Power walking: 3 onderdelen

power walking

Het 'nieuwe hardlopen' noemt het AD het. Ze hebben het over power walking!

Wat houdt dat in?

Wat is power walking?

Power walking wordt ook wel sportief wandelen genoemd, fitwalk, powerwalk of conditioneel wandelen. Kenmerkend zijn de krachtige armbeweging en de sterke afzet met de voet.

Daardoor gaat de hartslag omhoog en word je conditie beter. Het calorieverbruik kan oplopen tot wel 500 calorieën per uur. Dat is dus evenveel als bij hardlopen!

Trainer Mirella Rietveld van Alphens fitnesscentrum Bezemer omschrijft het als volgt:

'Lift je borst zodat je goed rechtop loopt. Je spant je buikspieren aan, trekt je navel in, alsof je een krappe broek aantrekt. Doe je armen in een bocht van 90 graden langs je lijf, die beweeg je zo mee.'

Ik vond het een beetje klinken als snelwandelen. Maar power walken is echt iets anders. Zo is snelwandelen zwaar voor de heupen, maar power walking niet.

Trainer Mirella Rietveld kan 6 tot 7 kilometer per uur halen als power walker.

Is power walking beter dan hardlopen?

Het grootste voordeel van power walken ten opzichte van hardlopen is dat het minder blessuregevoelig is omdat je niet elke keer die landing van je voet op de grond hebt. Maar dat betekent ook dat het minder je botten versterkt dan hardlopen.

Het grootste voordeel van power walking lijkt mij dat je tussendoor spierversterkende oefeningen doet. Daar ontbreekt het bij mij altijd nogal aan.

Hoe ziet een power walking training eruit?

Ik was benieuwd hoe zo'n power walken training er dan uitziet. Als ik ga hardlopen, loop ik bijvoorbeeld simpelweg drie kwartier hard. Hoe zit dat bij powerwalking?

Op powerwalkingclub.nl vond ik een omschrijving:

  • Warming up
  • Power walking met tussendoor spierversterkende oefeningen
  • Cooling-down

Voordelen van power walking

Power walking is heel geschikt om af te vallen. Je komt namelijk in de juiste hartslagzone voor optimale vetverbranding: 50 tot 75% van je maximale hartslag.

Verder bouw je een betere conditie op en is er ruimte voor gezelligheid onderweg.

Is power walking iets voor mij?

Bij mijn in de buurt is warempel een cursus actief. Maar die is 's avonds, en dat vind ik niet fijn. Daarnaast is hardlopen voor mij een moment van rust en stilte. Het sociale aspect van powerwalking vind ik daarom wat minder aansprekend.

De belangrijkste reden voor mij om powerwalken te overwegen zijn dat de spierversterkende oefeningen. Ik vind altijd dat ik daar meer aan zou moeten doen. Weliswaar doe ik elke dag 10 minuten aan hoelahoepen, maar is dat genoeg om mijn spieren te versterken?

Conclusie

Power walken is een cardio workout, net als hardlopen. Maar het is wel een iets minder intensieve vorm van cardio.

Hoewel power walken blijkbaar iets anders is dan snelwandelen, vind ik de verschillen niet zo heel duidelijk. Maar ik heb dan ook niet de cursus gevolgd.

Het lijkt me een fijne en laagdrempelige manier om meer te bewegen. En ook een hele mooie oplossing als je door een hardloopblessure een tijdje niet kan hardlopen.

Ik zie veel van de voordelen van hardlopen bij deze vorm van wandelen. Zoals kunnen gaan en staan waar en wanneer je maar wilt, weinig kosten en het is lekker buiten.

Power walking evenveel calorieën als hardlopen

Volgens Healthline verbrand je met power walken evenveel calorieën als met hardlopen mits je flink tempo maakt. Maar volgens Weight Watchers verslaat hardlopen op dit gebied toch powerwalken.

Power walking cursus doen?

Wil jij wel een cursus power walking doen? Op powerwalkingclub.com vind je een handige lijst met locaties waar dat kan. Handig geordend op provincie. Ik ben verrast op hoeveel plekken je dit al kunt doen zeg!

De cursus bij mij in de buurt kost 25 euro voor 5 lessen.

Ik stel me zo voor dat je eventueel ook zo'n cursus kunt doen, en daarna gewoon zelf verder kunt gaan als dat handiger is. Je hebt dan de basistechnieken onder de knie, en weet welke spierversterkende oefeningen je kunt doen.

Power walking app: 2 opties

Zoek je een power walking app? Hieronder twee opties. Onderstaande Walking App is gratis en heeft een mooie score van 4,8 van gebruikers:

Onderstaande Power Walk app kost 2,99.

Power Walking schema

Misschien heb je geen zin in een groep of cursus, en ga je liever zelf aan de slag met een powerwalking schema.

In onderstaand filmpje zie je instructies hoe je het moet doen.

Als de techniek je duidelijk is, kun je aan de slag met een Power Walking schema.

Power Walking oefeningen

Stel je gaat dus zelf aan de slag.

Welke spierversterkende oefeningen kun je onderweg dan doen?

Het viel niet mee om concrete spierversterkende oefeningen tijdens het powerwalken te vinden.Maar in het AD noemen ze er gelukkig een paar: push-up bij brugleuningen, planken, een squat doen bij een muurtje.

Vind je dat niet genoeg? Dan zie je in onderstaand filmpje ook een heleboel handige spierversterkende oefeningen in combinatie met sportief wandelen.

Sterker nog, deze workout van 30 minuten kun je ook nog eens in je eigen woonkamer doen.

Leestips

Wat vind jij van power walking?

Similar Posts

One Comment

  1. Zelf loop ik stevig door en haal daarmee vrijwel alle andere wandelaars in. Zelf wordt ik alleen ingehaald door mensen die rennen. Ik kiep altijd al ruim 6km/h en tegenwoordig is dat eerder rond 6km/h. Reden is dat ik m'n staplengte iets heb verkort. Te grote stappen lijkt me niet echt gezond. Die paslengte maak ik ook korter op een helling omhoog van een brug op of een tunnel uit. Met een kortere paslengte kan de frequentie omhoog en loop je eigenlijk net zo snel. Ik ben begonnen met dagelijks lopen nadat er botontkalking bij me was geconstateerd. Fietsen (wat ik vroeger veel meer deed) helpt daar niet echt tegen. Nu loop ik 2x daags 5km. Voel me daar goed bij. Voor afvallen helpt dat bij mij helaas niet. Daarvoor zou ik misschien het 3voudige (circa 5 uur) moeten lopen en dat vreet teveel tijd. Met 40km (is 2 uur) fietsen op een dag val ik wel af. In m'n fietsvakanties fietste ik gemiddeld 110km/dag en dan ging het afvallen nog veel beter. Na zo'n vakantie kon ik moeiteloos 5kg kwijtraken. Dat lukte beter als ik met flink overgewicht begon. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.