Hardlopen 10 kilometer

hardlopen 10 kilometer

Hardlopen 10 kilometer.

De 10 kilometer is een populaire afstand om te lopen.

Als beginner is het eerste doel vaak 5 kilometer kunnen lopen.

En als dat dan gelukt is, is het volgende doel vaak 10 kilometer hardlopen.

Hardlopen 10 kilometer

Maar als iemand  mij vraagt:

'Hoe lang doe jij over 10 kilometer hardlopen?'

Dan geef ik eigenlijk, liever geen antwoord.

De reden is heel simpel: mijn antwoord is een beetje genant.

Nou zal menigeen roepen: 'Wat een onzin! Je hoeft je toch niet te schamen voor je looptempo? Je bent goed zoals je bent, iedere hardloper is weer anders blablabla.' Maar al dat politiek correcte gedoe ten spijt, is het volgens mij toch voor veel hardlopers een heikel punt als ze een langzame loper zijn.

10 kilometer hardlopen tijd

Zoals gewoonlijk wordt de snelheid waarmee iemand 10 kilometer kan lopen bepaald door allerlei factoren. Zoals leeftijd, geslacht, hoe vaak je loopt per week en het weer. Maar als je wilt weten wat een snelle tijd is voor 10 kilometer of juist een langzame tijd, dan zijn hier 2 gemiddelden:

  • De gemiddelde tijd van 10 kilometer hardlopen ligt tussen de 50 en 70 minuten.
  • Sneller lopers hardlopen 10 kilometer in zo'n 43 tot 50 minuten.

Op de site Medicalnews Today geven ze een handige tabel met tijden op de 10 kilometer geordend op leeftijd en geslacht. Een vrouw van mijn leeftijd doet gemiddeld 01:04:04 over 10 kilometer.

Nu zeg ik makkelijker míjn tijd

Eerlijk gezegd valt me dit nog erg mee! Ik dacht dat de gemiddelde snelheid om 10 kilometer te leggen rond de 40 minuten lag. Nu vind ik het minder genant om mijn tijd te zeggen. Ik doe ongeveer 60 minuten over 8 kilometer. Tien kilometer loop ik eigenlijk nooit, maar omdat ik over 8 kilometer al een uur doe, concludeer ik 10 kilometer hardlopen bij mij ongeveer 80 minuten zal duren.

10 kilometer hardlopen records!

Op Runner's World las ik dat het wereldrecord 10 km hardlopen bij mannen op naam van de Keniaanse Rhonex Kipruto met een tijd van 26:24 minuten. Bij de vrouwen is dat de Ethiopische Almaz Ayana met een  tijd van 29:17 minuten. Ik heb daar maar één woord voor: 'Wauw!'

Dat is echt supersnel!

Dat is sneller dan ik 5 kilometer loop... Kuch.

Ik stel me hen voor als een soort roadrunner!

Durf jij jouw tijd voor 10 kilometer hardlopen te delen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.