Vrouwen gaan hardlopen. Over de hele wereld ontdekken steeds meer vrouwen de vreugde en vrijheid die hardlopen biedt.

En dan heb ik het niet over het rennen/hardlopen dat je doet als je probeert je kinderen op tijd op school te krijgen, terwijl je ook nog boodschappen moet doen, en je je afvraagt hoe je die avond in vredesnaam ook nog stomende sex moet inplannen met je echtgenoot. Ik bedoel het soort rennen, of hardlopen, dat je doet omdat het je een goed gevoel geeft. Het soort hardlopen dat je doet voor jezelf.

Vrouwen en hardlopen voor de lol? Huh?!

Nou zijn er misschien lezers die naar de muis grijpen om weg te klikken, terwijl ze denken: 'Hardlopen? Ik haat hardlopen! Ik krijg het er heet van, ik word zweterig en rood, en ik kan het niet volhouden.' Geloof me, ik weet precies hoe je je voelt.

Als ik vroeger een hardloper zag dan stootte ik mijn man aan zei: 'Moet je zien, wat een stakker! Die is aan het hardlopen…' Om nog maar te zwijgen van die dwazen die bij rood licht pas op de plaats maakten, in plaats van even lekker te relaxen. Eeuwig zonde vond ik dat, om zo'n legitieme kans om te stoppen met hardlopen te laten liggen.

Maar toen beviel ik van mijn vierde kind, en zorgde fulltime voor vier kinderen in de leeftijdenvan 0, 2, 4 en 8. En regelmatig had ik zin om heel hard weg te lopen. Ik moest ze voortdurend in de gaten houden, want ze kropen over vloeren, stopten alles wat ze tegenkwamen in hun gretige mondje, en gooiden veelvuldig bekers kleverige ranja om.

Maar hoorde ik van hardlopen als een manier om 'tot jezelf' te komen, en mijn interesse was gewekt. Ik gebruikte een beginnersschema en begon met drie keer per week wandelen. Na zo'n twee weken mocht ik maar liefst 1 minuut hardlopen. En wat duurde die minuut lang! Maar ik was zo blij om even alleen te zijn, en uit het huis, dat ik doorzette. En voor ik het wist was ik één van hen geworden: een hardloper.

Vrouwen en hardlopen: de tweede loopgolf

Er worden grofweg twee loopgolven onderscheiden. De eerste was in de jaren zeventig, begin jaren tachtig. Jim Fixx' Lopersboek speelde er een grote rol in dat steeds meer mensen, vooral mannen, gingen hardlopen. In die tijd ging het erom om snel en hard te lopen. Hardlopen was een prestatiesport.

De tweede loopgolf is nog steeds aan de gang, en heeft een heel ander uitgangspunt. De lopers van de tweede golf lopen vanwege de mentale en fysieke voordelen die hardlopen hen oplevert. Het gaan hen in het algemeen veel minder om de prestaties en de snelheid. Dat zie je weerspiegelt in de resultaten van deelnemers aan de marathon: er zijn nog nooit zoveel deelnemers geweest, maar de gemiddelde snelheid waarmee de marathon wordt gelopen ligt veel lager.

Voordelen van hardlopen voor vrouwen

Er zijn heel veel goede redenen voor vrouwen om te gaan hardlopen. Hardlopen verbetert je gezondheid in het algemeen. Het verlaagt je bloeddruk, en het slechte cholesterol in je bloed, het zorgt voor steviger botten, je slaapt er beter door, en het schijnt positief te werken op je seksleven. Uiteindelijk kun je als vrouw je leven verlengen met hardlopen met minstens 5 jaar!

De overheid stimuleert ook dat mensen gaan bewegen, met het programma 'Sport en bewegen in de buurt'.

Wie wil er nou niet zo uitzien?!

Waarom zoveel vrouwen gaan hardlopen

Vrouwen zijn nog nooit zo hard aan het rondrennen geweest als anno 2012. Is het niet wonderlijk en grappig hoe ze tegelijkertijd massaal gaan hardlopen?! In de jaren vijftig was het een duidelijke zaak: de plek van de vrouw was thuis, bij voorkeur in de keuken. Maar tegenwoordig moet je als vrouw deelnemen aan het arbeidsproces en baan en kind succesvol combineren. Dat valt niet altijd mee, en er is dan ook menig plaatje van een vrouw die verschillende ballen tegelijkertijd in de lucht probeert te houden.

Als je zo druk bent, en zo weinig tijd hebt voor jezelf, dan is hardlopen de perfecte manier om even stil te staan bij jezelf.

Hardlopen is laagdrempelig en makkelijk

Om te gaan hardlopen heb je geen diploma's, training, coach, dure instrumenten of sportschool nodig: het is gewoon een kwestie van de ene voet voor de andere zetten. Het enige dat je echt moet hebben is een paar goede hardloopschoenen. Die trek je aan, en je rent de voordeur uit! En de hele wereld is je sportschool.

Hardlopen is goed te combineren met kinderen en een druk leven

Een ander voordeel voor vrouwen die willen hardlopen is dat het makkelijk  te combineren is met baby's en kinderen. Dankzij handige babyjoggers kun je je baby gewoon meenemen bij het hardlopen. Dat is nog goed voor je kind ook, lekker in de buitenlucht. Zo heb je quality time met je kind, én je kunt ontstressen. Je kunt onderweg zelfs gezellig praten tegen je kind, want de gouden regel van hardlopen is immers: als je niet meer kunt praten, dan loop je te hard. En als het buiten te koud of te glad wordt, kun je altijd nog je toevlucht nemen tot een loopband.

Zelf combineer ik de zorg voor mijn kinderen elke dag met hardlopen: ik breng namelijk mijn jongste twee zonen hardlopend naar school. Zij op de fiets en ik er naast. Zo heb ik dagelijks om 9 uur als vijftig minuten hardgelopen. Een heerlijk en gezond begin van de dag.

Hardlopen is efficiënt

Een ander voordeel van hardlopen is dat het zo efficiënt is: het is de meest efficiënte sport die er is. Zo moet ik bijvoorbeeld wel een uur fietsen om hetzelfde effect op bijvoorbeeld calorieverbruik te bereiken als voor 30 minuten hardlopen. Er is geen andere sport waarbij je in zo weinig tijd, zoveel gezondheidseffecten bereikt.

Hardloopkleding voor vrouwen/dames

Aangezien zoveel vrouwen hardlopen is er veel keuze op het gebied van hardloopkleding. Je hebt hardloopkleding voor dames in alle soorten en maten, en voor allerlei prijzen. Eén van de beste uitvinding op het gebied van hardloopkleding voor vrouwen vind ik wel het hardlooprokje. Hardlooprokjes zitten heerlijk, en verdoezelen alle probleemgebieden.

Andere hardloopkledingstukken* die je nodig hebt zijn:

 • Tights. Zelf heb ik het liefst een capri-tight tot net over de knie, of een lange. Een tight boven de knie draag ik niet. Dan lijk ik namelijk net een worstje.
 • Hemdje
 • T-shirt
 • T-shirt met lange mouwen
 • Trui
 • Bodywarmer tegen wind en regen
 • Regenjasje
 • Sokken
 • En het allerbelangrijkste: hardloopschoenen

Let er bij het aanschaffen van hardloopkleding op dat ze van dat speciale materiaal zijn dat vocht van je lichaam wegvoert. Let op termen als 'coolmax' en 'wicking'. Laat katoen links liggen.

Hardloopgadgets

Er zijn veel hardlopers die lopen zonder hardloopgadgets: zij genieten van de natuur om hen heen, en van hun gedachten. Zelf zou ik graag één van hen zijn, maar helaas zijn mijn gedachten niet zo boeiend. In zulke gevallen komen hardloopgadgets goed van pas. Je kunt je smart phone of iPod meenemen tijdens het hardlopen, en naar muziek luisteren, naar je persoonlijke coach of naar een podcast. Zo heb ik me heel goed vermaakt toen zombies mij wilden opvreten.

Andere handige gadgets zijn de Nike Chip hoewel die geloof ik behoorlijk is ingehaald door de navigatiemogelijkheden van smart phones en de Garmin hartslagmonitor . De Garmin ken ik niet persoonlijk, omdat die nogal duur is.

Vrouwen die hardlopen

Toen Oprah Winfrey er in slaagde een marathon uit te lopen, toen gaf dat veel vrouwen moed. Oprah is immers geen athlete! Ze is een vrouw die met haar gewicht worstelt, en jojoot. Dus als zij een marathon kan uitlopen, dan kan ik het ook, dacht menigeen.

In Nederland hadden we natuurlijk de beroemde huisvrouw Fanny Blankers, die met maar liefst 4 gouden medailles naar huis gaan op de Olympische Spelen in 1948.

Verder weet ik dat actrice Fajah Lourens ook hardloopt, en zo zijn er nog veel meer vrouwen die hardlopen. Het leukst vind ik de vrouwen, die net als ik, lopen omdat het ze een goed gevoel geeft. Die niet per sé heel snel zijn, maar toch doorgaan.

Interessante websites over hardlopen

Interessante boeken over hardlopen

 • No need for speed, van mijn favoriete hardloper John 'The Penguin' Bingham.
 • Eenzame uren, eindelijk een boek geschreven door een vrouw! Maar wel eentje die meteen wel 200 kilometer loopt.
 • Hardlopen voor beginners, zeer informatief en handig boek. Ik zoek er nog regelmatig iets in op.

Kijk ook in de rechterkolom van Ren mama, ren voor meer boekentips!

Heb je vragen of tips over hardlopen, laat het me dan weten!