Piepjestest: alles wat je weten wilt + 6 kritiekpunten!

piepjestest

Menigeen heeft er nog weleens nachtmerries van: de zogenoemde piepjestest op de middelbare school! Ook bekend als de Shuttle run test.

Voor wie het geluk heeft ontsnapt te zijn aan deze beproeving, hieronder een korte uitleg.

Wat is de piepjestest?

De piepjestest is een lichamelijke test. Het doel is je conditie en uithoudingsvermogen meten.

Hoe werkt de piepjestest?

Je gaat rennen tussen twee punten die ongeveer 20 meter uit elkaar liggen. Telkens als je bij een punt aankomt hoor je een pieptoon. Dat is het signaal om te keren, en zo snel mogelijk terug te rennen naar het andere punt voordat de volgende pieptoon klinkt. Ik was er superslecht in...

Piepjestest trappen

Er zijn verschillende levels ook wel 'trappen' genoemd, waarbij het tempo steeds verder wordt opgevoerd. Elke trap duurt een bepaalde tijd, meestal tussen de 60 en 120 seconden, afhankelijk van de versie van de test. De meeste versies van de test hebben tussen de 20 tot 30 trappen. Een 'trap' is 20 meter.

Tijdens elke trap moet je heen en weer rennen tussen twee lijnen die op een bepaalde afstand van elkaar staan. De tijd tussen de pieptonen wordt steeds korter, waardoor je steeds sneller moet rennen om op tijd terug te zijn voordat de volgende pieptoon klinkt!

Ben je 'te laat,' oftewel niet bij het punt als de pieptoon klinkt?

Dan ben je af!

In de meeste versies van de shuttle run test begint het tempo bij ongeveer 8,5 km/uur en wordt dit geleidelijk opgevoerd met stappen van 0,5 tot 1 km/uur per trap. Het aantal trappen dat je kunt voltooien hangt af van je uithoudingsvermogen en cardiovasculaire conditie.

Piepjestest gemiddelde vrouwen

piepjestest trappen

Bij mannen is alles lager dan trap 6 'slecht'.

Wanneer is de piepjestest klaar?

De test gaat door totdat je niet meer in staat bent om op tijd terug te rennen naar het andere punt voordat de pieptoon klinkt. Of totdat je de test hebt afgerond volgens de gestelde vereisten. Het niveau waarop je stopt, geeft aan wat je conditie en uithoudingsvermogen op dat moment zijn.

Over het algemeen geldt dat hoe verder je komt in de test, hoe beter je conditie en uithoudingsvermogen zijn.

Mijn jongste dochter over de piepjestest

Mijn jongste dochter kent de piepjestest, maar heeft daar weinig positiefs over te melden. Ze vertelde dat ze het meestal volhield tot 'trap 6'. Maar vaak stopte ze bij trap 5, en kreeg dan een onvoldoende voor de shuttle run test. Ze heeft één keer trap 7 gehaald.

In dit verband is het interessant, dat mijn dochter elke dag 45 minuten naar school moest fietsen, en aan het eind van de dag weer terug. Je zou verwachten dat ze een goede conditie had. Maar volgens de shuttle run test is dat dus niet zo.

De Coopertest

Een andere stressvolle test is de Coopertest. Net als bij de piepjestest meet de Cooper test je uithoudingsvermogen en snelheid. Bij de Coopertest moet je binnen 12 minuten zo ver mogelijk rennen op een vlakke ondergrond, zoals een atletiekbaan.

Het doel van de Cooper test is om te zien hoe ver je kunt rennen in een bepaalde tijd.

Hoe groter de afstand die je kunt rennen in 12 minuten, hoe beter.

Wat is een goed resultaat op de Coopertest?

Wat een goede score is bij de Cooper test hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht en fitnessniveau.  Om toch een idee te krijgen van wat een goede score is, hieronder enkele referentiewaarden oftewel het piepjestest gemiddelde van vrouwen en mannen.

Vrouwen op de Coopertest

  • Gemiddeld: 1600 meter
  • Goed: 2000 meter
  • Uitstekend: 2400 meter of meer

Mannen op de Coopertest

  • Gemiddeld: 2200 meter
  • Goed: 2800 meter
  • Uitstekend: 3200 meter of meer

N.B. Dit zijn alleen richtlijnen en geen absolute waarden.

6 x Kritiek op de piepjestest

Afgezien van het feit dat het voor veel mensen een traumatische ervaring was, zijn er een aantal belangrijke kritiekpunten over de shuttle run test:

  1. De shuttle run test meet voornamelijk het uithoudingsvermogen van een persoon bij activiteiten met hoge intensiteit. Het zegt echter weinig over andere aspecten van de fitheid, zoals kracht, flexibiliteit of balans. Kijk maar naar mijn dochter die elke dag een eind fietste, maar toch slecht presteerde op deze test.
  2. Geen rekening houden met individuele verschillen: De piepjestest houdt geen rekening met individuele verschillen zoals lichaamstype, gewicht of lengte, en kan daardoor bevooroordeeld zijn ten opzichte van bepaalde groepen.
  3. De test kan ongeschikt zijn voor bepaalde doelgroepen, zoals mensen met bepaalde medische aandoeningen of blessures.
  4. De prestaties bij de shuttle run test kunnen ook afhankelijk zijn van motivatie, en niet alleen van fysieke conditie. Dit kan leiden tot vertekende resultaten als deelnemers niet gemotiveerd zijn om hun best te doen.
  5.  De piepjestest kan een te grote nadruk leggen op prestaties en competitie, in plaats van de nadruk te leggen op het bevorderen van een gezonde levensstijl en het verbeteren van de algehele fitheid.
  6. Door de piepjestest kreeg menig een enorme hekel aan hardlopen! En dat is toch jammer.

Piepjestest met muziek downloaden gratis

Op Soundcloud kun je gratis de piepjestest met muziek downloaden. Het is een opzwepend muziekje, dat enkel verstoord wordt door de venijnige Piep! Je kunt hiermee simpel thuis de piepjestest doen!

Op de site Shuttle Run Test kun je de piepjestest downloaden met muziek en zonder muziek. Maar hier is het niet gratis. Ze kosten 2,95.

Of gebruik deze video:

Tot slot

In deze post las je over de piepjestest oftewel de shuttle run test. Met deze test kun je eenvoudig je conditie meten.

Leestip

Hardloopsnelheid: Wat is langzaam?

Wat zijn jouw herinneringen aan deze test?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.