Hardloop snelheid: wat is snel, en wat is langzaam?

Hardlopen: wat is en en wat is langzaam

Bij de meeste beginnende hardlopers ligt het tempo oftewel de hardloop snelheid niet zo hoog.

Als je net begint is het namelijk prioriteit om rustig op te bouwen. Het gaat niet zo zeer om hardloop snelheid, als om steeds langere periodes rennen. Langzaam maar zeker bouw je op naar 30 minuten hardlopen zonder te stoppen.

Hoeveel kilometer je in die tijd aflegt, is als beginner eigenlijk nog niet zo relevant.

Dat komt daarna wel, als je eerst maar eens een half uur achter kunt rennen.

Mijn looptempo is niet snel...

Toch zijn er ook hardlopers die al jáááren lopen en nog steeds langzaam hardlopen. Ik ben er zo eentje. Mijn hardloop snelheid is na 18 jaar nog steeds ongeveer 5 kilometer in 40 minuten. (kuch)

Niet omdat ik niet genoeg heb geoefend, maar gewoon omdat ik niet zo snel ben. Het gaat mij er vooral om dat ik het volhoud. 'Going the distance' heet dat in het Engels. En om het vol te houden moet ik niet te hard gaan. Langzaam hardlopen betekent voor mij dat ik het kan volhouden.

Maar wanneer ben je nu eigenlijk een langzame hardloper? En wanneer ben je snel? Wat is een hoge hardloop snelheid, en wat een lage?

Langzaam looptempo is:

Langzame hardlopers doen in het algemeen 10 minuten over 1 mijl. Soms misschien wel 11 minuten. En voor wie zich nu afvraagt hoeveel kilometer 1 mijl is: dat is ongeveer 1,5 kilometer.

Gemiddelde hardloopsnelheid is:

Hardlopers die in een gemiddeld tempo lopen kunnen in de regel 5 kilometer rennen in 30 minuten. Hun gemiddelde loopsnelheid is dus 1 kilometer lopen in 6 minuten.

Snelle hardloop snelheid is:

Snelle hardlopers rennen gerust 10 kilometer in 40 minuten! Zelf doe ik ongeveer 60 minuten over 8 kilometer dus ik ben altijd erg van onder de indruk van die snelheidsduivels.

Langzame hardlopers: jullie zijn ook hartstikke goed!

Omdat het in de loopwereld toch wel vaak over hardloop snelheid en persoonlijke records gaat, is het makkelijk om je als langzame hardloper een beetje sneu te voelen. Jij kunt immers niet meedoen met verhalen over je enorme snelheid. Dat wil zeggen, je kúnt wel opscheppen over dat je 8 kilometer liep in 60 minuten, maar het zal waarschijnlijk weinig indruk maken.

Maar bedenk: je lóópt! Je doet het toch maar!

Hardloop snelheid is niet het belangrijkste!

Wat doet het ertoe dat je niet snel gaat en langzaam hardloopt. Je zet wel degelijk de ene voet na de andere in een voor jou vlot tempo. En dus ben je gezond bezig. Sterker nog: omdat je langzamer bent, sta je langer bloot aan het grillige Nederlandse klimaat, en heb je meer kracht nodig om jezelf te overwinnen.

Heb je toch het gevoel dat je als hardloper eigenlijk niet meetelt omdat je geen hoog tempo hebt? Lees dan deze tips:

  1. Zoek hardlopers op die net als jij vooral gericht zijn op het lópen, en niet zozeer op snelheid.
  2. Waak ervoor dat je jezelf niet gaat vergelijken met andere, snellere hardlopers. Dat kan heel ontmoedigend zijn.
  3. Wil je om de één of andere reden toch sneller lopen? Zoek dan juist een groepje hardlopers dat harder gaat dan jij. Dan kun je je aan hen optrekken.

Gemiddelde hardlooptijden op een rijtje

1 km lopen tijd: 10 minuten

in het algemeen geldt dat je 1 kilometer wandelt in 10 minuten. Als je dus gaat hardlopen en je doet 10 minuten over 1 kilometer dan ben je of een hele snelle wandelaar, of een langzame hardloper.

2 km lopen tijd: 20 minuten

Als je 1 kilometer aflegt met 10 minuten wandelen, dan wandel je dus 20 minuten om een afstand van 2 km af te leggen.

Wat mij betreft betekent dit dat als je minder dan 10 minuten doet over 1 kilometer als je gaat hardlopen je goed bezig bent.

Hardloop snelheid tot slot

Of het tempo waarin je loopt belangrijk is hangt af van je doel. Als je, zoals ik, loopt om gezond te blijven en voor je geestelijk evenwicht, maakt je hardloop snelheid niet zoveel uit.

Anders is het natuurlijk als je graag meedoet aan hardloopwedstrijden, en het leuk vindt om je pr te verbeteren. In dat geval is snelheid natuurlijk wel belangrijk voor je. En dan is het goed om je looptraining daarop aan te passen. Op Runner's World geven ze 3 tips om sneller te worden!

Pas alleen wel op voor de valkuil, dat je ontmoedigd raakt als je loopsnelheid niet zoveel toeneemt als je wilt. Dat zou namelijk jammer zijn! Want hardlopen is goed voor lichaam en geest. Ook als je niet snel bent.

N.B. Als er sneeuw ligt en je moet hardlopen in de sneeuw dan gelden weer heel andere normen over wat snel of langzaam is!

Leestips

Hardlopen 10 kilometer

Slow Jog

Wat is jouw gemiddelde hardloop snelheid?

Similar Posts

9 Comments

  1. Hi Nicole,

    Ik ben ook een langzame loper (8 km per uur). Maar sinds ik volgens de Verheul/Lok methode train, ben ik sneller aan het worden (10 km per uur). Ben er erg blij mee en deze manier van trainen bevalt ook erg goed.

    Groetjes,

    Figen

    1. Ik ga die methode eens opzoeken Figen. Bedankt voor de tip. Hoewel het me op zich niet zoveel uitmaakt of ik snel ben of niet. Het belangrijkst vind ik dat ik de tijd en afstand loop.

  2. Het vervelendste aan dat ik langzaam loop vind ik nog wel wanneer je meedoet aan een hardloopwedstrijdje en je om je heen vooral oudere en dikkere mensen ziet (niet verkeerd bedoeld). Ik ga voor de 5KM binnen 30 minuten! 🙂

    1. Ik ben nooit een snelle loper geweest maar sinds mijn 45e zie ik mijn snelheid jaar per jaar afnemen. Soms frustrerend maar langs de andere kant, ik geniet van het lopen en loop en hou het al jaren vol.

  3. Ik ben geen snelle loper 5 km in 35 minuten maar nadat ik ben gevallen maakt dat me eigenlijk ook niet zoveel meer uit. Mijn man zegt altijd je bent lekker buiten en dat is gezond!
    Groetjes Trudy

  4. Wat een interessante blogpost! 🏃‍♀️👟 Het is zo waar dat langzaam rennen helemaal niet erg is. Het gaat erom dat je geniet van het moment en dat je lichaam in beweging is. Ik moet toegeven dat ik zelf meer van wandelen houd, maar dat heeft vooral te maken met mijn nieuwsgierigheid. 😅🚶‍♀️ Als ik wandel, kan ik rustig om me heen kijken en alle mooie dingen zien die ik anders zou missen. Bedankt voor het delen van je gedachten, het heeft me zeker aan het denken gezet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.