Sportkleding wassen: 10 do's en don'ts

sportkleding wassen

Goede sportkleding is van speciaal technisch materiaal gemaakt. Sportkleding wassen vraagt dus om de juiste aanpak!

Maar hoe zorg je dat je sportkleding zo lang mogelijk optimaal mee gaat? Heel simpel: door er zorgvuldig mee om te gaan. En dat betekent met beleid je sportkleding wassen.

In deze post zet ik alle aandachtspunten op een rijtje op het gebied van sportkleding wassen.

Sportkleding wassen: do's en don'ts

1. Gebruik geen wasverzachter om je sportkleding te wassen!

Gebruik geen wasverzachter om je sportkleding te wassen! Ja, je was gaat er lekker van ruiken en wordt zacht, maar wasverzachter kan je sportkleding aantasten! Vooral sportkleding met veel lycra kan niet goed tegen wasverzachter. Bovendien is wasverzachter slecht voor de speciale werking van sportkleding:

Resten wasverzachter verhinderen dat de speciale stof van je hardloopkleding het vocht van je lichaam kan weg transporteren.

Zelf gebruik ik toch al nooit wasverzachter, dus ik mis het niet. Maar voor iedereen die gewend is om wasverzachter toe te voegen: doe het niet als het om sportkleding wassen gaat.

2. Gebruik vloeibaar wasmiddel voor sportkleding wassen

Het advies is om je sportkleding bij voorkeur met vloeibaar wasmiddel* te wassen. Wasmiddel in poedervorm kan namelijk sneller resten achterlaten in je hardloopkleding. En gebruik vooral niet teveel. Doe liever te weinig wasmiddel in de wasmachine voor sportkleding wassen dan voorgeschreven dan te veel.

3. Gebruik azijn

Azijn ontsmet en doodt eventuele bacteriën in je hardloopkleding. En bovendien maakt het je kleding zachter. Dat laatste is dan weer erg fijn omdat je geen wasverzachter mag gebruiken. En:

Azijn helpt tegen hardnekkige geurtjes in je hardloopkleding!

4. Trek je hardloopkleding binnenstebuiten

Voordat je je hardloopkleding in de wasmachine doet, trek je het eerst binnenstebuiten. Alle zweet, dode huidcellen en andere afvalstoffen zitten in de regel vooral aan de binnenkant van je sportkleding. Binnenstebuiten wassen is bovendien vaak een behoud voor de kleur en eventuele leuke prints.

5. Doe de trommel vooral niet te vol!

Als je wasmachine eigenlijk te vol zit, kan de kleding niet goed worden schoongespoeld. Zorg dus dat er voldoende ruimte is, zodat je wasmachine zijn werk goed kan doen.

6. Gebruik zuiveringszout als je hardloopkleding erg stinkt

Stinkt je sportkleding nog steeds na het wassen? Strooi dan de volgende wasbeurt een eetlepel zuiveringszout over de kleding. Zuiveringszout is onder andere te koop bij de Jumbo en is niet duur.

7. Droog je hardloopkleding bij voorkeur aan de lucht

Hang je sportkleding het liefst aan een waslijn te drogen. In de droger heeft je sportkleding veel meer te lijden namelijk.

8. Klaar met sporten? Hang het uit of was het meteen!

Om te voorkomen dat je sportkleding verandert in een zweterige, kleffe zooi is het slim om je hardloopkleding na het hardlopen even uit te hangen. Of meteen te wassen. Er zijn mensen die adviseren om je sportkleding meteen na het wassen te wassen! Daarmee voorkom je dat zweet en bacteriën zich in de stof vastzetten! Maar gooi op z'n minst je hardloopkleding niet in een stinkende hoop op de grond!

9. Gebruik een speciaal wasmiddel voor sportkleding wassen

Er zijn diverse speciale wasmiddelen voor sportkleding wassen. Je vindt ze bij supermarkten van Lidl tot Albert Heijn. Formil Sport van de Lidl hebben ze helaas niet altijd in het assortiment. Het is een zogenoemd actieproduct. Als het je goed bevalt is het dus een kwestie van snel toeslaan!

sportkleding wassen
Formil Sport van de Lidl 2,99

Wasmiddel sportkleding Jumbo

wasmiddel sportkleding

Smell well capsules tegen stinkende sportkleding

hardloopkleding wassen

HG tegen nare geurtjes in sportkleding

HG tegen nare geurtjes in sportkleding krijgt op bol.com maar liefst een 4,7 van de maximaal 5 sterren. En dat is met ruim 45 beoordelingen.

stinkende sportkleding middel

Ecologisch wasmiddel sportkleding: Almawin

Vind je duurzaamheid belangrijk? Dan kun je kiezen voor Almawin wasmiddel:

sportkleding wassen

Hun omschrijving is in ieder geval veelbelovend:

'Almawin Sport + Outdoor wast perfect schoon en verwijdert effectief lichaams- en zweetgeur van stoffen. Het beschermt membraanfuncties zoals windbescherming en ademend vermogen op een natuurlijke manier.'

10. Was op lage temperaturen

Sportkleding wassen moet je vooral niet op hoge temperaturen doen. Koud water is een behoud voor de elastische kwaliteit van je sportkleding.

*Er zijn ook mensen die juist weer beweren dat poeder beter is. Het is typisch weer zo'n debat met voor- en tegenstanders. Net als hardlopen met muziek vs. hardlopen zonder muziek.

sportkleding wassen

Tsja, het is een beetje een genante bekentenis, maar ik was mijn hardloopkleding niet dagelijks... En dat zou natuurlijk wel frisser en hygiënischer zijn.

Sportkleding wassen is een duur grapje

Maar het schiet gewoon zo helemaal niet op! Ik loop elke ochtend hard van 7.15 tot 8.00. En na 5 minuten lopen ben ik alweer bezweet. Sportkleding wassen voelt zo zinloos. Tel daarbij op dat je sportkleding niet zo maar bij de gewone was mag doen, maar apart moet wassen, en ik vind het ook nog eens een duur en milieuonvriendelijk grapje worden.

Bovendien stinkt mijn kleding niet of zo. En als dat wel het geval was: ik loop in mijn eentje.

Mogelijke oplossing

Een oplossing zou zijn om minimaal 3 hardloopoutfits te kopen, en elke dag een schone outfit aan te trekken. Maar ik heb het liefst mijn favoriete hardloopkleding aan. Te weten capri hardlooptights van de Action met twee gaatjes op de rechterbil waar ik ben gebeten door een grote bouvier. Kun je nagaan hoe fijn ik die broek vind, dat ik hem nog steeds draag!

hardloopkleding

Conclusie

Als je lekker fris en hygiënisch wilt zijn was je na elk gebruik je sportkleding. Het grote nadeel vind ik dat je het apart moet wassen, waardoor je al snel met een nauwelijks gevulde trommel een was draait. De simpelste oplossing lijkt mij om elke dag andere sportkleding te dragen.

Sportkleding wassen is niet moeilijk. En als je het goed doet, gaat je hardloopkleding lekker lang mee. In deze post gaf ik 10 do's en dont's om je sportkleding te wassen. Er zijn allerlei speciale wasmiddelen voor sportkleding op de markt gebracht. De voordeligste oplossingen zijn baking soda en/of azijn.

Of het Lidl wasmiddel voor sportkleding!

Stinkt mijn hardloopkleding?

Mijn hardloopkleding stinkt eigenlijk niet zoveel. Daar heb ik geluk mee. Aan de andere kant: ik loop altijd alleen, dus het maakt me ook niet zoveel uit. Als ik in een loopgroep meedeed zou ik me denk ik wel wat drukker maken over eventuele stinkende sportkleding dan ik nu doe.

N.B. Lees uiteraard ook altijd even het waslabel in je sportkleding! Daarin staat de maximale temperaturen en eventuele andere aanwijzingen over sportkleding wassen.

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.