hardloopkleding voor damesHardloopkleding voor dames is niet vanzelfsprekend. De meeste vrouwen die beginnen met hardlopen trekken een oude joggingbroek aan, met een t-shirt dat ze nog hadden liggen, en gaan op pad.

Dat deed ik zelf ook. Ik wilde beslist niet investeren in iets waarvan ik nog zeer betwijfelde of ik het wel zou volhouden. Dat was ook de reden dat ik mijn hardloopcarrière begon op een paar oude sportschoenen van de Schoenenreus, die ik kreeg op de middelbare school. Ik herinner ze nog goed: wit met roze bloemetjes. Ze kostten maar liefst 14,95. In guldens. Maar na enkele weken begonnen mijn knieën behoorlijk pijn te doen, en mijn vertrouwen in mezelf als hardloper was groot genoeg geworden, om te investeren in een paar 'echte' hardloopschoenen.

Hardloopkleding voor dames: mijd katoen!

En na een tijdje investeerde ik ook in goede hardloopkleding voor dames. Eerlijk gezegd ging er een wereld voor me open, toen ik me verdiepte in hardloopkleding. Ik had geleerd dat je polyester kleding moet vermijden, omdat je daarin gaat zweten. Ik wilde daarom altijd alles in katoen hebben, omdat het ademt. Maar één van de eerste dingen die ik leerde als hardloper is dat je katóén juist moet mijden als je gaat hardlopen!

Katoen neemt namelijk het vocht, oftewel het zweet, van je lichaam op en wordt zwaar en plakkerig op je lichaam. Dat komt omdat katoen uit holle vezels bestaat die vocht makkelijk vasthouden. En als je dan vervolgens afkoelt met dat koude natte shirt op je lijf, heb je zo een verkoudheid te pakken. De meeste hardloopkleding voor dames is van speciaal materiaal.

Lees ook: Zweet in je kruis...

Hardloopkleding met kunststofvezels

En dat is high-tech hardloopkleding voor dames (en heren), die omschreven wordt met termen als 'wicking', 'climacool', en 'Goretex'. Die stoffen zijn gek genoeg van polyester, maar ademen toch. Ze vervoeren bovendien het zweet weg van je huid, zodat je niet een plakshirt krijgt en je huid droog blijft. Je kunt het kopen in allerlei prijsklasses, die variëren van zo'n zeven euro (bij de Action) tot honderden euro's voor 'echte' merken als Asics.

Katoenen hardloopkleding dames: DriCotton

Overigens heeft katoen zich ondertussen enigszins gerevancheerd, want onder andere Nike heeft zogenaamde dri-cotton loopshirts uitgebracht. Die doen hetzelfde als de high-tech hardloopkleding. Een tijdje verkocht ook de Hema dri-cotton hemdjes en shirts, maar die kledinglijn is er helaas niet meer. Ik snap daar niets van en vind het bovendien erg jammer, want de prijs was vriendelijk, en de modellen leuk. Wat mij betreft kan er nooit genoeg hardloopkleding voor dames zijn.

Goedkope hardloopkleding voor dames: denk out of the box!

Mijn allereerste hardloopkleding voor dames waren een hardlooptight and hardlooptrui. Die kocht ik bij de Kruidvat, en ik heb ze nog steeds. Mooi vind ik ze niet, maar het zit wel lekker, en beantwoordt aan mijn belangrijkste eis: ze transporteren het vocht van mijn huid weg. Op Ren mama ren vind je een speciale post met locaties waar je goedkope hardloopkleding kunt vinden! Zo vond ik een paar capri tights bij de Action voor maar 6,95 die in snel tempo één van mijn lievelingsbroeken is geworden.

Als je goedkope hardloopkleding zoekt denk dan 'out of the box'. Je vindt die namelijk op onverwachte plekken, als supermarkten zoals de Lidl en de Aldi, Kruidvat, van-alles-wat winkels als de Action, en de Hema, en 'gewone' kledingwinkels als de Hu0026amp;M. En bij Zalando kun je zelfs zoveel online hardloopkleding bekijken dat ik nog nooit aan de laatste pagina ben toegekomen!

Hardloopkleding voor dames: waar moet je opletten?

  1. Denk 'laagjes'! Kleed je als een ui. Dan kun je makkelijk onderweg iets uittrekken als het te heet wordt.*
  2. Let op dat je hardloopkleding van materiaal is dat het vocht van je lichaam weg transporteert.
  3. Zorg dat je in het donker goed zichtbaar bent: hardloopkleding heeft vaak reflecterende biesjes of emblemen
  4. Het moet lekker zitten! Denk niet: 'Ach dat went wel!' Want een broek die afzakt of knelt wordt na 3 km hardlopen al iets om helemaal gek van te worden.
  5. Zorg dat je hardloopkleding zakken heeft: dat is toch wel erg handig. Bijv. voor een huissleutel, of wat geld.
  6. Kies sportkleding die je makkelijk kunt wassen. Zie ook: Sportkleding wassen hoe doe je dat.
* Dat is zo makkelijk gezegd: dan trek je wat uit. Maar nadeel is wel dat je dan de rest van je loop met een kledingstuk in je hand loopt. Wat ik vaak doe als ik het warm krijg is mijn hemd omhoogtrekken, over mijn bh heen. Een vest knoop je makkelijk om je heupen, en toen ik naar Ulft rende rolde ik mijn vest op tot een soort sjaal, en droeg het om mijn nek. 

Hardloopkleding voor dames online

Hardloopkleding voor dames kun je tegenwoordig ook heel goed online kopen! Je kunt dan bovendien beter prijzen vergelijken vind ik. Ga dan gewoon naar beslist.nl en type 'hardloopkleding' in. En met de algemene regel dat artikelen die je online koopt altijd binnen 30 dagen terug mag brengen, loop je weinig risico. Zo kocht ik zelf ooit online mijn roze bodywarmer, die één van mijn beste aankopen ooit is gebleken. En dat terwijl ik een hekel heb aan bodywarmers...

Online hardloopwinkels, maar ook hardloopkleding bij Hu0026amp;M

Een bekende online hardloopwinkel is Plutosport, maar ook 'echte' winkels als Perry Sport hebben tegenwoordig vaak een online shop waar je hardloopkleding voor dames en heren kunt bestellen. Dit heeft soms zelfs als voordeel dat je de verzendkosten kunt uitsparen, door je bestelling in de lokale winkel op te halen. Waar je misschien niet zo snel aan denkt is dat je hardloopkleding ook online bij Hu0026amp;M kunt bestellen! De hardloopkleding van de Hu0026amp;M is zeer vriendelijke geprijsd, en ziet er bovendien nog erg leuk uit ook, vind ik.

Online hardloopkleding kopen via eBay!

Afgezien van de reguliere online winkels die hardloopkleding verkopen, koop ik ook graag hardloopkleding voor dames via eBay.co.uk. Dat is vaak nog veel goedkoper, en je hebt natuurlijk heel veel keus. Nadeel is wel dat je hardloopkleding die je online bij eBay niet altijd kunt retourneren als het niet goed zit. Of dat dit meer gedoe is, omdat je het moet terugsturen naar Engeland. Lees daarom altijd goed de voorwaarden van de verkoper op eBay.

Hardloopkleding merken

De bekendste merken op het gebied van hardloopkleding zijn toch wel Nike, Asics, Odlo, Adidas en Craft. Helaas hangt aan deze merken meestal ook een behoorlijk prijskaartje, dat ik persoonlijk meestal veel te hoog vind. Wat ook niet helpt is dat ik hun kleding meestal helemaal niet mooi vindt. Het ziet er heel erg uit als Hardloopkleding, met van die lelijke felgekleurde vinnen en zo. Ik loop liever in iets 'gewonere' hardloopkleding, en koop dus liever bij de Hu0026amp;M en via eBay.co.uk.

Sportkleding is hardloopkleding

Je hoeft je trouwens ook niet per sé te beperken tot officiële hardloopkleding. Veel 'gewone' sportkleding voldoet ook aan de eisen van hardloopkleding. Let dan wel op dat het van dat speciale 'high tech' materiaal is! Zeker bij winkels als de Bristol en Scapino waar ik graag kijk voor goedkope hardloopkleding, hebben ze ook veel hardloopkleding van 'gewone' katoen. Of heel irritant, het staat er niet in, of het van dat speciale materiaal is. In dat geval neem ik het zekere voor het onzekere en laat het gewoon hangen.

Overigens hebben zowel Bristol als Scapino hun eigen huismerk sportkleding/hardloopkleding van high tech materiaal. Bij de Bristol heet het geloof ik Leopard, en ze verkopen daar ook kleding van Nike. Maar zelf vind ik hun kleding meestal niet zo leuk om te zien.

hardloopkleding damesHardlooprokjes of looprokjes

Hardlooprokjes of looprokjes zijn natuurlijk bij uitstek hardloopkleding voor dames. In Amerika werden ze bekend toen in 2004 ene Nicole DeBoom de Ironman Wisconsin triathlon won in een zelf ontworpen looprokje. Ze begon daarna haar bedrijf SkirtSports waarmee ze looprokjes definitief in de markt zette. Sindsdien zijn er veel meer bedrijven gekomen die hardlooprokjes maken en verkopen waaronder RunningSkirts.com.

Hardloopkleding dames in beeld

Op onderstaande video zie je looprokjes in actie:

Hardlooprokjes zijn geweldig vind ik: ze verbergen alle oncharmante delen, en staan vrouwelijk en vlot. Bovendien zitten ze heerlijk. Lees hier één van mijn reviews van hardlooprokjes.

Hardloopkleding voor dames: conclusie

Hardlopen is een goedkope sport, maar je kunt hem zo duur maken als je wilt. Natuurlijk kun je het vertikken om geld uit te geven aan hardloopkleding, maar ik raad het je toch aan! Hardloopkleding hoeft niet duur te zijn, en voor vriendelijke prijsjes vind je al uitstekende hardloopkleding.

En leuke hardloopkleding kan bovendien erg motiverend werken. Als ik iets nieuws heb gekocht, dan heb ik extra zin om te gaan hardlopen.


Reacties

Hardloopkleding voor dames — 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>