Boekbespreking: Bewust Hardlopen
Bewust Hardlopen is het product van de samenwerking van sportfysiotherapeut Ronald Valkenburg, en voedingsdeskundige Elma Sandee. Centraal staan plezier hebben in het lopen, en luisteren naar je lichaam.
Ronald en Elma runnen Leefstijlcentrum REactive, waar ze mensen coachen bij het ontwikkelen van een gezonde levensstijl. Ook geven ze hardloopcursussen, die ze baseren op een combinatie van Gentle running, Chi running, Pose running en Barefoot running.
In Bewust Hardlopen doen Ronald en Elma uit de doeken hoe je prettiger en gezonder kunt lopen, en blessures kunt voorkomen. Verwacht in dit boek geen trainingsschema's of verhalen over een effectieve hartslag: het gaat hen veel meer om bewustwording van je lichaam tijdens het lopen en er plezier in hebben.
Sterker nog: ze vinden dat schema's je kunnen afleiden van je gevoel en je hardlooptechniek. In plaats van naar je lichaam te luisteren worstel je je bijvoorbeeld door een duurloop heen, simpelweg omdat je schema dit voorschrijft.
Bewust Hardlopen doet denken aan ChiRunning
Bewust Hardlopen deed me sterk denken aan de boeken ChiRunning en Gentle Running. Maar ChiRunning wordt gepresenteerd als veel meer dan een manier om te lopen: het is een manier om in het leven te staan. Bewust Hardlopen leest in die zin beperkter: het gaat echt om het hardlopen, en er is minder aandacht voor de mentale aspecten dan in ChiRunning.
Compact
Dat heeft als voordeel dat je op zeer compacte en praktische wijze krijgt voorgeschoteld hoe je je looptechniek kunt verbeteren. En ondanks het feit dat veel informatie me bekend voorkwam, las ik ook leuke nieuwe dingen!
Bijvoorbeeld dat een bewuste levensstijl bestaat uit golfbewegingen: belasting wordt gevolgd door herstel, spanning door ontspanning, en energieverbruik door energie-inname. Daarbij maken Ronald en Elma onderscheid tussen mentale inspanning en lichamelijke inspanning. Heb je bijvoorbeeld een zittend beroep, dan is de lunchpauze een prachtige gelegenheid om te gaan hardlopen en mentaal te ontspannen!
Conclusie
Bewust Hardlopen is een heel praktisch boek: je kunt er in principe thuis zo mee aan de slag om je loophouding en looptechniek te verbeteren. De technieken om dit te doen staan gedetailleerd beschreven.
Maar met één oog in het boek om te zien wat je moet doen, en het andere oog gericht op de horizon je techniek oefenen, lijkt me nog best lastig. Bij mij riep het een gevoel op van: 'Jaja, ik heb het gelezen, maar wat nu. Volgens mij moet ik de cursus gaan doen.' Met een trainingspartner kom je denk ik wel een heel eind met de oefeningen in het boek.
Heb je last van blessures, dan biedt Bewust Hardlopen je informatie over de mogelijke oorzaak en een goede oplossing.
De boodschap dat je je niet blind moet staren op schema's, maar moet genieten van het lopen, en luisteren naar je lichaam vind ik zeer waardevol.
Bewust Hardlopen is zeker een aanrader, maar zelf geef ik de voorkeur aan Danny Dreyers ChiRunning.
Praktische informatie
Bewust Hardlopen is uitgegeven door uitgeverij De Arbeiderspers en is o.a. te koop bij Bol.com voor 18,95.
Let jij op je looptechniek?
Is plezier bij het lopen belangrijk voor je, of werk je grimmig je verplichte loop af?
Ik ga voor het plezier. Daarom was ik vandaag de allerlaatste op de 5km van de Klokloop :-)!