Startnummer vastmaken: van startnummerband to speld

Startnummer

Je startnummer vastmaken. Het is een vast onderdeel van deelname aan een wedstrijd of hardloopevenement. Je krijgt je nummer thuis bezorgd per post, of je krijgt het op de dag van de wedstrijd. Het is de bedoeling dat je het goed zichtbaar op je hardloopkleding bevestigt.

Waarom een startnummer?

Dat startnummer heeft een aantal belangrijke functies:

 • Het identificeert jou als deelnemer aan het loopevenement: je bent zichtbaar geen toeschouwer.
 • Je startnummer identificeert jou. Stel dat er onderweg iets met je gebeurt, dan is aan de hand van je startnummer te achterhalen wie je bent.
 • Je startnummer geeft je toegang tot het startvak.
 • Achter het startnummer zit een tag/chip voor de tijdregistratie.
 • In de eindklassering kun je de tijd die je hebt gelopen opzoeken aan de hand van je startnummer.
 • Het is een bewijs van deelname aan het evenement. Je hebt je duidelijk ingeschreven en betaald, anders had je dat startnummer niet. Sommige mensen bewaren het startnummer bovendien als herinnering.

Fun fact over startnummers

In 1967 wist Kathrine Switzer een startnummer voor de Boston Marathon te bemachtigen door zichzelf in te schrijven onder de naam K.V. Switzer. Vrouwen mochten destijds namelijk niet meedoen aan de marathon. Tijdens de wedstrijd zagen ze haar lopen, een vrouw, en reageerden weinig sportief: ze probeerden haar startnummer van haar rug te trekken! Gelukkig duwde haar vriend ze aan de kant en kon Kathrine de marathon uitlopen.

Hieronder zie je hoe ze Kathrine's startnummer probeerden af te pakken:

Startnummer

Het startnummer wordt voor je geregeld

Je hoeft niet zelf voor een startnummer te zorgen. Dat doet de organisatie van het loopevenement waaraan je meedoet. Startnummers drukken is voor hen onderdeel van de organisatie van het loopevenement. De nummers voor de hardlopers worden gedrukt op speciaal scheurvast materiaal dat tegen een stootje kan.

Startnummer overdragen

Soms kan iemand onverwachts toch niet meedoen aan de wedstrijd. In zo'n geval kun je een startnummer 'overdragen' aan iemand anders. Die persoon loopt dan op jouw startnummer. Bij bijvoorbeeld de Marikenloop kun je in zo'n geval een eigen naam-sticker bestellen die je over de naam van de oorspronkelijke inschrijver heen plakt. Want ze gaan dan dus niet een heel nieuw startnummer drukken.

N.B. Sommige mensen vinden het leuk om een bepaalde tekst op hun loopshirt te laten drukken voor tijdens een loopevenement.

Je startnummer vastmaken

Startnummers worden vaak met een speld aan kleding vastgemaakt. Maar veel mensen balen van de gaatjes die de spelden veroorzaken in hun hardloopkleding. En dan heb ik het nog niet eens over spelden die niet goed blijven zitten, en gaan prikken. Je startnummer opspelden is dus niet ideaal.

Gelukkig zijn er diverse alternatieven voor spelden op de markt om je startnummer vast te maken. Zoals je startnummer vastmaken met magneetjes. Hieronder 5 opties.

1. Startnummer bevestigen met BibFix

BibFix werkt met een kliksysteem, waarmee je je startnummer aan je loopkleding vastmaakt. Een doosje kost 15,45 inclusief verzendkosten.

Startnummer vastmaken

2. Startnummer bevestigen met Startnummerband

Je maakt je startnummer vast aan je startnummer band. Nadeel lijkt mij wel dat de onderkant niet vast zit, en dus omhoog kan wapperen. Onderstaande startnummerband kost 15,00 bij bol.com

Startnummerband

Onderstaande startnummerband biedt ook ruimte voor gels en drankjes:

startnummerband

Heel voordelig is deze startnummerband van Decathlon voor je startnummer vastmaken:

startnummerband decathlon

3. Startnummer vastmaken met Racedots

RaceDots zijn sterke magneten waarmee je je startnummer aan je kleding maakt. De goedkoopste versie is 4 racedots voor 19,95.

4. Startnummer bevestigen met BibDots

BibDots zijn stickers waarmee je je startnummer op je kleding plákt. Je betaalt €2,50 per zakje 18 dubbelzijdige stickers voor éénmalig gebruik.

Bibdots

5. BibBits

Nog een keer een systeem voor je startnummer vastmaken met magneten: BibBits. Onderstaande kost 9,90 bij All4Running:

Startnummer magneten

Op WikiHow vind je handige algemene informatie over het vastmaken van je startbewijs. Zeker interessant als je nog nooit hebt meegedaan aan een wedstrijd!

6. T-shirt met ingebouwd startnummer ruimte

Een tijdje had Decathlon tshirts te koop met ruimte om een startnummer in te schuiven. Die maken een startnummer vastmaken overbodig Maar helaas zijn die niet meer te vinden op hun website. Na lang zoeken vond ik uiteindelijk onderstaand shirt met ingebouwd startnummer xracewear.com:

tshirt met ingebouwd startnummer

Onderste strookje startnummer

Vaak heeft een startnummer onderaan een strookje. Dat kun je eraf scheuren en is bedoeld om aan je tas te bevestigen. Zo kunnen ze na het loopevenement makkelijker je bagage terugvinden omdat het nummer op het bagagelabel overeenkomt met het nummer op je loopshirt.

Startnummer vastmaken samengevat

Een startnummer is een belangrijk element van een loopevenement of wedstrijd. Het is je bewijs van deelname, het werkt als identificatie en het is belangrijk voor je tijdregistratie. Je krijgt je startnummer aangereikt van de organisatie van het evenement: zij drukken de startnummers. Het enige dat jij hoeft te doen is je nummer aan je kleding bevestigen. Je Startnummer vastmaken kan met veiligheidsspelden, maar er zijn ook andere manieren.

Hieronder zie je de verschillende manieren voor je hardloopnummer vastmaken overzichtelijk bij elkaar:

 1. Magneten
 2. Stickers
 3. Startnummer band
 4. Kliksysteem
 5. Veiligheidsspelden
 6. Tshirt met ingebouwd startnummer

Gebruikte bronnen: hardlooptips, WikiHow, Obstakels, HW Sportservice, BibDots, bol.com, Women's Health, All4Running, Vrouwentriahtlon, Morgen ga ik echt, Girls run the world

Wat vind jij van startnummers? Bewaar jij de jouwe? En hoe maak je ze aan je kleding vast?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.