Hardlopen is goed voor je immuunsysteem

Dat hardlopen gezond is voor lichaam en geest is zo langzamerhand wel bekend. Zo heeft het een positieve invloed op de leeftijd van je immuunsysteem!

Wist je dat je als bijvoorbeeld 40-jarige het immuunsysteem van pak 'm beet een 47-jarige zou kunnen hebben? Dat komt omdat je immuunsysteem reageert op (emotionele) gebeurtenissen: je lichaam maakt dan namelijk stresshormonen aan en schakelt het immuunsysteem in. Als je aan een depressie of angststoornis leidt, dan draait je immuunsysteem overuren, en veroudert daardoor sneller. Het is alsof je dag en nacht in de wachtkamer van de tandarts zit.

vrouwen en hardlopen

Leeftijd van je immuunsysteem belangrijker dan je chronologische leeftijd

Stress beïnvloedt dus je immuunsysteem, en daardoor wordt je kwetsbaarder voor allerlei aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan een koortslip. Volgens Epidemioloog Brenda Penninx is de leeftijd van je immuunsysteem misschien nog wel belangrijker dan je chronologische leeftijd. Zo blijkt het immuunsysteem van mensen met een chronische depressie blijkt gemiddeld vier tot zes jaar ouder dan van mensen die gezond zijn.

Je immuunsysteem verjongen!

Epidemioloog Brenda Penninx en psychobioloog Jos Bosch onderzoeken nu of hardlopen je immuunsysteem weer kan verjongen! Een gezonde leefstijl met gezond eten en veel bewegen heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.

In het programma Labyrint vertelt Brenda Pennins over dit onderzoek!

Get Microsoft Silverlight

Similar Posts

One Comment

  1. Hi Nicole,

    Zware training kan ook een aanslag zijn op je immuunsysteem hoor, maar over het algemeen klopt het wel. Ik doe nauwelijks meer mee aan griep of verkoudheid sinds in ren.

    groetjes,

    Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.