BPM betekenis: het juiste looptempo vinden

BPM betekenisBPM.

Weet jij wat het is?

En wat het te maken heeft met hardlopen?

BPM betekenis

BPM staat voor Beats Per Minute, oftewel het aantal keren dat je hart slaat in 1 minuut! Het is dus eigenlijk een meetinstrument voor je hartslag! Hoe hoger je BPM, hoe sneller je hart slaat. Tijdens het hardlopen vertelt je BPM iets over de mate van inspanning die je levert.

Als hardloper kun je jouw BPM gebruiken om je looptempo te bepalen.

Maar ja, dan moet je natuurlijk wel weten van jouw optimale looptempo is.

Juiste looptempo hangt af van je doel

Er zijn verschillende manieren om het voor jouw optimale looptempo te bepalen. Een algemene vuistregels voor beginnende lopers is:

‘Als je niet meer kunt praten, dan ga je te hard.’

Maar je optimale looptempo is afhankelijk van je doelen. Wanneer je hardlopen gebruikt om af te vallen, moet je in een ander tempo lopen dan wanneer je je persoonlijke snelheidsrecord wilt verbeteren.

Zelf loop ik vooral voor mijn gezondheid, en voor de vetverbranding. Volgens mijn Polar hartmonitor betekent dit dat mijn looptempo tussen de 115 en 150 hartslagen per minuut moet liggen. Je BPM (Beats Per Minute) kun je dus gebruiken om je looptempo te bepalen.

Bepaal jouw BPM met deze handige tabel

Op Run2Rythm vind je een tabel waarbij je ongeveer je BPM kunt bepalen aan de hand van je tempo. Zo hebben lopers die 10 minuten doen over 1 kilometer een BPM van 150. Dat ben ik dus ongeveer!

Lopen op je BPM: muziek helpt!

Als ik te snel of te langzaam ren, dan geeft mijn Polar hartmonitor een piep. Dan versnel ik, of neem gas terug. Maar een andere manier om te zorgen dat je op je juiste BPM loopt is muziek. Je kiest muziek met de BPM die je wilt, en loopt vervolgens gewoon op het ritme van de liedjes! Hardlopen op het ritme van de muziek die je hoort is een heel natuurlijk, bijna automatisch proces. En je kunt dit dus gebruiken voor het perfecte looptempo.

Nieuwe hardloopapp: RunOnBeat

Er is een leuke hardloopapp op de markt, die hardlopen op basis van je BPM makkelijk maakt. Hij heet de RunOnBeat app. Ze hebben zelfs country! Toen was ik meteen verkocht. Het werkt heel simpel. Je klikt op ‘Music’ en vult je muziekstijl en gewenste BPM in. En dan krijg je de juiste liedjes aangeboden. Ik had 150 BPM ingevuld, en één van mijn lievelingsliedjes  ‘Queen of the Silver Dollar’ blijkt een BPM van 150 te hebben!

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.