Ik was op de middelbare school altijd dat meisje dat als één na laatste aankwam bij het hardlopen. De allerlaatste was het meisje dat kampte met overgewicht. Als de gymlessen begonnen met een rondje om het park, dan greep ik achter de struiken de kans om gewoon te wandelen. Ik had een hekel aan hardlopen; ik kreeg het er warm van, mijn hoofd liep rood aan en ik moest ervan zweten. Als er een t-shirt was geweest met 'Hardlopen is stom', dan had ik dat met trots gedragen.

Hardlopers waren voor mij onbegrijpelijke mensen, die een rood stoplicht niet benutten om uit te rusten, maar gewoon door bleven rennen.

En toen...

Maar toen ik in het kraambed van mijn zoon Ot lag, had ik een kraamhulp die, terwijl ze mij liefdevol verzorgde, vertelde over haar dagelijkse hardlooprondje. Hoe ze langs vijvers en bossen rende, naar de eendjes keek, de zon op haar gezicht voelde en dan bij zichzelf dacht: 'Wat is het leven toch goed.' En, zo vertelde ze, ze werd er rustig van in haar hoofd.

Ondanks mijn antipathie voor hardlopen, was mijn interesse gewekt, want in mijn drukke bestaan als moeder van vier kinderen, was rust iets waarnaar ik altijd op zoek was. Zou het heus zo kunnen zijn dat ik voor een portie rust alleen maar de deur uit hoefde te rennen? Ik vond een beginnersschema op het internet, en wandelde een week lang hijgend elke dag een half uur. Mijn zoon Ot droeg ik bij me in een draagdoek. Na een week hijgde ik nauwelijks nog, en mocht maar liefst 1 minuut rennen, afgewisseld met wandelen.

Door het schema had ik een houvast, waardoor ik het goed kon volhouden, en niet zo maar in het wilde weg hoefde rond te rennen. Langzaam maar zeker kon ik het hardlopen langer volhouden en bereikte uiteindelijk mijn doel: een half uur achter elkaar hardlopen. Wat was ik trots op mezelf. Dat had ik toch maar mooi bereikt! En dat voor dat meisje dat zo slecht was met gym!

Hardlopen maakt me inderdaad rustig

Hardlopen maakt me inderdaad rustig, zoals de kraamhulp beloofd had. Het gaf me evenwicht en een gevoel van voldoening. Het is moeilijk om je te neergeslagen te voelen als je een half uur hebt gerend. Geloof me, ik heb het geprobeerd! En dat ik en passant makkelijk mijn figuur terug kreeg was mooi meegenomen. Het blijft leuk om mensen te vertellen dat ik vijf kinderen heb

Deze site is voor alle moeders die op zoek zijn naar een stukje evenwicht in hun leven, naar voldoening en gezondheid.