Hardlopen met hond

hardlopen met hondIk zie ze wel eens: mensen die hardlopen met hun hond. Het ziet er meestal gezellig uit. En dergelijke hardlopers hebben hun hond meestal ook netjes aan de lijn. Iets wat ik altijd erg kan waarderen in een hondenbezitter.

En van wat ik er van kan zien geniet de hond ook van het hardlopen. Sterker nog, vaak dartelt die een stuk lichtvoetiger over de weg dan zijn of haar baasje. En honden zijn betrouwbare loopmaatjes. Ze zeggen nooit: ‘Ik heb geen zin,’ of ‘Vandaag heb ik hoofdpijn, ga maar alleen hardlopen!’ Ze zijn altijd beschikbaar, en doen vaak een vreugdedansje als ze zien dat je hun riem pakt.

Dat is een fijne motivatie als je zelf eigenlijk geen zin hebt om te gaan hardlopen.

Toch is niet elke hond even geschikt is voor hardlopen. En ook als je hond dat wel is, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je om moet denken.

Hardlopen met hond: waar moet je op letten?

 1. Als je een puppy hebt, wacht dan tot de pup minstens 7 maanden eens. Want pas dan zijn de botten van je pup volwassen. Ga je voor die tijd hardlopen, dan is dat slecht voor je hond. Bij grotere rassen kan het zelfs nog wat langer duren voordat het skelet volwassen genoeg is voor hardlopen.
 2. Laat je hond eerst even nakijken door een dierenarts. En vraag of je hond geschikt is voor hardlopen. Hetzelfde advies dus eigenlijk voor mensen boven de veertig die beginnen met hardlopen.
 3. Net als bij mensen moet je het hardlopen met hond rustig opbouwen. Zet je hond op een beginnersschema!
 4. In het algemeen is het fijn als je hond gehoorzaam is en naar je luistert. Hardlopen met een hond die voortdurend voor je langs stuitert, achter konijnen aan wil, kortom niet goed lusitert is erg vervelend. En soms zelfs gevaarlijk. Leer je hond dus om keurig náást je te lopen.
 5. Kijk goed naar het gedrag van je hond. Een hond kan niet zweten en moet hitte kwijt raken door te hijgen. Dat is niet zo efficiënt. Kies in de zomer voor schaduwrijke routes.
 6. Ga je over een uur hardlopen met je hond? Geef hem dan geen eten meer.
 7. Zorg dat je wat afweet van het ras van je hond. Niet elk ras is geschikt voor hardlopen. En sommige honden zijn heel goed in sprinten, maar niet geschikt voor een duurloop. Het is goed om dit te weten, zodat je je hond niet overbelast.
 8. Sla de riem van je hond niet om je pols! Als je hond een onverwachte beweging maakt, trekt hij  je mee, en kunnen er ongelukken gebeuren. Er zijn speciale hondenriemen verkrijgbaar voor hardlopers.
 9. Zorg dat je hond voldoende vocht binnen krijgt.
 10. Jij draagt schoenen, maar je hond niet! Let dus op de weg, en kijk je hond bij thuiskomst goed na op eventuele wondjes.

Welk ras is geschikt voor hardlopen? En hoe ver?

In het algemeen kun je stellen dat honden met een platte neus minder geschikt zijn voor hardlopen. Want door hun platte neus kunnen ze moeite krijgen met ademhalen, en oververhit raken. Denk aan mopshondjes, Franse buldogs, boxers en Boston Terriers. Labradors en retrievers zijn juist heel geschikte loopmaatjes.

Op de Engelse website van Runner’s World staat deze handige infographic. Per hondenras staat er bij hoeveel hij kan lopen!

hardlopen met hond

Hardlopen met hond: filmpje

Loop jij met een hond?

Similar Posts

4 Comments

 1. Wat een leuke artikelen!

  Ik zocht nml. net op ‘hardlopen met hond’ en zodoende kwam ik je pagina. Ik loop namelijk met honden: met mijn labrador van 9 en een witte herder van 3. Ik ben lang tussen de 4 a 5 kilometer blijven ‘hangen’ en met mijn tempo is dat voor de honden (mits het niet te warm is) prima te doen. Ze moeten iets harder lopen dan normaal, maar de witte herder houdt eigenlijk haar normale tempo aan en dan houdt ze me bij ;-). Nu ben ik zo ver dat ik de grens van vijf kilometer over ga en daarom ben ik aan het zoeken naar hoe verantwoord het is de honden mee te nemen. Ze lopen al heel lang met mee (zeker de labrador), dus ze hebben dezelfde ‘opbouw’ als ik.

  Ik let zeker met warm (warmer dan 16 graden) goed op, dan loop ik max 3 km met de honden. Op dat rondje kom ik halverwege een kanaal tegen waar ze kunnen zwemmen. Ik loop met de honden ook graag op gras of bosondergrond.

  En: het is inderdaad heel gezellig! Het biedt mij afleiding, zeker als ik een ‘zware’ loop heb: beetje moe, zware benen – dat je na honderd meter denkt: hoe ver moet ik nog :s? Dan vormen de honden een welkome afleiding, let ik niet op mezelf en hoe zwaaaar ik het heb, maar op de honden. En ik sla zelf twee vliegen in één klap: ik aan mijn conditie gewerkt, zij lekker uitgeweest!

  Verder woon ik landelijk, waardoor de honden eigenlijk altijd zonder riem meekunnen. Ik loop kortere rondjes gewoon op het land, dan zijn ze altijd los. En op de weg is hier écht nauwelijks verkeer – of verkeer dat je van ver kunt zien aankomen, dan stop ik even met de honden in de berm. Als ik ergens loop waar de honden niet los kunnen, heb ik meestal de labrador mee. De witte herder heeft de energie van een stuiterbal, dat loopt niet relaxed aan de riem!

  Welke afstanden lopen anderen met de hond?

  1. Hallo Evelien,

   Ik heb ook een witte herder van bijna 1 jaar en wil graag met hem hardlopen. Ik krijg alleen nogal wat tegenstrijdige berichten over hoe oud hij moet zijn om mee te gaan.
   Hoe oud was jouw witte herder toen hij voor het eerst mee ging?

   Groet,
   Gijs

 2. Helemaal eens met alle punten die je opnoemt, zelf loop ik regelmatig hard met mijn Airedale. Ze vindt het heerlijk en gelukkig kan ik lopen waar ik bijna niemand tegenkom, dus lekker los laten lopen. Ik heb nog wat aanvullingen op jouw tips:
  1. Voor grotere honden zou ik aanraden om niet voor 12 maanden hard te lopen.
  4. Zelfs gevaarlijk, je kunt mooi vallen als de hond opeens iets heel belangrijks op het pad vindt en stil gaat staan voor je neus!
  8. Ik gebruik al jaren een riem van Lishinu. Werkt heel goed als je je hond aan de riem wil houden en de riem niet in je had wilt houden.
  10. Kijk uit bij lopen over asfalt als de temperatuur boven de 20 graden is en de zon schijnt. Het asfalt is dan veel heter en kan de kussentjes van de hond zijn poten beschadigen. De hond zweet ook enigszins via die kussentjes, dus dat is een extra reden om daar op te letten. Ikzelf hou mijn hand 30 seconden op het asfalt als dat nodig is. Als je dat uithoudt, is er niets aan de hand.

  Ik hoop dat mijn aanvullingen je goedkeuring kunnen wegdragen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.