Hardlopen versus wandelen: wat zegt mijn Fitbit?

Wandelen vergeleken met hardlopen

Doordat ik door mijn verstuikte enkel niet goed kan hardlopen, ben ik dan maar gaan wandelen. Dat doe ik op stevige pas, omdat ik er echt mijn dagelijkse hardlooprondje mee wil vervangen. Een soort power walking dus. Het is al vervelend genoeg dat ik niet kan hardlopen, maar dan wil ik op z'n minst wel dezelfde inspanning leveren.

Het leek me leuk om mijn wandelrondje eens te vergelijken met mijn hardlooprondje, op basis van de informatie van mijn Fitbit Charge.

De afgelopen week 'deed' ik exact dezelfde route als anders, alleen nu wandelend in plaats van hardlopend.

Wat wil ik weten over wandelen versus hardlopen?

Belangrijke vragen waren ondere andere:

 1. Hoeveel langer doe ik over hetzelfde rondje als ik wandel?
 2. Hoe zit het met mijn hartslag als ik wandel in plaats van hardloop?
 3. Wat is de gemiddelde snelheid die ik heb?

Ik pak even mijn dinsdagrondje om hardlopen en wandelen met elkaar te vergelijken.

Let wel: na het hardlopen/wandelen ga ik altijd hoelahoepen. Soms vergeet ik dan om meteen mijn training te stoppen op mijn Fitbit. Daardoor zit er wat speling in tijdsduur en aantal kilometers. Maar het geeft toch wel een indruk.

Dinsdagrondje 3 december 2012: wandelen 5,87 kilometer

 • Totaalduur: 47:13
 • Mijn gemiddelde snelheid: 8,03
 • Gemiddelde hartslag: 134
 • 2 minuten peak
 • 43 minuten cardio
 • 1 minuut vetverbranding
 • 174 calorieën

Dinsdagrondje 19 november 2019: hardlopen 6,03 kilometer

 • Totaalduur: 47:40
 • Mijn gemiddelde snelheid: 7,54
 • Gemiddelde hartslag: 141
 • 20 minuten peak
 • 23 minuten cardio
 • 3 minuten vetverbranding
 • 195 calorieën

Wandelen versus hardlopen: wat zijn de grootste verschillen?

Wat me opvalt is dat voor de totaalduur niet zo heel veel uitmaakt of ik nou ga hardlopen of wandelen. Blijkbaar wandel ik in dermate hoog tempo dat ik er niet veel langer overdoe. Toch is mijn gemiddelde tempo wel degelijk lager als ik wandel in vergelijking met hardlopen. Mijn gemiddelde hartslag is hoger bij hardlopen, en ook zit ik bij hardlopen een periode in 'peak,' terwijl ik bij wandelen altijd in 'cardio' blijf of in vetverbranding beland. Met hardlopen verbrand ik meer calorieën dan met wandelen.

Mijn conclusie

Hoe stevig en snel ik ook wandel, ik kom dan niet in mijn 'peak' zone. Daar staat tegenover dat ik met wandelen wel netjes in de cardio zone kom. Al met al is wandelen best een redelijke compensatie voor mij als hardlopen niet kan vanwege een blessure. Het fijnst aan wandelen is dat het ook buiten is, net als hardlopen.

Maar toch mis ik de inspanning van hardlopen.

Zo gauw mijn enkel het toelaat wil ik weer gewoon hardlopen.

Zelfs al ben ik niet snel.

Leestips

Hardlooproute maken

Happy Walk.

Wandelen of hardlopen

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.