Crosstrainer: wat is het en wat doet hij voor je lichaam?

crosstrainer
Mijn crosstrainer van de kringloop

Een paar weken geleden schreef ik een post over crosstraining, en dat ik door de verplichting van crosstraining zin had in een fitnessapparaat.

Sindsdien kocht ik bij de Kringloop voor 40 euro een Crosstrainer. Want zo’n apparaat heet vast niet voor niets crosstrainer! Daar kun je dan vast heel goed crosstraining mee doen,’ redeneerde ik.

‘Elliptical machine’ van de kringloop

Maar omdat ik zo’n apparaat eerst wilde uit proberen, wilde ik er niet veel geld aan uitgeven. Vandaar dat ik er eentje bij de kringloop kocht. Om te proberen. Het gevolg is dat ik een behoorlijke gammele versie heb. Maar afgezien daarvan ben ik er enthousiast over. Ik vind het handig zo’n apparaat in huis te hebben. En ik heb ook echt het gevoel dat ik door de crosstrainer spieren train die tijdens het hardlopen lui achterover in het zonnetje liggen.

Daarom een post over het verschijnsel van de crosstrainer!

Crosstrainer: wát is het eigenlijk?

Een crosstrainer wordt ook wel elleptical trainer genoemd. Een crosstrainer is een stilstaand fitness apparaat. De kenmerkende onderdelen van een crosstrainer zijn:

 1. Vliegwiel
 2. Twee loopplanken
 3. Twee hendels voor de handen

Crosstrainers: hóe werken ze?

Je gaat op de twee loopplanken staan, pakt de hendels, en gaat ‘lopen’. De beweging die je maakt op een crosstrainer lijkt op traplopen, fietsen en hardlopen. Maar het grote verschil met hardlopen is dat je gewrichten niet belast worden: je landt immers niet telkens hard op de grond.

De crosstrainer is dus ‘low impact’ zoals dat heet. Dat maakt de crosstrainer een goed alternatief voor hardlopen. Zeker als je een blessure hebt. Met de crosstrainer kun je dan toch nog aan je conditie werken.

Wat doen crosstrainers voor je lichaam?

Nu komen we bij het leuke deel! Het deel waarom het natuurlijk gaat: wat doet de crosstrainer voor je lichaam? Goed nieuws: vrijwel alle spieren van je lichaam worden aangesproken op de crosstrainer. Met de crosstrainer train je je:

 • Benen
 • Schouders
 • Rug
 • Buik
 • Zij
 • Armen

En de crosstrainer ontwikkelt je hart en long conditie! Kortom: Jackpot!

Vetverbranding

Een half uur op de crosstraining komt ongeveer overeen met een half uur hardlopen. Afhankelijk van hoe hard je je best doet op de crosstrainer en je conditie natuurlijk. Bij mij drúípt het zweet gewoonweg van het gezicht…

Mijn crosstrainer: merk Buffalo

Mijn tweedehands crosstrainer is van het merk Buffalo. Er zit een schermpje op dat het niet meer doet. Informatie of een gebruiksaanwijzing zat er niet bij, en is ook niet op het internet te vinden. Dus voordat iemand anders het zegt, zeg ik het zelf wel: het is niet een superkwaliteit apparaat.

Dat merk ik ook omdat hij een beetje wiebelt als ik flink te keer ga.

Maar goed, zoals ik al zei: het was een experiment om te kijken of zo’n fitness apparaat iets voor me is. En omdat hardlopen toch mijn eerste liefde is, vind ik hem voorlopig voldoen als aanvulling.

Hier onder een foto galerij van mijn goedkope aanschaf:

 

Wat is een goede crosstrainer?

Toch zou ik wel een betere kwaliteit trainer willen. Het probleem is dat het niet eenvoudig is om informatie te vinden over goede crosstrainers. Veel van de informatie over crosstrainers wordt gegeven door winkels zelf. En dan heb ik toch altijd het gevoel dat ze niet helemaal objectief zijn.

Kenmerken van goede crosstrainers zijn:

 • Hij wiebelt niet
 • Hij heeft een lange garantietermijn
 • Hij heeft een ISO kwaliteitsmerk
 • Hij heeft een electromagnetisch remsysteem
 • Hij kan minimaal 120 kilo dragen

Een merk dat ik diverse keren voorbij zag komen is de Christopeit crosstrainer CS-5. Deze kost 249,-. Deze crosstrainer werd in 2007 door de Duitse consumentenbond gekozen tot testwinnaar in deze productklasse. Er zijn vast nog wel betere, maar die zijn ook meteen een stuk duurder.

Trainingschema’s voor de crosstrainer

Toen ik voor het eerst op de crosstrainer stond dacht ik: ‘En wat nu?’ Ik heb blijkbaar echt een schema nodig, want anders voelt het zo zinloos en doelloos. Op youtube vond ik een workout van 30 minuten, die me flink doet zweten.

De training wordt gegeven door een donkere man, met de strenge uitstraling van een drilsergeant. En zo praat hij ook!

‘This is not a movie!’zegt hij streng. Do this work-out, don’t watch.

Conclusie over crosstraining met een crosstrainer

Ik vind de crosstrainer een geweldige uitvinding. Ik ben geen fan van de sportschool, en heb een uitstekende discipline. Om die reden werkt crosstraining met een crosstrainer voor mij prima.

Het is alleen wel belangrijk dat je een goede crosstrainer hebt. Dat is bij mij nu niet het geval : (

De crosstrainer is ook handig als je hardlopen in de sneeuw maar niets vindt.

Leestip

Hardlopen en fitness

Similar Posts

5 Comments

 1. Hi Nicole,

  Ik heb een hometrainer fiets die ook wiebelde. Je kunt die zwarte doppen onderaan draaien en dan staat hij steviger. Soms is je vloer ook ongelijk. Ik heb je filmpje niet gekeken, maar ik doe ook soms hangoefeningen (goed voor hamstrings) of losse handen (goed voor core stability).

  Groetjes,

  Dorothé

  1. Goed om dit te horen Dorothé. Ik dacht dat ik door mijn vrekkigheid een wrak had gekocht, maar het kan dus ook gewoon aan de knoppen liggen. Gelukkig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.