Zweet in je kruis: wat kun je eraan doen?

zweet in het kruis

Als ik ga hardlopen dan begin ik doorgaans rond 8 minuten flink te zweten. Meestal vooral onder mijn armen. Toch is er nog een andere plek waar je flink kunt zweten tijdens een work-out, en dat is in je kruis.

Journalist Miranda Larbi schreef een leuk en interessant artikel over zweet in het kruis de Engelse website Metro.

Zweet in het kruis: oorzaak

Miranda schrijft dat we twee soorten klieren hebben die vocht produceren: eccrine en apocrine klieren. (Aprocine is verantwoordelijk voor eventuele vervelende geurtjes.) Als je gaat sporten wordt het warm in de omgeving van je kruis, en als je flink gaat zweten ontstaat dus die natte plek in je kruis.

Ze geeft de volgende tips voor zweet in het kruis:

  • Koop speciaal sportondergoed dat vocht wegtransporteert. Zie ook Hardloop onderbroeken
  • Draag geen strakke tights, maar een wat wijder vallend sportbroekje, zodat er meer lucht bij kan en het minder heet wordt rondom je kruis.
  • Doe je hardloopkleding zo snel mogelijk uit na het sporten. Loop niet langer dan 2 uur in je hardloopkleding. Na het sporten en zweten kan het namelijk een bron voor schimmelinfecties vormen.
  • Was je hardlooptights of broek dagelijks.
  • Houd je schaamhaar kort

Lees hieronder het artikel, door op de link te klikken:

Let’s talk about the sweaty vagina triangle

Mijn ervaringen met zweet in het kruis

Omdat ik meestal zwarte tights draag, is de zichtbare natte plek in het kruis mij tot dusver gelukkig bespaard gebleven. Maar als ik na het hardlopen ga douchen, is het wel zichtbaar in mijn Hema ondergoed dat… oh horror, van katoen is…

Jaja, ik weet het!

Als je gaat hardlopen is het verstandig om kleding te dragen die het vocht van je lichaam wegtransporteert. Met andere woorden: draag GEEN katoen! Want katoen absorbeert vocht, houdt het vast, en gaat vervolgens lekker schuren tegen je huid. En als het om mijn bovenkleding gaat, houd ik mij hier ook keurig aan. Alles wat ik draag is van speciaal materiaal, behalve dus mijn onderbroek.

Waarom draag ik dan geen speciaal sport ondergoed?

Dat is een goede vraag! Ik denk dat het komt omdat mijn Hema ondergoed goed zit en goedkoop is. Ik koop mijn slipjes meestal per 3 in een pakketje voor 6,50.

Waar kun je sportondergoed kopen?

Bij de Hema en Bonprix hebben ze op dit moment geen officiële sportonderbroeken. Maar bamboe ondergoed is een goede optie, want bamboe staat er ook om bekend dat het vocht afvoert. Volgens de productomschrijving is deze damesslip met bamboe ‘ademend, warmteregulerend en vochtabsorberend.’

7,50 bij de Hema

Bij Decathlon vond ik wel officieel sportondergoed in de vorm van ademende hardloopslipjes, en ook nog eens voor een vriendelijke prijs: 4,99.

Bij bol.com hebben ze ook voordelig sportondergoed! Kijk maar: 8 stuks sportonderbroeken voor 28,95 oftewel 3,61 per onderbroek. Dat is nog goedkoper dus dan bij Decathlon.

Zelf vind ik bovenstaande onderbroeken te groot en te warm.

Draag je net als ik liever een sportslipje? Dan kun je ook prima terecht bij bol.com. Ze verkopen er bijvoorbeeld onderstaande strings van het merk Underun:

2 voor 19,95 bij bol.com

Let wel op: bij bol.com staat 1 review over bovenstaande string van Underun en die is niet bepaald positief. Op basis van die review zou ik deze strings niet kopen.

Houd je niet van boxershorts bij het lopen en niet van strings? Hieronder een gewoon sportslipje:

Deze is helaas wel erg duur: 27,95!

Een alternatieve oplossing voor speciaal sportondergoed, is hardloopkleding kopen waarin al een slipje zit verwerkt. Zo ben ik dol op mijn Kalenji running shorts, met ingebouwd slipje.

Samenvattend

Zweten in je kruis is een natuurlijk verschijnsel bij inspanning. Maar doe je sportkleding na maximaal 2 uur liever wel uit, om vaginale problemen zoals schimmelinfecties te voorkomen. Goed sportondergoed is echt wel een aanrader. Het haalt vocht weg van je huid.

Als je zoekt naar sportondergoed, krijg je vaak alleen maar sportbh’s te zien. Maar bij o.a. bol.com vind je wel degelijk officiële sportslipjes en dergelijke.

Ik kocht een Decathlon sportslipje

Ik heb zelf nu het slipje van Decathlon gekocht in het zwart. De huidkleur was helaas op.

Binnenkort mijn review!

Wat voor ondergoed draag jij tijdens het hardlopen? Welk model en welk materiaal?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.