Hoeveel kilometer per uur hardlopen is normaal?

Hoeveel kilometer per uur hardlopen is normaal?

Hoeveel kilometer per uur hardlopen is normaal?

Het is een vraag die menig hardloper zichzelf wel eens heeft gesteld. En al helemaal hardlopers die niet zo snel zijn.

Hardlopers zoals ik.

Hoeveel kilometer per uur hardlopen is normaal?

De vraag Hoeveel kilometer per uur hardlopen is normaal komt voort uit bepaalde zorgen en vragen.

  • Loop ik niet veel te langzaam?
  • Is mijn looptempo wel goed?
  • Hoe snel moet ik hardlopen om mezelf te verbeteren?
  • Wat is een gemiddelde hardloopsnelheid?
  • Loop ik wel hard genoeg om af te vallen?

Hoeveel kilometer per uur hardlopen is normaal: maar wat is normaal?

Laat me beginnen met een open deur: ‘normaal’ is relatief. Wat voor de één normaal is, is dat voor een ander misschien niet. Voor iemand die als warming up even 10 kilometer in 40 minuten rent, is een snelheid van 5 kilometer per uur ‘niet normaal’. Voor iemand die met enige moeite 8 kilometer per uur kan lopen (#ik), is een snelheid van 5 kilometer per uur ook niet normaal. Het woord ‘normaal’ zouden we daarom beter kunnen vervangen door het woord gemiddeld. Met andere woorden:

Hoeveel kilometer per uur hardlopen is gemiddeld?

Hoeveel kilometer per uur hardlopen is gemiddeld?

Op basis van ruim 300 miljoen uploads op de Strava app lopen mannen gemiddeld 1,6 kilometer per 9:15 minuten. Vrouwen lopen gemiddeld 10:40 per 1,6 kilometer. Dit zijn dus gemiddelden. Er zijn lopers die veel sneller zijn, en lopers die langzamer zijn.

Dat komt neer op een gemiddeld looptempo van 10,30 kilometer per uur en 9 kilometer per uur.

Mijn loopsnelheid zit daar onder, maar minder dan ik had gevreesd.

N.B.

Tijdens het Wereldkampioenschap in Berlijn in 2009 liep Usain Bolt op een zeker moment met een snelheid van 44.72 kilometer per uur!

Als je net begint met hardlopen is het beter om je niet bezig te houden met hoe snel je gaat, maar je te concentreren op 30 minuten achter elkaar kunnen hardlopen. Als je dat eenmaal kunt, kun je daarna focussen op sneller worden als je dat wilt.

Overigens is het antwoord op de vraag ‘Hoeveel kilometer per uur hardlopen is normaal?’ ook nog eens afhankelijk van allerlei andere factoren. Je leeftijd heeft bijvoorbeeld invloed op hoe snel je kunt lopen.

Samenvattend!

Als je als vrouw ongeveer 9 kilometer per uur aflegt als je gaat hardlopen dan is je snelheid gemiddeld! Leg je ongeveer 8 kilometer per uur af, zoals ik, dan ben je langzamer dan gemiddeld. Maar Hedwig van Ik haat hardlopen is dan weer veel sneller dan gemiddeld.

Zelf ben ik eigenlijk best blij met dat gemiddelde van 9 kilometer. Ik ben minder ‘slecht’ dan ik dacht.

Lees ook mijn post over Gemiddelde snelheid hardlopen.

Hoe is jouw gemiddelde loopsnelheid per uur?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *