Hardlopen met hond: 10 handige aandachtspunten!

Ik zie ze wel eens: mensen die hardlopen met hun hond. Het ziet er gezellig uit. En dergelijke hardlopers hebben hun hond meestal ook netjes aan de lijn. Iets wat ik altijd erg kan waarderen in een hondenbezitter.

En van wat ik er van kan zien geniet de hond ook van het hardlopen. Sterker nog, vaak dartelt die een stuk lichtvoetiger over de weg dan zijn of haar baasje. En honden zijn betrouwbare loopmaatjes. Ze zeggen nooit: 'Ik heb geen zin,' of 'Vandaag heb ik hoofdpijn, ga maar alleen hardlopen!' Ze zijn altijd beschikbaar, en doen vaak een vreugdedansje als ze zien dat je hun riem pakt.

Dat is een fijne motivatie als je zelf eigenlijk geen zin hebt om te gaan hardlopen.

Toch is niet elke hond even geschikt is voor hardlopen. En ook als je hond dat wel is, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je om moet denken.

Hardlopen met hond: waar moet je op letten?

 1. Als je een puppy hebt, wacht dan tot de pup minstens 7 maanden eens. Want pas dan zijn de botten van je pup volwassen. Ga je voor die tijd hardlopen, dan is dat slecht voor je hond. Bij grotere rassen kan het zelfs nog wat langer duren voordat het skelet volwassen genoeg is voor hardlopen.
 2. Laat je hond eerst even nakijken door een dierenarts. En vraag of je hond geschikt is voor hardlopen. Hetzelfde advies dus eigenlijk voor mensen boven de veertig die beginnen met hardlopen.
 3. Net als bij mensen moet je het hardlopen met hond rustig opbouwen. Zet je hond op een beginnersschema!
 4. In het algemeen is het fijn als je hond gehoorzaam is en naar je luistert. Hardlopen met een hond die voortdurend voor je langs stuitert, achter konijnen aan wil, kortom niet goed luistert is erg vervelend. En soms zelfs gevaarlijk. Leer je hond dus eerst om keurig náást je te lopen.
 5. Kijk goed naar het gedrag van je hond. Een hond kan niet zweten en moet hitte kwijt raken door te hijgen. Dat is niet zo efficiënt. Kies in de zomer voor schaduwrijke routes.
 6. Ga je over een uur hardlopen met je hond? Geef hem dan geen eten meer.
 7. Zorg dat je wat afweet van het ras van je hond. Niet elk ras is geschikt voor hardlopen. En sommige honden zijn heel goed in sprinten, maar niet geschikt voor een duurloop. Het is goed om dit te weten, zodat je je hond niet overbelast.
 8. Sla de riem van je hond niet om je pols! Als je hond een onverwachte beweging maakt, trekt hij  je mee, en kunnen er ongelukken gebeuren. Er zijn speciale hondenriemen verkrijgbaar voor hardlopers.
 9. Zorg dat je hond voldoende vocht binnen krijgt.
 10. Jij draagt schoenen, maar je hond niet! Let dus op de weg, en kijk je hond bij thuiskomst goed na op eventuele wondjes.

Hardlopen met hond: welk ras is geschikt voor hardlopen? En hoe ver?

In het algemeen kun je stellen dat honden met een platte neus minder geschikt zijn voor hardlopen. Want door hun platte neus kunnen ze moeite krijgen met ademhalen, en oververhit raken. Denk aan mopshondjes, Franse bulldogs, boxers en Boston Terriers. Labradors en retrievers zijn juist heel geschikte loopmaatjes.

Hoe ver kan een hond lopen?

Op de Engelse website van Runner's World staat deze handige infographic. Per hondenras staat er bij hoeveel hij kan lopen!

hardlopen met hond

Hardlopen met hond: hoe hard kan een hond lopen?

Ons hondje Trixie is een mengeling Shih Tzu en onbekende vader. Ze is 15 jaar, maar als ze achter een bal aan rent kan ze enorm hard lopen. Het antwoord op de vraag Hoe hard kan een hond lopen is afhankelijk van het soort hond, de conditie van de hond en het gewicht. Toch is er wel een soort vuistregel.

In het algemeen kunnen honden zo'n 24 - 31 kilometer per uur lopen. (Bron: The Dog People)

Even ter vergelijking: volgens Strava lopen vrouwen gemiddeld op een tempo van 9,5 kilometer per uur... Zo beschouwd ben je al snel langzaam in vergelijking met je hond ; )

Sommige rassen lopen veel harder, en andere rassen zijn juist langzamer.

Hond wil niet verder lopen

Soms zijn honden net kinderen! Zul je altijd zien: ben je lekker aan het hardlopen met je hond, wil hij of zij niet verder lopen. Maar anders dan bij een kind, heeft een hond mogelijk een goede reden dat hij of zij niet verder wil lopen. De eerste stap is uitsluiten of er een medisch probleem is. Misschien heeft je hond pijn of is er iets anders aan de hand. Pas als je zeker weet dat er geen lichamelijke oorzaak is dat je hond niet verder wil lopen, kan er sprake zijn van een gedragsprobleem.

Hardlopen met hond: hond loopband

Wat nou als je geveld bent door een loopblessure? Maar je hebt wat Cesar Millan noemt een 'high energy' dog, die zijn dagelijkse portie beweging moet hebben om niet onhandelbaar te worden? Of het is buiten glad of dermate slecht weer dat je hardlopen echt niet zitten. Dan kan een hond loopband uitkomst bieden. Zet hem gezellig naast jouw loopband, en dan kun je toch nog hardlopen met je hond : )

Maar let op: een hond loopband vervangt niet een wandeling buiten voor je hond.

Je kunt hem dus gebruiken als het niet anders kan, of voor erbij.

Mindy Tusko, een gecertificeerde Amerikaanse hondentrainer waarschuwt dat een hond met wennen aan lopen op een hond loopband. Ze adviseert zelfs een heuse trainer. Als het gaat om een goede hond loopband verwijst ze naar het merk dogPacer.

hardlopen met hond

Als je 'honden loopband' googlet krijg je helaas artikelen met affiliate links, waarvan ik dan niet zeker weet of de informatie optimaal is.

Hardlopen met hond tuig, of kan een gewone halsband ook?

Als je gaat hardlopen met je hond, welk tuig, halsband of riem is dan het meest geschikt? Is een gewone halsband met riem geschikt? Of moet je echt een speciaal hond tuig kopen?

De meeste mensen adviseren een tuigje, omdat je dan zeker weet dat een halsband niet ongewild te strak komt te zitten om de nek van je hond.

Een goed tuigje biedt je hond genoeg ademruimte en bewegingsvrijheid, terwijl je hem of haar tegelijkertijd wel veilig onder controle hebt. Er zijn speciale handsfree hond tuigjes. Het voordeel is dat je dan je handen vrij hebt, maar tegenstanders wijzen op het gevaar dat als je hond ineens een rare sprong maakt hij jou meetrekt.

Hond tuig: wat is een goede voor hardlopen met je hond?

Hardloper Emme Athena zegt dat een goed hardloop tuigje voor de hond bestaat uit 3 onderdelen:

 • Een hond tuig
 • Een band voor om de taille van de hardloper
 • Een riem/band die het tuigje en de tailleband met elkaar verbindt.

Emma woont in Boulder Colorado en loopt onder andere op trails.

Ruffwear Roamer Bungee Dog Leash

Ze probeerde maar liefst 11 verschillende systemen voor hardlopen met haar hond. Volgens Emma is de Ruffwear Roamer Bungee Dog Leash de beste. Maar goedkoop is dit hond tuig helaas niet.

Een hond tuig van dit merk kun je kopen bij onder andere bol.com:

Voor een Ruffwear Roamer Bungee Dog Leash moet je naar bijvoorbeeld amazon.nl. Maar zo'n riem kost ook al bijna 60 euro.

hardlopen met hond

Hardlopen met hond: budgetvriendelijker hond tuig

Als je op bol.com zoekt op hardlopen met hond, dan vind je ook veel budgetvriendelijker honden tuigjes gelukkig. En met ruim 130 beoordelingen en 5 sterren, lijkt me onderstaande hond tuig set ook een goede aankoop voor nog geen 30 euro!

hond tuig

Volwassen hond los leren lopen

Hier op het platteland zie ik wel eens mensen hardlopen met hun hond los naast zich. Voordeel is dat je hond dan veel bewegingsvrijheid heeft, en jij hoeft geen hondenband vast te houden. Maar hardlopen met je hond los naast je, vereist wel dat hij heel goed naar je luistert! Je kunt het andere mensen niet aandoen, dat jouw hond op iedereen afstuift.

Een volwassen hond los leren lopen vereist een degelijke training van je hond en een goede voorbereiding. De simpelste methode is een cursus volgen om een volwassen hond los te leren lopen.

Joggen met hond: filmpje

In onderstaand filmpje gaat hardloopcoach Nate hardlopen met zijn hond Nora. Hij deelt tips en laat zien hoe hij hardlopen met zijn hond aanpakt. Opvallend is dat Nate geen hond tuigje gebruikt, maar de speciale riem (van Should we go) gewoon aan Nora's halsband doet.

Verder doet Nate een hardloopband om, die te vergelijken is met een Flip Belt. Maar dat heeft verder weinig met hardlopen met je hond te maken. Verder vertelt Nate nog dat hij Trekz Air van After Shokz gebruikt zodat hij de geluiden van Nora goed kan horen.

Voordat Nate begint met hardlopen met zijn hond, laat hij Nora eerst zitten zodat hij haar aandacht heeft. Daarna gaat hij pas hardlopen. Wat je ziet is dat zijn hond Nora behoorlijk trekt. Daarom trekt Nate op zijn beurt aan de lijn, totdat zijn hond naast hem loopt.

Loop jij met een hond?

Gebruikte bronnen onder andere: Dierenartsenpraktijk Ypenburg en Nootdorp,. The Dog People, Canine Bible, Hondenpassie, Good Human Dog Trining, Dog Advisory Council, PawLeaks, Hondepagina.nl, Scarymommy, Puppy opvoeden, HondenForum, GezondeViervoeter

Deze post verscheen voor het eerst in 2015 en is helemaal geupdate met de meest actuele informatie.

Similar Posts

4 Comments

 1. Wat een leuke artikelen!

  Ik zocht nml. net op 'hardlopen met hond' en zodoende kwam ik je pagina. Ik loop namelijk met honden: met mijn labrador van 9 en een witte herder van 3. Ik ben lang tussen de 4 a 5 kilometer blijven 'hangen' en met mijn tempo is dat voor de honden (mits het niet te warm is) prima te doen. Ze moeten iets harder lopen dan normaal, maar de witte herder houdt eigenlijk haar normale tempo aan en dan houdt ze me bij ;-). Nu ben ik zo ver dat ik de grens van vijf kilometer over ga en daarom ben ik aan het zoeken naar hoe verantwoord het is de honden mee te nemen. Ze lopen al heel lang met mee (zeker de labrador), dus ze hebben dezelfde 'opbouw' als ik.

  Ik let zeker met warm (warmer dan 16 graden) goed op, dan loop ik max 3 km met de honden. Op dat rondje kom ik halverwege een kanaal tegen waar ze kunnen zwemmen. Ik loop met de honden ook graag op gras of bosondergrond.

  En: het is inderdaad heel gezellig! Het biedt mij afleiding, zeker als ik een 'zware' loop heb: beetje moe, zware benen - dat je na honderd meter denkt: hoe ver moet ik nog :s? Dan vormen de honden een welkome afleiding, let ik niet op mezelf en hoe zwaaaar ik het heb, maar op de honden. En ik sla zelf twee vliegen in één klap: ik aan mijn conditie gewerkt, zij lekker uitgeweest!

  Verder woon ik landelijk, waardoor de honden eigenlijk altijd zonder riem meekunnen. Ik loop kortere rondjes gewoon op het land, dan zijn ze altijd los. En op de weg is hier écht nauwelijks verkeer - of verkeer dat je van ver kunt zien aankomen, dan stop ik even met de honden in de berm. Als ik ergens loop waar de honden niet los kunnen, heb ik meestal de labrador mee. De witte herder heeft de energie van een stuiterbal, dat loopt niet relaxed aan de riem!

  Welke afstanden lopen anderen met de hond?

  1. Hallo Evelien,

   Ik heb ook een witte herder van bijna 1 jaar en wil graag met hem hardlopen. Ik krijg alleen nogal wat tegenstrijdige berichten over hoe oud hij moet zijn om mee te gaan.
   Hoe oud was jouw witte herder toen hij voor het eerst mee ging?

   Groet,
   Gijs

 2. Helemaal eens met alle punten die je opnoemt, zelf loop ik regelmatig hard met mijn Airedale. Ze vindt het heerlijk en gelukkig kan ik lopen waar ik bijna niemand tegenkom, dus lekker los laten lopen. Ik heb nog wat aanvullingen op jouw tips:
  1. Voor grotere honden zou ik aanraden om niet voor 12 maanden hard te lopen.
  4. Zelfs gevaarlijk, je kunt mooi vallen als de hond opeens iets heel belangrijks op het pad vindt en stil gaat staan voor je neus!
  8. Ik gebruik al jaren een riem van Lishinu. Werkt heel goed als je je hond aan de riem wil houden en de riem niet in je had wilt houden.
  10. Kijk uit bij lopen over asfalt als de temperatuur boven de 20 graden is en de zon schijnt. Het asfalt is dan veel heter en kan de kussentjes van de hond zijn poten beschadigen. De hond zweet ook enigszins via die kussentjes, dus dat is een extra reden om daar op te letten. Ikzelf hou mijn hand 30 seconden op het asfalt als dat nodig is. Als je dat uithoudt, is er niets aan de hand.

  Ik hoop dat mijn aanvullingen je goedkeuring kunnen wegdragen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.