Yoga en hardlopen - de ultieme uitleg + 7 oefeningen!

Yoga en hardlopen

Yoga en hardlopen.

Het is een goede combinatie.

Twaalf jaar geleden deed ik een poging tot yoga, en schreef daar onderstaande blogpost over.

Yoga versus hardlopen

Ik las een artikel over yoga en dat je daar zo fijn rustig van wordt. Maar zo gauw ik mijn lichaam in yogapositie wring, en de zon wil groeten, beginnen mijn gedachten als gekken rond te rennen.

Heb ik nog genoeg aardappels in huis voor de boerenkool vanavond, wat zal ik morgen koken, zou de was al klaar zijn, niet vergeten om Al Gore te bellen i.v.m. het broeikaseffect, hoe laat is het want ik moet Ot ophalen bij een vriendje, heb ik Piet nou al ingeschreven voor zwemles, heeft Jan zijn huiswerk al af, heb ik Maartje nu al seksueel voorgelicht enz.

Alsof ze een wereldrecord willen breken zo racen ze door mijn hoofd.

Nou schijnt yoga daar ook voor te helpen, maar voor yoga dat effect op mij kan hebben word ik zo kriebelig dat ik al ben afgehaakt. Liever ga ik hardlopen en daag mijn gedachten uit voor een wedstrijdje om het hardst. Dan rennen mijn gedachten en ik als wilden door de Achterhoek tot we allebei uitgeput en stil zijn.

Dat geeft ruimte voor wijze, nieuwe gedachten: yoga past niet in mijn leven als moeder, waarin voortdurende waakzaamheid en alertheid vereist is.

Waar bij yoga mijn gedachten gaan racen, worden ze bij hardlopen juist rustig.

Soorten yoga voor hardlopers

Uiteindelijk heb ik twee soorten yoga geprobeerd: Hatha-yoga en Power Yoga. Dat laatste was per ongeluk, want ik dacht dat het een gewone yogales was. De Hatha-yoga was heel vriendelijk en rustig, en aan het eind van de les kreeg iedereen een kopje kruidenthee. De Power Yoga was bij een sportschool, en de verschillende houdingen werden in rap tempo afgewerkt. Voor mij ging dat een beetje té snel.

7 x Waarom yoga goed is voor hardlopers

Ook al was het bij mij geen succes, dat neemt niet weg dat yoga goed is voor hardlopers. En ik sindsdien heb ik zelfs ooit nog een korte cursus yoga gedaan. Lang heb ik dat niet volgehouden overigens, omdat ik weer tegen dezelfde bezwaren aanliep als twaalf jaar geleden.

 1. Yoga verbetert je houding tijdens het hardlopen. Bij yoga is er veel aandacht voor je houding, en de kennis en vaardigheden die je bij de yoga opdoet kun je gebruiken tijdens het hardlopen. Toen ik chirunning probeerde, was één van de belangrijkste boodschappen een juiste houding. Ik moest mijn bekken beschouwen als een schaal gevuld met water. En tijdens het hardlopen moest ik mijn bekken zo houden dat het water er niet uitschoot!
 2. Yoga versterkt de spieren die je gebruikt bij het hardlopen.
 3. Yoga versterkt ook de spieren die je níét gebruikt bij hardlopen! Met andere woorden, het is geschikt als crosstraining.
 4. Behalve sterker, worden je spieren en je lichaam flexibeler door yoga.
 5. Door yoga leer je beter naar je lichaam te luisteren, en dat kunt je dan weer gebruiken bij het hardlopen. Ben je bijvoorbeeld echt zo moe dat je mag stoppen met hardlopen? Of valt het eigenlijk best mee, en en kun je het nog best volhouden? Door yoga worden de antwoorden op deze vragen duidelijker. Je leert je grenzen beter kennen, en respecteren. En dat kan weer hardloopblessures voorkomen.
 6. Je ademhaling is een essentieel onderdeel van yoga. Zo werd bij chirunning aanbevolen om via je neus te ademen, met een diepe buikademhaling en met de mond gesloten. Helaas is mij dat nooit gelukt, want op een gegeven moment deed ik toch mijn mond open om gulzig de benodigde lucht naar binnen te slurpen. Maar doordat je via yoga bewust wordt van je ademhaling kun je dit tijdens het hardlopen toepassen.
 7. En last but not least: yoga is gewoon een uitstekende manier om aan je dagelijkse portie beweging te komen, zonder de belasting die hardlopen met zich meebrengt.

Yoga voor hardlopers: maar wat dan?

Stel je leest deze post en denkt nu: 'Ik ga onmiddellijk met yoga beginnen!'

Welke oefeningen zijn dan geschikt voor jou als hardloper?

In onderstaand filmpje zie je geschikte yoga oefeningen voor hardlopen. Het duurt niet langer dan 1 minuut, dus ideaal als je niet veel tijd (of zin) hebt. De volgende yoga poses komen voorbij:

 • Downward dog: goed voor je bilspieren, hamstrings en kuiten
 • Low lunge with handclasp: meer ruimte in je borststreek
 • Hamstring stretch: goed voor je hamstrings
 • De Duif: opent de heup en stretcht de heupflexoren, liezen en quadriceps.
 • Vlinderhouding: opent je bekken en leert je goed rechtop te zitten.

Op de website Get Salt vind je nog 10 yogaoefeningen voor hardlopers, met foto's!

Wist je dat er ook een heus boek is over yoga en hardlopen?

yoga en hardlopenYoga en hardlopen is een gezonde combinatie.

Het wordt vaak aangeraden aan hardlopers als aanvulling op het lopen. Hardlopen is bijvoorbeeld belastend voor je gewrichten, maar met yoga breng je je lichaam weer in balans. Yoga helpt het lichaam om zich te herstellen.

In het boek Yoga en hardlopen geeft Maja Miklic een handleiding voor hardlopers die yoga willen combineren.

Opzet van het boek Yoga en hardlopen

Het boek bestaat uit 8 hoofdstukken met de volgende onderwerpen:

 • Yoga en hardlopen: verschillen en overeenkomsten, voordelen, lichaamshouding, spanning, ontspanning, blessures, adem, kleding en schoenen, pelgrimstochten
 • Yogahoudingen
 • Hardlopen: warming-up, cooling-down
 • Oefeningen per spiergroep
 • Partnerstretching
 • Gezonde leefstijl

Yoga en hardlopen: bewegen is de sleutel tot geluk

Uitgangspunt van yoga en hardlopen is dat bewegen goed voor je is. Door yoga worden je spieren langer en soepeler. En door hardlopen worden je spieren en gewrichten sterker. Samen verbeteren ze je lichaam dus op alle fronten!

Hoe kan yoga helpen bij het hardlopen?

Behalve dat yoga helpt bij het herstel van je lichaam zorgt het ook voor een betere 'lichaamsintelligentie' schrijft Maja Miklic. Door yoga leer je dichterbij jezelf te komen en te luisteren naar je lichaam. En dat helpt je weer bij het hardlopen. Door je beter bewust te zijn van je lichaam kun je bijvoorbeeld blessures voorkomen.

Verschillen yoga en hardlopen

Maja Miklic geeft ook een lijstje met verschillen en overeenkomsten tussen hardlopen en yoga. Maar daar kan ik me minder in vinden.

Zo zegt ze dat bij yoga de aandacht naar binnen is gericht en bij hardlopen juist naar buiten! Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Persoonlijk gebruik ik hardlopen juist om tot mezelf te komen. Verder zegt ze dat je yoga alleen doet, en hardlopen meer competitief is. Ook dat herken ik niet.

Maar haar stelling dat een yogabeoefenaar streeft naar geestelijke ontwikkeling en een hardloper naar fysieke verbetering, conditie en meer spierkracht vind ik het nog wel het allerstomst. Want ook hier herken ik me meer in de yogabeoefenaar dan in de hardloper.

En ik doe niet eens aan yoga... Hoewel ik yoga wel geprobeerd heb.

Yoga en hardlopen: is dit boek een aanrader?

Hoewel het boek Yoga en hardlopen heet, gaat het vooral over yoga. Tweederde van het boekje geeft yoga oefeningen. En een derde gaat over de basics voor hardlopen. Maar ik kan me voorstellen dat als je een yogabeoefenaar bent Yoga en hardlopen je kan helpen om eens te beginnen met hardlopen.

En als je als hardloper yoga wilt proberen vind je in dit boek veel praktische oefeningen. De yogahoudingen worden beschreven en geïllustreerd met foto's. Maar persoonlijk lijkt het me erg lastig om ze uit te voeren. Dan moet je al bijna het boekje voor je op de grond leggen, en elke zin eerst weer kijken wat je moet doen.

Wat dat betreft lijkt een instructievideo me makkelijker om yoga te beoefenen.

Conclusie over yoga en hardlopen

Yoga en hardlopen zijn een gezonde combinatie. Daarom vond ik het erg leuk dat er een boek is over yoga en hardlopen. Maar eerlijk gezegd viel het me nogal tegen. Ik vind dat Maja Miklic hardlopers te beperkt neerzet als mensen die alleen maar gericht zijn op prestaties. Daarnaast vind ik dat het boek relatief weinig over hardlopen gaat en veel meer over yoga.

Mijn conclusie over het boek Yoga en hardlopen is daarom: het is best een aardig boekje, maar niet geweldig. Ik geef het boek een 6,5.

Praktische informatie over yoga en hardlopen

Yoga en hardlopen is niet meer verkrijgbaar bij bol.com. Wellicht is het nog wel te vinden bij je lokale boekwinkel of bibliotheek. Een alternatief is het boek De yoga-gids!

Hardlopen en yoga samenvattend

Of hardlopen en yoga iets voor jou is, zal afhankelijk zijn van je persoonlijke voorkeuren. Zo schreef Carla naar aanleiding van mijn blogpost destijds:

'Ai, ook zo herkenbaar, en dan niet alleen bij yoga hoor ???? Ik herinner me de zwangerschapslessen en dat mij te zweverig. Kreeg er de kriebels van. Zodra ik weer richting huis ging in m’n auto, ging de stuitermuziek lekker hard aan… om even bij te komen… hahaha!'

Het is de kunst om een vorm van yoga of andere vorm van crosstraining te vinden die bij jou past.

Bij mij is dat hoelahoepen in combinatie met 10 minuten mediteren met de Headspace app! Met behulp van de hoelahoep versterk ik de spieren van mijn buik en romp, en door de Headspace app wordt het rustiger in mijn hoofd. En door dit te doen ná het hardlopen, ben ik al een stuk rustiger dan normaal.

Leestip

Wat is jouw ervaring met yoga en hardlopen?

Gebruikte bronnen onder andere: mijn eigen ervaringen, Runner's World, Bedrock, Happy with Yoga, The Good Body, Self, Get Healthy Yu, Doyou, Fitness First, Shape Magazine, Superyoga, YogaCentraal, Happy with Yoga

Similar Posts

3 Comments

 1. Ik doe gewoon oefeningen en geen yoga, ik heb wel op yoga gezeten maar doordat ik zo flexibel ben overstrek ik teveel. Ik heb vroeger wel aan Pilatus' gedaan, deze oefeningen doe ik ook nog vaak, omdat het je middenrif sterker maakt.

 2. Ik moet zeggen dat ik niet eens weet dat het goede combinatie is. Het boek ken ik ook niet. Wel doe ik vaak hardlopen, krachttraining en daarna yoga, maar meer omdat ik dat leuk vind. Dat ze goed bij elkaar aansluiten is mooi meegenomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.