looprokjesDe opkomst van het hardlooprokje zoals wij dat nu kennen begon in 2004 toen Nicole LeBoom de Ironman Wisconsin won terwijl ze een hardlooprokje droeg.

Hardlooprokjes liggen gevoelig

Vervolgens begon ze haar eigen bedrijf SkirtSports en zette hardlooprokjes definitief op de kaart. Maar niet zonder slag of stoot, want om de één of andere manier riepen hardlooprokjes weerstand op!

Ik snap dat niet, want vrouwen dragen toch ook tennisrokjes, in plaats van tennisbroekjes? Wat is het verschil, vraag ik me af. Maar goed, blijkbaar wordt er toch een groot verschil ervaren tussen tennissende vrouwen en hardlopende vrouwen, en hoewel tennisrokjes algemeen geaccepteerd zijn, is dat bij hardlooprokjes minder het geval.

Hardlooprokjes: tegenstanders

Eén van de bezwaren van critici tegen hardlooprokjes is dat vrouwen die ze dragen geen 'echte' hardlopers zijn, en dat ze het imago van vrouwelijke hardlopers daardoor schaden. Hardlooprokjes zouden een verkeerde boodschap uitstralen van het genre: 'Ik ben een vrouw, ik vind het belangrijker om er leuk uit te zien, dan te presteren'. Bovendien zouden vrouwen in een hardlooprokje lijken op verdwaalde tennissters.

Hardlooprokjes: voorstanders

Voorstanders zeggen dat als vrouwen zich goed voelen, en dat doen ze vaak met een hardlooprokje, ze beter gaan presteren! Voor mij geldt dit zeker: als ik me goed voel, loop ik makkelijker en sneller. En in een hardlooprokje voel ik me zeker prettig. Veel Amerikaanse vrouwen schijnen de hardlooprokjes bovendien ook in hun leven als moeder te dragen. Voor bijvoorbeeld een bezoek aan de supermarkt. Sommige rokjes zijn inderdaad zo neutraal dat dit zou kunnen.

Hardlooprokjes in Nederland nog een relatief klein aanbod

Ondertussen bieden grote en bekende merken als Nike en Asics allemaal hardlooprokjes aan. Maar dat is niets vergeleken met Amerika. Daar is het aanbod aan hardlooprokjes echt veel groter dan in Nederland, en kun je kiezen uit hardloopwerkjes van  algemene merken als New Balance en Brooks, en daarnaast is er een hele reeks webshops die zich hebben gespecialiseerd in hardlooprokjes! Bijvoorbeeld het hele hippe, maar helaas heel erg dure Lululemon, SparkleSkirts en Running Skirts. Van SparkleSkirts en Running Skirts heb ik allebei een rokje, en die heb ik uiteraard voor jullie getest en besproken. De review van het SparkleSkirts rokje vind je hier, en mijn bespreking van het rokje van Running Skirts lees je hier.

Hardlooprokjes in Nederland: 2 webshops

In Nederland kun je voor bijvoorbeeld een hardlooprokje van Asics o.a. terecht bij PerrySport. Voor de hardlooprokjes die in Amerika verkocht worden door de in looprokjes gespecialiseerde webshops kun je in Nederland op twee plekken terecht: bij hardlooprokjes.nl en bij hiphardlopen.nl. Hardlooprokjes.nl was er het eerst, maar de dames van hiphardlopen.nl timmeren flink aan de weg. Overigens heb ik Else en Jenne de eigenaresses van hiphardlopen.nl geïnterviewd. Lees het interview hier.

Persoonlijk vind ik hiphardlopen.nl er wat betreft layout een stukje leuker uitzien. Zo modelleren Ele en Jenne zelf de hardloopkleding! Maar wat beide webshops helaas gemeen hebben, is dat ze niet goedkoop zijn. Bij hiphardlopen.nl betaal je voor een rokje van RunningSkirts 55 euro, hoewel je ze in de sale voor 35 euro kunt scoren. Bij hardlooprokjes.nl kun je de rokjes van SkirtSports kopen, en die kosten maar liefst 64,95.

Nog een reden voor mij om hiphardlopen.nl leuker te vinden: ze zijn goedkoper. En ik ben nu eenmaal een fan van goedkope hardloopkleding.

Hardlooprokjes evenementen

Ondanks het feit dat ze nog wat gevoelig kunnen liggen, hebben hardlooprokjes ondertussen hun geheel eigen evenementen! Zo organiseerde SkirtSports de Skirt Chaser 5k Race Series onder het motto: 'Catch us if you can', en in Nederland organiseerden Else en Jenne van hiphardlopen.nl in 2011 een heuse rokjesdagloop!

Goedkope hardlooprokjes

Goed, het mag dus duidelijk zijn dat hardlooprokjes erg leuk zijn, maar als je ze in Nederland koopt niet goedkoop. Hoewel 35 euro nog nét te doen is vind ik. Om die reden koop ik mijn hardlooprokjes bij voorkeur via eBay. In dit geval niet de Engelse eBay want die hebben bijna geen hardlooprokjes, maar de Amerikaanse versie. Daar is het aanbod looprokjes wel groot. Maar dan krijg je helaas wel weer met verzendkosten te maken, dus ook dan valt de prijs soms nog tegen.

Daarom ben ik erg blij dat de Lidl warempel ook hardlooprokjes verkoopt, zo'n één keer per jaar! Meestal ergens in het voorjaar, dus houd de folder in de gaten. De hardlooprokjes bij de Lidl kosten rond de 7 euro. Echt geen geld!

Hardlooprokjes: wat is belangrijk

Hardlooprokjes komen in drie varianten: zonder broekje, met een slipje en met (korte) tights. Als het heel erg heet is draag ik graag mijn Running Skirts rokje met slipje, maar meestal draag ik een rokje met korte tights. Dan voel ik me toch iets gekleder! Ooit kocht ik per ongeluk via eBay een rokje zonder slipje of tights, en die heb ik retour gestuurd.

  • Het allerbelangrijkste van hardlooprokjes vind ik toch wel dat de tights die er onder ziten niet omhoog kruipen. Mijn allerbeste looprokje is wat dat betreft mijn SparkleSkirt rokje. Daarna komt mijn rode Asics rokje. Mijn Gore Running Wear rokje scoort wat betreft opkruipen het slechtst.
  • Net als bij gewone hardloopkleding is het verder handig als je looprokje ergens een zakje heeft. Het liefst twee: eentje voor geld, en eentje voor een iPod of iPhone etc.
  • Hardlooprokjes zijn volgens mij meestal automatisch al van het juiste vochtafvoerende materiaal gemaakt, maar ook dat is natuurlijk een aandachtspunt.
N.B. je hebt ook hardlooprokjes met capri tights, en gewoon tights tot aan de voeten. Die vind ik dan weer niet zo leuk, en dan draag ik net zo lief gewone lange tights.

Voordelen van hardlooprokjes

Het belangrijkste voordeel van hardlooprokjes vind ik wel dat ik ze veel leuker vind dan bijvoorbeeld strakke tights. Strakke tights maken je al gauw zo'n te strak ingesnoerde worst. Liever daar dan een rokje overheen om één en ander op charmante wijze te verdoezelen. En hieruit volgt meteen het tweede voordeel: hardlooprokjes werken motiverend! Het derde voordeel vind ik dat ik voor mijn gevoel de kinderen best in mijn hardlooprokje naar school kan brengen zonder er meteen als een enorme Sportbilly uit te zien.

Nadelen van hardlooprokjes

Het grootste nadeel vind ik dat ze relatief duur zijn, en dat het in Nederland nog helemaal niet zo gemakkelijk is om er ééntje te vinden! Een ander nadeel kan dus zijn dat mensen je niet serieus nemen als hardloopster. Persoonlijk heb ik daar geen last van, maar ik doe dan ook niet mee aan wedstrijden of zo. Misschien dat het dan meer speelt. Meer nadelen kan ik eigenlijk niet verzinnen!

Hardlooprokjes: conclusie

Hardlooprokjes zijn een geweldige uitvinding: niet alleen praktisch maar ook flatteus. Daar kan ik eigenlijk helemaal niets meer aan toe voegen! Nou ja, dit nog: hardlooprokjes zijn de ideale hardloopkleding voor dames!
Leestip

Comments

Hardlooprokjes — No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>