Kan wandelen hardlopen vervangen?

wandelen of hardlopen

Kan wandelen hardlopen vervangen? Het is een gedachte die ik regelmatig heb:

'Als ik niet meer kan hardlopen om de één of andere reden, ga ik wandelen als alternatief.'

Bijvoorbeeld vanwege een hardnekkige hardloopblessure, of omdat het buiten te glad is voor hardlopen maar stevig wandelen wel mogelijk is.

Kan wandelen hardlopen vervangen?

Toch kan op dit moment wandelen hardlopen níet vervangen voor mij. Ik weet dat omdat ik nog eerder mijn dagelijkse hardlooprondje helemaal oversla dan dat ik het inruil voor een wandeling. Dat is een wonderlijk besef, want ik vind dat wandelen en hardlopen veel gemeenschappelijk hebben. Allebei zijn ze buiten, laagdrempelig en rustgevend. Dus waarom zou ik niet wandelen als hardlopen lastig is? Maar het liefst ga ik toch 'gewoon' hardlopen.

Waarom ga ik liever hardlopen dan wandelen?

Ben ik een soort hardloopsnob gevonden? Iemand die stiekem wandelen een minder goede versie van hardlopen vindt? Ik vrees dat dit wel een beetje een rol speelt. Ik neig altijd al naar de gedachte:

'Als een beetje helpt, dan helpt meer vast nog beter!'

Ik denk dat dit aan de hand is als het gaat om wandelen en hardlopen. In die zin zie ik hardlopen inderdaad als het superieure broertje van wandelen. Denk alleen al eens aan het aantal calorieën dat je verbrandt. Dat gaat met hardlopen veel sneller dan met wandelen. Voor hetzelfde effect moet je veel langer wandelen dan hardlopen. Ik denk dat dit de basis is voor mijn onwil om hardlopen te vervangen met wandelen.

Tenzij het echt niet anders kan.

Als ik werkelijk niet meer kan hardlopen, dan zou ik denk ik wel voor wandelen kiezen.

Maar op dit moment liever niet.

Wat wandelen en hardlopen met elkaar gemeen hebben

  1. Je hebt er alleen een paar goede schoenen voor nodig.
  2. Je kunt het altijd en overal doen.
  3. Het is spotgoedkoop.
  4. Het brengt je buiten en dat is goed voor je lichaam en geest.
  5. Zowel wandelen als hardlopen zorgen voor rust in je hoofd

In de Wandelgids van Claudia Straatmans staat een prachtig citaat over wandelen

'Ik ging alleen naar buiten voor een wandeling, maar besloot uiteindelijk tot zonsondergang te blijven. Want door naar buiten te gaan merkte ik, ging ik eigenlijk naar binnen. (John Muir)

Ik vind dit zowel heel mooi als heel waar.

Leestip

Jeff Galloway wisselt wandelen en hardlopen af met de Galloway methode!

Collega blogger Claire ziet ook de voordelen van wandelen!

Wat vind jij: Kan wandelen hardlopen vervangen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.