Welke spieren train je met crosstrainer?
Een tijdje terug schreef ik over mijn aanschaf: een crosstrainer.
Als hardloper is het belangrijk om ook andere spieren te trainen. Daarom kocht ik een crosstrainer. De crosstrainer is één van de vriendelijkste fitnesapparaten voor je lichaam. Omdat je voeten op de pedalen blijven staan, krijgt je lichaam niet telkens een schok te verduren als je landt. Zoals bij hardlopen.
Hoe werkt een crosstrainer?
Een crosstrainer heeft twee voetsteunen en meestal twee handvatten. Je gaat er op staan, pakt de twee handvatten en beweegt je armen. Automatisch komen dan ook de voetsteunen in beweging. Of andersom: je beweegt je voeten via de voetsteunen, en de handvatten bewegen mee.
Maar wat doet de crosstrainer voor je lichaam?
Welke spieren train je met crosstrainer?
De belangrijkste functie van de crosstrainer is cardiotraining.
Cardiotraining is elke vorm van lichaamsbeweging waarvan je hart sneller gaat kloppen.
Je laat je hart harder werken gedurende een bepaalde periode. Zo versterk je je hart en je bloedvaten. Je hart is immers een spier! En net als de andere spieren van je lichaam wordt je hart sterker als je het traint.
Tot dusver is wat de crosstrainer voor je lichaam doet niet zo anders dan wat hardlopen doet.
Het grote verschil tussen hardlopen en trainen op de crosstrainer is dat je op de crosstrainer ook je bovenlichaam traint.
Waar is een crosstrainer goed voor?
Omdat ik nog wel eens worstel met mijn motivatie op de crosstrainer, was ik benieuwd naar het antwoord op de vraag: 'Wat doet de crosstrainer voor je lichaam?' Ik heb het uitgezocht! Hieronder vind je een overzicht van alle spieren die je traint als je op de crosstrainer aan de slag gaat.
Je quadriceps worden getraind bij elke keer dat je been naar voren gaat op de crosstrainer.
Bilspieren en hamstrings
Elke keer dat je dij naar achteren gaat op de crosstrainer, worden je bilspieren en hamstrings aan het werk gezet.
Kuiten
Je kuiten trekken samen tijdens een training op de crosstrainer om je onderbeen stabiel te houden.
Buikspieren
De rectus abdominis and obliques zijn hard aan het werk op de crosstrainer om je lichaam in evenwicht te houden en rechtop! Heb jij zogenaamde 'love handles'? Die zitten boven op de 'obliques'.
Triceps
Elke keer dat je de handvatten naar voren duwt zijn je triceps aan het werk.
Biceps
Elke keer dat je de handvatten naar je zelf toe trekt, train je je biceps.
Verschillende spieren training op de crosstrainer
- Door de handvatten los te laten, moet je onderlichaam harder trainen. Ik heb dat wel eens geprobeerd, en voelde het meteen! Ik had niet door dat mijn armen nog zoveel werk deden op de crosstrainer. Pas toen ik ze niet meer gebruikte besefte ik hun bijdrage. Maar denk nou niet dat je dan je bovenlichaam niet meer traint! Door met 'losse handen' op de crosstrainer te trainen moeten de spieren in je romp harder werken om in evenwicht te blijven.
- Wil je van je love handles af? Roteer je lichaam dan zoveel mogelijk tijdens je training. Zo zet je 'obliques' aan het werk, en maak je je taille strakker.
- Wil je juist je bovenlichaam trainen? Laat je armen dan het meeste werk doen, en geef je benen rust. Concentreer je op je armen om ervoor te zorgen dat je voeten in beweging blijven.
- Wil je vet verbranden? Kies dan voor een interval training.
Interval training op de crosstrainer van 32 minuten!
Samenvattend: wat doet de crosstrainer voor je lichaam?
Samengevat kun je stellen dat de crosstrainer alle belangrijke spiergroepen traint. Inclusief je hart. Dertig minuten is alles wat je nodig hebt voor een volledige, goede workout!
- Je uithoudingsvermogen wordt groter
- Hij houdt je botten sterk
- Hij verbetert je humeur
- Hij helpt tegen stress
- Gewichtsverlies
- Hij verbetert je immuunsysteem
Zoals je ziet zijn het veel dezelfde voordelen als met hardlopen. Het verschil zit hem vooral in de training van je bovenlichaam.
Leestip
Meer weten over de crosstrainer? Lees dan mijn ervaringen met de crosstrainer.
Comments
Welke spieren train je met crosstrainer? — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>