Hardlopen na trekken verstandskiezen: mag dat?

hardlopen na verstandskies trekken

Hardlopen na het trekken van verstandskiezen.

Hoe zit dat?

Kun je bijvoorbeeld meteen weer gaan hardlopen? Of kun je beter even wachten?

Hieronder mijn ervaring met hardlopen na het trekken van verstandskiezen, en wat de experts adviseren.

Hardlopen na trekken verstandskiezen: wat zeggen de experts?

Nadat ik mijn jarenlange angst had overwonnen en mijn bovenste verstandskiezen had laten trekken diende zich het volgende vraagstuk aan:

‘Wanneer kan ik weer gaan hardlopen?’

De antwoorden van experts variëren van ‘na 2 tot 3 dagen’ tot ‘na een week.

En als je wilt gaan sporten, kies dan voor ‘low impact’ bewegen. Zoals wandelen. Op Tandwijzer.nl vergelijken ze de wond na het trekken van een verstandskies met een grote wond aan je been. Daar ga je toch ook niet mee rennen of springen? Door inspanning komt er meer druk op de wond. Je bloed gaat bovendien sneller stromen, en die twee dingen samen kunnen er voor zorgen dat de wond weer open gaat en gaat bloeden.

Hardlopen na trekken verstandskiezen: 3 Redenen om even te wachten

  • Na het trekken van je verstandskies vormt zich een bloedprop. Door te gaan rennen zou die kunnen losgaan en dat wil je niet. Want dan duurt het herstel van de wond langer.
  • Het is toch wat lastiger om te eten met een paar Grand Canyons in je mond: daardoor ben je misschien wat zwakker dan normaal.
  • Afhankelijk van je pijnmedicatie kan het ook beter zijn om even te wachten. Als je een pijnstiller slikt waarvan je suf wordt is het niet verstandig om het verkeer in te gaan.

Vandaag het is het dag 4 na het trekken van mijn 2 verstandskiezen, en ik heb nog wel wat napijn. Ik schort het hardlopen daarom nog maar heel even op. Maar ik zal blij zijn als ik me weer helemaal 100% voel, en ik weer kan gaan hardlopen!

Ik mis het.

Maar mijn verstandskiezen mis ik helemáál niet!

Hardlopen of sporten na verstandskiezen trekken samengevat

Zijn je verstandskiezen getrokken? Dan is het algemene advies om minimaal 2 tot 3 dagen even niet te gaan hardlopen of te sporten. Op marinaclinic.nl vatten ze het handig samen:

‘Sporten verhoogd de kans op een bloeding en een minder goede wondgenezing. Wij raden u aan om de eerste 2 tot 3 dagen na de ingreep intensief sporten achterwege te laten.’

Leestip

Hardlopen na een verstuikte enkel

Hoe zijn jouw ervaringen met hardlopen na verstandskiezen trekken?

Geraadpleegde bronnen onder andere: Tandartspraktijk de Oversteek, Marina Clinic, Tandarts.nl Chat’nRun, Tandarts Zwarteveen Soest

Similar Posts

2 Comments

  1. Ik googlede “hardlopen na tand trekken” en komt weer terug op jouw website. Ik had mijn tand gister laten trekken en de tandarts zei dat ik de volgende dag kan al hardlopen. Nou, ik geloof hem echt niet en ging online zoeken. Ik denk dat ik zal toch even wachten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.