Hardloop perikelen

Hardlopen: hoe vaak per week?

hardlopen

Als je gaat hardlopen zijn er 3 dingen die bepalen hoe het gaat:

 1. Frequentie: hoe vaak je loopt
 2. Je snelheid
 3. De afstand die je loopt

Ik loop zes keer per week

Voor mij geldt nu vooral frequentie. Ik ga elke dag hardlopen. Ik loop omdat ik er lichamelijk en geestelijk een gezonder mens van wordt. Snel verwacht ik nooit te worden, en het boeit me ook eigenlijk niet. De afstand vond ik in het verleden wel leuk om te vergroten. Ik liep op zondag altijd een duurloop van 16 kilometer. Maar toen mijn frequentie omhoog ging, werd mijn afstand kleiner.

Dat kwam omdat ik de kinderen elke dag hardlopend naar school bracht. En op zaterdag lifte ik met mijn man mee als hij boodschappen ging doen, en rende halverwege terug naar huis. Zondag werd mijn rustdag in plaats van mijn duurloop dag.

Aangezien het advies is om elke dag minimaal 30 minuten goed te bewegen ben ik heel tevreden met mijn hardloop frequentie. Zo kom ik mooi aan de beweegnorm en haal bovendien de voorgeschreven 10.000 stappen per dag. Zeker sinds ik de Fitbit Charge HR draag.

Volgens Sportrusten moet je 3 keer per week hardlopen.

Hoe vaak moet je minimaal hardlopen per week?

Als je begint met hardlopen, en je wilt dat het echt een goede gewoonte in je leven wordt, dan is het advies: loop minimaal drie keer per week. Maar dat is echt het minimum. En daarom wordt aangeraden als je je echt wilt verbeteren die drie keer hardlopen als volgt te doen:

 • Een zogenaamde tempo training. Ik vind dit een nogal verwarrende term want het klinkt alsof je dus heel hard gaat hardlopen: tempo maakt. Maar met tempo wordt bedoeld: een langdurige inspanning op een voorgenomen intensiteit. Dus dat je bijvoorbeeld 30 minuten op een tempo van 10 kilometer per uur rent.
 • Een snelheids run om je snelheid te vergroten. Dat kun je bijvoorbeeld doen door Fartlek. Je rent bijvoorbeeld zo hard je kunt naar een lantaarnpaal en wandelt tot de volgende. Herhaal.
 • Een duurloop om je uithoudingsvermogen te vergroten. Een duurloop is een langdurige hardlooptraining.

Wat is voor jou het belangrijkst: frequentie, snelheid of afstand?

Similar Posts

One Comment

 1. Ik loop heel veel op mijn gevoel in combinatie met het doel waar ik mee bezig ben. Soms is dat een marathon, soms een trail, soms helemaal niks. Ik ren minimaal 3x per week, 1x fitness en fiets of wandel op de andere dagen of doe helemaal niets. Ik kies bewust niet voor bijna dagelijks rennen als oudere loopster en voor crosstraining. Ik loop weinig interval omdat ik weinig lucht heb a.g.v. operaties. Fartlek gaat me beter af.

  Groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply