Buiten sporten: 27 buitensporten op een rijtje!

buiten sporten

Hardlopen is de ideale buitensport. Buiten sporten in de vorm van hardlopen kun je immers altijd en overal doen.

En het is ook nog eens goedkoop.

Ik ga 6 dagen per week buiten sporten.

Ik heb het voordeel dat ik op het Achterhoekse platteland woon, en dus in de natuur woon. Buitensport is voor mij zo simpel als de voordeur uitrennen. Maar ook als je in de stad woont, kun je prima hardlopen in de natuur. Er is doorgaans wel een park in de buurt, of een rustige plek.

Chris schreef een post over de voordelen van buiten sporten en hardlopen voor Ren mama, ren!

Maar eerst even dit:

15 Voordelen van buiten sporten

Toen de sportscholen dicht gingen vanwege corona, gingen veel mensen met hardlopen in de parke. Velen hebben dit doorgezet. Ook na de pandemie. Maar waarom is hardlopen goed voor ons en waren geven mensen toch de voorkeur om het in de buitenlucht te doen in plaats van in de sportschool?

 1. Buiten sporten is in de frisse buitenlucht. Het is niet voor niets dat we vanwege corona ruimtes veel moeten luchten. Frisse lucht, en luchtcirculatie zorgen voor een gezonder leefklimaat.
 2. Buitensport zorgt ervoor dat je huid voldoende vitamine D krijgt. Mijn kinderen moeten van mij ook altijd minimaal 30 minuten naar buiten in verband met vitamine D.
 3. De hele wereld is je sportschool!
 4. Buiten sporten is doorgaans goedkoop. Je hoeft immers niet te betalen voor een bepaalde ruimte. Zeker als je kiest voor hardlopen heb je eigenlijk niet meer nodig dan een paar goede loopschoenen.
 5. Uit onderzoek is gebleken dat een groene omgeving goed is voor je mentale gezondheid.
 6. Als je gaat sporten in een groene omgeving, zoals een park, krijg je minder prikkels. Dat verbetert je concentratie en humeur.
 7. Het is minder saai dan binnen sporten! Doorgaans verandert het interieur van een sportzaal niet zoveel. Maar als je er oog voor hebt valt er buiten altijd wel iets nieuws te zien. Al was het maar vanwege de wisselingen van de seizoenen. Of omdat je op vakantie gaat, en daar gaat hardlopen.
 8. Je kunt makkelijk buiten sporten met een vriendin of vriend. Als je met iemand wilt sporten in de sportschool dan moet diegene ook een abonnement hebben. Maar de natuur is gratis toegankelijk.
 9. Geen openingstijden! Je kunt altijd en overal buiten sporten.
 10. Uit onderzoek blijkt dat je hardlopen buiten langer volhoudt dan op een loopband in de sportschool.
 11. Buiten sporten is goed voor je biologische klok en dat zorgt weer voor een betere nachtrust.
 12. Als je buiten hebt kun je even afstand nemen van de hectische wereld waarin wij leven. Laat je gadgets achter, en ga naakt hardlopen ; )
 13. Buiten sporten verhoogt je weerstand!
 14. Je maakt makkelijker contact met andere mensen.
 15. Je wordt je beter bewust van je omgeving.

En dan nu over naar Chris.

Hardlopen als perfecte buitensport

Hardlopen staat in de top 5 van sporten in Nederland. Door te gaan buiten sporten en hardlopen is de kans op ziektes als kanker en diabetes kleiner. Bovendien komt er door hardlopen een gelukshormoon vrij waardoor het ook nog eens goed is voor je mentale gezondheid. Dokters adviseren mensen met een depressie ook steeds vaker aan om te gaan hardlopen, omdat het helpt om van je depressie af te komen. Hardlopen helpt je niet alleen om ziektes te voorkomen, het helpt je ook om je jong en vitaal te houden.

De eerste stappen

Wanneer je wilt beginnen met hardlopen is het essentieel om goede schoenen aan te schaffen. Goede schoenen zorgen er namelijk voor dat je voeten goed worden ondersteund. Daarnaast dempen ze de impact en geleiden je voeten tijdens het rennen. Ook kan het materiaal helpen bij de juiste ondersteuning.

De kosten van de schoenen variëren van 20 euro tot aan schoenen van boven de 150 euro. Hiermee is er voor iedereen een geschikte schoen beschikbaar. Naast de juiste hardloopschoenen schoenen is het belangrijk om een loopschema voor beginners te gebruiken. Zo bouw je geleidelijk je afstand op en voorkom je blessures. Begin met minimaal 2 kilometer hardlopen,  en bouw dit vervolgens op naar je gewenste aantal kilometers. Regelmaat is heel belangrijk. Loop minimaal drie keer in de week een half uurtje.

Buiten sporten: een ander looprondje

Nu de wereld weer open is en dat ook hopelijk blijft, zijn er weer veel mogelijkheden om je vertrouwde rondje om te wisselen voor een hardloop tripje naar het buitenland. Je kunt hardlopen bijvoorbeeld prachtig combineren  met een unieke rondreis door Canada. Zo ontdek je Canada op een andere manier, en je bent sportief bezig.

Canada heeft veel mooie natuurgebieden waar je kunt hardlopen. Op veel sites kun je hardlooproutes vinden van 5 tot 10 kilometer. Veel van deze routes lopen door prachtige gebieden in Canada.

Dankjewel Chris. Canada lijkt mij inderdaad een prachtig land voor hardlopers.

Voordelen van buiten sporten in filmpje

Mijn ervaring met hardlopen in de natuur op vakantie

Omdat ik altijd veel heimwee krijg, ga ik zelden tot nooit meer op vakantie. Maar toen de kinderen nog klein waren, zijn we een paar gaan kamperen. Toen heb ik inderdaad van de nood een deugd gemaakt, om eens in een heel ander gebied te gaan hardlopen. Ik liep toen van de Sprookjescamping naar het plaatsje Schoorl in Noord-Holland. Het was echt superleuk om in een totaal nieuw en onbekend gebied te gaan hardlopen in de natuur.

Het was één van mijn beste momenten van die vakantie, en het hielp ook tegen mijn heimwee ; )

26 Buitensporten op een rijtje

Overweeg jij een buitensport, maar weet je niet goed welke? Hieronder een rijtje met leuke opties van sporten die je buiten kunt doen.

 1. Yoga
 2. Tennis
 3. Badminton
 4. Beach volleybal
 5. Pilates
 6. Hardlopen
 7. Zwemmen (buitenzwembad)
 8. Wandelen
 9. Surfen
 10. Suppen
 11. Bootcamp
 12. Outdoor cross fit
 13. Trailrunning
 14. Rolschaatsen
 15. Skeeleren
 16. Skaten
 17. Fitness
 18. Zeilen
 19. Nordic Walking
 20. Golf
 21. Fietsen
 22. Power walking
 23. Hockey
 24. Voetbal
 25. Paintball
 26. Frisbeeën
 27. Boogschieten

Leestips

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.