Is hardlopen goed voor je? Lees nu het antwoord!
Is hardlopen goed voor je?
We kennen misschien allemaal wel iemand die zegt: 'Toen ik ging hardlopen kreeg ik last van mijn knieën! Hardlopen is dús niet goed voor mij.' Maar toch is het antwoord op de vraag 'Is hardlopen goed voor je?' in het algemeen een simpel maar krachtig:
'Ja! Hardlopen is goed voor je.'
Sterker nog, hardlopen is goed voor zowel je lichaam als geest. Je wordt er zowel lichamelijk als geestelijk gezonder van. En hardlopen biedt ook nog eens allerlei handige inzichten en lessen die je op het dagelijks leven kunt toepassen. Hardlopen is wat dat betreft een 'wijze' sport, die je vaardigheden en inzichten oplevert die je in het dagelijks leven kunt gebruiken.
Twaalf jaar geleden schreef ik onderstaande post over wat je als moeder allemaal kunt leren van hardlopen! En hoe je de lessen van hardlopen kunt toepassen op het moederschap.
Is hardlopen goed voor je als moeder? Jazeker!
Het werk van een moeder is cyclisch. De was, de maaltijden, opvoeding perikelen: ze komen steeds weer terug. Soms kun je hierdoor een gevoel van sleur krijgen. Als je als hardloopster last van sleur krijgt is het advies variatie aan te brengen: loop eens een andere route, speel met verschillende snelheden of verander je manier van trainen. Zo heb ik mijn duurloopjes van dertig minuten vervangen voor een trainingsschema voor de 10 kilometer!
Weg is het gevoel van sleur: ik heb een nieuw doel en afwisseling!
Last van sleur als hardloper of als moeder?
Hetzelfde kun je als moeder doen! Kijk met een frisse blik naar je activiteiten en verplichtingen en probeer een nieuwe aanpak! Vind je het huishouden lastig en saai? Dan zou je bijvoorbeeld lid kunnen worden van Flylady. Flylady is een gratis huishoudelijke coach die je dagelijks je taken mailt. Je kunt haar aanpak vergelijken met een hardloopschema!
Met andere woorden: neem het gebruik van schema's uit de hardloopwereld over in je wereld als moeder. Verdeel het werk over de dagen van de week, werk dat af, en leg dan je voeten op tafel in de prettige zekerheid dat je voor die dag echt 'klaar' bent.
Tot zover mijn post uit 2008! Nu over naar 2020.
Is hardlopen goed voor je? 5 redenen waarom het goed voor je is!
Zoals ik in de inleiding al schreef is hardlopen goed voor je. Hieronder lees je 5 van de vele redenen waarom dat zo is.
- Elke keer dat je voet landt bij het hardlopen, betekent dit een impact van 1,5 tot 3 keer je lichaamsgewicht. Dit is enerzijds de oorzaak van hardloopblessures, maar op z'n best zorgt dit ervoor dat je botten sterker worden!
- Hardlopen betekent voor de meeste mensen dat ze buiten komen. En buiten zijn is ook weer goed voor lichaam en geest. Zelfs als het regent.
- Bij het hardlopen komen endorfines vrij. Zelfs als je bij elke stap denkt: 'Getver, wat is dit erg.' Het is een natuurlijke reactie van je lichaam op inspanning, ook als je er een hekel aan hebt. En die endorfines geven een positiever gevoel.
- Je cholesterol gaat ervan omlaag.
- Hardlopen zorgt doorgaans voor een lagere bloeddruk.
Wil je nog meer goede redenen waarom hardlopen goed voor je is? Lees dan de Top 11 psychologische redenen om te gaan hardlopen. Ook op de toonaangevende site Thuisarts wordt hardlopen actief aanbevolen voor een goede gezondheid.
In onderstaand filmpje vertellen ze waarom elke dag minstens 30 minuten bewegen goed voor je is.
Wat ik heb geleerd van hardlopen!
Hak grote taken in kleine stukjes
Eén van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd van hardlopen dan is het wel dat het helpt om dingen in 'stukjes te hakken'. Daarmee bedoel ik niet dat je met een bijl van alles moet gaan hakken, maar activiteiten en taken moet opbreken in korte overzichtelijke stukjes. Toen ik net begon met hardlopen had ik er niet aan moeten denken om 30 minuten achter elkaar te lopen. Maar met een loopschema voor beginners, moest ik beginnen met 30 seconden hardlopen. En ja, dát kon ik wel!
Door grote taken in kleine stukjes te verdelen worden ze overzichtelijker en ineens veel haalbaarder!
Dingen lijken vaak erger dan ze zijn
Een andere belangrijke hardlooples voor mij was dat dingen vaak erger lijken dan ze daadwerkelijk zijn. Dit is vooral van toepassing op het weer. Als ik binnen bent en ik hoor de regen keihard op de ramen kletteren, en de wind woest om het huis loeien, dan denk ik bezorgd: 'Moet ik wel gaan hardlopen? Is het weer niet te slecht?' Maar de praktijk heeft me geleerd dat als ik eenmaal ín dat weer ben, het veel minder erg is dan het leek.
Ook dit vind ik van toepassing op het leven in het algemeen: soms kun je enorm tegen dingen opzien, maar blijken ze in de praktijk erg mee te vallen.
Soms moet je iets gewoon doen. Ook als je er geen zin in hebt. Voor je eigen bestwil
Een andere belangrijke hardlooples die ik heb geleerd, die ook van toepassing is op het leven in het algemeen, is dat je soms iets gewoon moet doen. Ook als je er helemaal geen zin in hebt. Ik zie hardlopen als een stukje zelfzorg. Net als tanden poetsen. Ook al heb ik 's ochtends nog zoveel tegenzin om te gaan lopen, ik ga toch. Want ik weet dat het goed voor me is, en dat het het waard is.
Wanneer is hardlopen niet goed voor je?
Hardlopen is in het algemeen dus goed voor je. Maar er zijn een aantal momenten of omstandigheden waarin hardlopen niet goed voor je is. Bijvoorbeeld als je koorts hebt, of als je snipverkouden bent in combinatie met hoesten. In dat laatste geval is de 'boven de nek regel' van toepassing. Lees ook mijn post over Hardlopen en verkoudheid. Een andere contra indicatie voor hardlopen kan zijn als je flink overgewicht hebt. In zo'n geval kan het verstandiger zijn om eerst te beginnen met stevig wandelen.
Twijfel jij of hardlopen goed voor je is? Vraag dan altijd eerst even advies aan je huisarts!
Leestips
Wat is jouw antwoord op de vraag: 'Is hardlopen goed voor je?'
hmmm, moeder die de was doen, de maaltijden.\
Het lijkt wel of de schrijfster een moeder gelijksteld met een thuisblijfmoeder.
Als het huishouden een sleur is is er een eenvoudige oplossing : deel het met je partner ( als je die hebt) besteed het uit ( diegene heeft er nml zijn/haar beroep van gemaakt , kan het beter en vind het leuker) en zoek een baan buiten de deur.
gegarandeerd nooit meer extreme sleur.