Joggen

joggen
Joggers of hardlopers?

Zeg eens eerlijk. Vind jij dat de mensen in bovenstaande foto joggen of hardlopen? Ik vermoed dat je antwoord 'joggen' is. En dat is in een notendop waarom de term 'joggen' voor veel hardlopers nogal gevoelig ligt. Want de mensen op de foto zien er wel erg relaxed en hobby-achtig uit. En hoewel hardlopen officieel onder hobby's valt, is het voor de meeste hardlopers veel meer dan dat! Het is een manier van leven.

'Joggen'

Het is een term waar de meeste hardlopers niet blij van worden. En dat is wel een beetje apart, aangezien jogging hetzelfde is als hardlopen. Maar aan jogging kleeft een associatie van vrijblijvendheid. Joggen is het nét niet voor veel hardlopers. Je kunt hardlopers die hier gevoelig voor zijn dan ook niet dieper krenken dan door te vragen: 'En? Lekker gejogd?'

Joggen en hardlopen

Jogging en hardlopen zijn feitelijk het zelfde. Bij beide zet je in een snel tempo de ene voet voor de andere waarbij je hartslag omhoog gaat. Zowel jogging als hardlopen zijn goed voor je conditie en algemene gezondheid. Maar als ze hetzelfde zijn, waarom ligt de term 'joggen' dan zo gevoelig?

Wat is er toch met de term 'jogging'?

Wikipedia geeft eigenlijk meteen het antwoord met hun definitie van joggen.

'Jogging is a form of trotting or running at a slow or leisurely pace.'

Kijk, dat verklaart een boel. Want een hardloper die zichzelf serieus neemt, loopt niet op een 'leisurely' tempo. Die spant zich in, en probeert zijn of haar gemiddelde loopsnelheid te verbeteren.

Wat er zo al over 'joggen' wordt gezegd

 • Jogging = hardlopen op een tempo van minder dan 10 kilometer per uur
 • Joggen = hardlopen in een rustig tempo
 • Jogging kan gebruikt worden als een cooldown of warming up voor hardlopers.
 • Serieuze hardlopers gebruiken joggen om even uit te rusten tijdens een intensieve training.
 • Jogging is hardlopen voor je gezondheid zonder dat je serieus ergens naar toe werkt.
 • Het verschil tussen een hardloper en een jogger is een racenummer.
 • Als je nog kunt praten tijdens het hardlopen ben je aan het joggen!
 • Jogging is minder intensief dan hardlopen.

Heb je al gehoord van de slow jog?

Als ik dit zo lees, val ik waarschijnlijk in de categorie jogger! En eerlijk is eerlijk, dat zit me niet lekker! Ook ik ben dus besmet met een aversie tegen de term jogger. Ik denk dat het de vermeende vrijblijvendheid is die kleeft aan joggen. Ik neem hardlopen serieus, ook al doe ik nooit aan wedstrijden mee. En daarom wil ik niet worden 'weggezet' als jogger.

Zie jij jezelf als hardloper of als jogger? En wat vind je er van als mensen je een jogger noemen?

Leestips

Similar Posts

11 Comments

  1. "Trimmen" is briljant! Maar betekenissen veranderen nogal eens. Voor je het weet denken de mensen dat je je hond gaat trimmen...of je baard... Maar 'joggen', dat zegt toch ook niemand meer...iedereen doet aan hardlopen, met of zonder rugnummer en die 10 km per uur...die kunnen ze in hun oren stoppen. Ik loop lekker in mijn eigen tempo 🙂

 1. Ik val volgens het rijtje ook onder de joggers. Maar ik kan wel zeggen dat mijn lichaam dat absoluut niet zo ervaart. Mijn hartslag gaat tijdens een training van een uur naar net zo'n hoge hartslagfrequentie als die van de nummer 20 tijdens een marathon wedstrijd. Ik zit meestal op een hartslag die op 90% van mijn max ligt. Daarom ligt de term joggen ook bij mij gevoelig. Maar ik de k dat joggen gewoon erg jaren 80 is.

 2. Haha die foto is hilarisch. Ik ben ook meer een jogger. Het maakt me eigenlijk niet zoveel uit hoe het heet, sportief bezig zijn is gewoon hartstikke goed (zou ik dan ook best vaker mogen doen)

 3. Ik heb er geen moeite mee een jogger genoemd te worden. En al helemaal niet door mensen die eens per week in de sportschool zitten aan apparaten die precies de verkeerde plaats op je lichaam aanpakken. Ik zie ze mij nog niet inhalen met meer dan 10 km/h hihi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.