Sportkleding wassen: do’s en don’ts

sportkleding wassen

Goede sportkleding is van speciaal technisch materiaal gemaakt. Sportkleding wassen vraagt dus om de juiste aanpak!

Maar hoe zorg je dat je sportkleding zo lang mogelijk optimaal mee gaat? Heel simpel: door er zorgvuldig mee om te gaan. En dat betekent met beleid je sportkleding wassen.

In deze post zet ik alle aandachtspunten op een rijtje op het gebied  van sportkleding wassen.

Sportkleding wassen: do’s en don’ts

1. Gebruik geen wasverzachter om je sportkleding te wassen!

Gebruik geen wasverzachter om je sportkleding te wassen! Ja, je was gaat er lekker van ruiken en wordt lekker zacht, maar wasverzachter kan je sportkleding aantasten! Vooral sportkleding met veel lycra kan niet goed tegen wasverzachter. Bovendien is wasverzachter slecht voor de speciale werking van sportkleding:

Resten wasverzachter verhinderen dat de speciale stof van je hardloopkleding het vocht van je lichaam kan wegtransporteren.

Zelf gebruik ik toch al nooit wasverzachter, dus ik mis het niet. Maar voor iedereen die gewend is om wasverzachter toe te voegen: doe het niet als het om sportkleding wassen gaat.

2. Gebruik vloeibaar wasmiddel voor sportkleding wassen

Het advies is om je sportkleding bij voorkeur met vloeibaar wasmiddel* te wassen. Wasmiddel in poedervorm kan namelijk sneller resten achter laten in je hardloopkleding. En gebruik vooral niet teveel. Doe liever te weinig wasmiddel in de wasmachine voor sportkleding wassen dan voorgeschreven dan te veel.

3. Gebruik azijn

Azijn ontsmet en doodt eventuele bacterieën in je hardloopkleding. En bovendien maakt het je kleding zachter. Dat laatste is dan weer erg fijn omdat je geen wasverzachter mag gebruiken. En:

Azijn helpt tegen hardnekkige geurtjes in je hardloopkleding!

4. Trek je hardloopkleding binnenstebuiten

Voordat je je hardloopkleding in de wasmachine doet, trek je het eerst binnenstebuiten. Alle zweet, dode huidcellen en andere afvalstoffen zitten in de regel vooral aan de binnenkant van je sportkleding. Binnenstebuiten wassen is bovendien vaak een behoud voor de kleur en eventuele leuke prints.

5. Doe de trommel vooral niet te vol!

Als je wasmachine eigenlijk te vol zit, kan de kleding niet goed worden schoongespoeld. Zorg dus dat er voldoende ruimte is, zodat je wasmachine zijn werk goed kan doen.

6. Gebruik zuiveringszout als je hardloopkleding erg stinkt

Stinkt je sportkleding nog steeds na het wassen? Strooi dan de volgende wasbeurt een eetlepel zuiveringszout over de kleding. Zuiveringszout is onder andere te koop bij de Jumbo en is niet duur.

7. Droog je hardloopkleding bij voorkeur aan de lucht

Hang je sportkleding het liefst aan een waslijn te drogen. In de droger heeft je sportkleding veel meer te lijden namelijk.

8. Klaar met sporten? Hang het uit!

Om te voorkomen dat je sportkleding verandert in een zweterige, kleffe zooi is het slim om je hardloopkleding na het hardlopen even uit te hangen. Of op z’n minst niet in een stinkende hoop op de grond te gooien.

9. Gebruik een speciaal wasmiddel voor sportkleding wassen

Er zijn diverse speciale wasmiddelen voor sportkleding wassen op de grond. Je vindt ze bij supermarkten van Lidl tot Albert Heijn.

sportkleding wassen
Formil Sport van de Lidl 2,99
sportkleding wassen
Fleuril Actief & Sport 5,69

10. Was op lage temperaturen

Sportkleding wassen moet je vooral niet op hoge temperaturen doen. Koud water is een behoud voor de elastische kwaliteit van je sportkleding.

*Er zijn ook mensen die juist weer beweren dat poeder beter is. Het is typisch weer zo’n debat met voor- en tegenstanders. Net als hardlopen met muziek vs. hardlopen zonder muziek.

Conclusie

Sportkleding wassen is niet moeilijk. En als je het goed doet, gaat je hardloopkleding lekker lang mee. In deze post gaf ik 10 do’s en dont’s om je sportkleding te wassen. Succes!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.