Wandelen of hardlopen: wanneer wordt wandelen hardlopen? En andersom?

wandelen of hardlopen

Wandelen of hardlopen.

Veel wandelaars vinden: ‘Hardlopers zijn doodlopers.’

Tegelijkertijd zijn vrijwel alle hardloopschema’s erop gericht dat je 30 minuten achter elkaar kunt hardlopen zónder te wandelen. Wandelpauzes zijn toch vaak een beetje sneu, en wil je als serieuze hardloper vermijden. Met als belangrijke uitzondering succesvol marathonloper  Jeff Galloway, die wandelpauzes juist onderdeel maakte van zijn hardlooplooptechniek!

Maar wanneer wordt hardlopen wandelen? En wanneer wordt wandelen hardlopen?

Wandelen of hardlopen: wanneer wordt wandelen hardlopen?

Het beste criterium voor het moment waarop wandelen hardlopen wordt vind ik deze:

‘Wandelen wordt hardlopen als er een moment komt waarop beide voeten in de lucht zijn. Dus zo gauw er een zweefmoment komt, ben je aan het hardlopen.

Met andere woorden: bij wandelen heb je altijd éen voet op de grond, bij hardlopen is er een moment waarop je even door de lucht zweeft, en geen van je voeten de grond raakt. Hieronder zie je dat moment in beeld:

Bron: Peter Miller op Flickr

Preferred Transition Speed – PTS: dat moment waarop je liever rent dan wandelt

Stel je hebt enorme haast, dus je wandelt zo snel als je kunt naar je plek van bestemming. Dan komt er een moment waarop wandelen niet langer comfortabel is, en je liever gaat hardlopen. Dat moment, waarop hardlopen prettiger wordt vanwege je tempo dan hardlopen heet Preferred Transition Speed.

Mensen kunnen wandelen op een tempo van ruim 3 kilometer per uur.

Mensen kunnen hardlopen op een tempo dat trager is dan ruim 3 kilometer per uur.

Met andere woorden, sommige wandelaars gaan sneller dan sommige hardlopers ; )

Ik vrees dat dit ook verklaart waarom ik, toen ik mijn enkel verstuikt had en niet durfde hardlopen, en daarom ging wandelen ik amper later thuis was dan als ik ging hardlopen…

Wat is beter wandelen of hardlopen?

Ah, de ultieme vraag: ‘Wat is beter wandelen of hardlopen?’ Ik vrees dat ik een irritant antwoord moet geven, en dat is: ‘Het hangt er vanaf!’ Als je bijvoorbeeld overgewicht hebt, dan is wandelen beter dan hardlopen. Pas als je een aantal kilo kwijt bent, kun je dan overstappen van wandelen naar hardlopen.

Zelfs als het gaat over afvallen is hardlopen niet altijd beter dan wandelen. Er zijn diverse onderzoeken waaruit zou blijken dat je meer afvalt van wandelen dan van hardlopen. Hoewel ik zelf toch het idee hebt dat je met hardlopen sneller en meer afvalt. Simpelweg omdat je meer inspanning levert en dus meer calorieën verbrandt. Als je erg gevoelig bent voor blessures, en om de haverklap weer op de bank zit met bijvoorbeeld hielspoor, dan kan wandelen beter zijn dan hardlopen. Zie ook Hielspoor en hardlopen.

Tot slot

Wandelen of hardlopen, dat is de vraag. Afhankelijk van je doel zijn beide even goed. Als je jouw gezondheid in het algemeen wilt verbeteren, is elke dag minstens 30 minuten wandelen genoeg. Wil je graag aan een marathon meedoen? Kies dan voor hardlopen. voor mij persoonlijk is wandelen het nichtje van hardlopen. Ik geef de voorkeur aan hardlopen, maar ik zie wandelen als een prima en acceptabel alternatief. Ook ben ik niet te beroerd om bij mijn dagelijkse hardlooprondje wandelpauzes te nemen.

Lees ook mijn post over joggen!

Hoe denk jij over wandelen als hardloper?

Gebruikte bronnen o.a. Wikipedia, Runner’s World, Very well fit, My fitness pal en Darebee

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *