hardlopen. Want je moet wel! Als ik hardloop in de sneeuw ben ik me ineens bewust van elke stap die ik zet. Simpelweg omdat ik mijn voeten zorgvuldig moet neerzetten omdat ik niet wil uitglijden.
  5. Je kunt spierpijn krijgen van hardlopen bij gladheid. Omdat je vaak toch wat anders loopt als je bang bent om uit te glijden, kun je spierpijn krijgen op onverwachte plekken.
  6. Probeer ontspannen te lopen. Let op dat je niet verkrampt omdat je angstig bent om te vallen. Ontspan je schouders, en probeer zo ontspannen mogelijk te lopen.

Hoe beïnvloedt gladheid jouw hardlopen?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.