Chi Running: lopen als manier om in het leven te staan

chi running
Ik zit graag voor een dubbeltje op de eerste rang, dus toen ik las dat je met Chi running met minder moeite, harder en fijner kunt lopen wist ik wat mij te doen stond:

Ik kocht het boek en schreef me in voor de gelijknamige workshop.

Het boek ligt op mijn nachtkastje, en elke avond doordrenk ik mij met Chi Running principes. Centraal principe van Chirunning is dat je je geest het werk laat doen, dan volgt je lichaam vanzelf.

Maar volgens mij heb ik nu mijn geest verrekt...

Boek over Chi running

Chi Running van Danny Dreyer laat zich het best omschrijven als een boek voor lopers die denken. Danny Dreyer beschrijft hardlopen als een manier om in het leven te staan. Daarmee is Chi Running meer dan het zoveelste boek over hardlopen.

Maar dat wil niet zeggen dat er geen aandacht is voor de techniek van hardlopen, of in dit geval de techniek van ChiRunning. In duidelijke stappen beschrijft Dreyer hoe je ChiRunning kunt beoefenen en aanleren. Een en ander wordt nog extra verduidelijkt door handige foto's, die zichtbaar maken waarop je moet letten.

chi running

Als loper die erg geïnteresseerd is in de psychologie en filosofie van hardlopen, en het geestelijk effect, vond ik dit echt een geweldig boek. Niettemin is het boek ook erg interessant voor snelheidsduivels die streven naar steeds nieuwe records. Doordat je efficiënter en moeitelozer gaat lopen, word je vanzelf sneller.

Wat is Chi running?

Essentieel bij Chi Running is het loslaten van spanning, en soepel meebuigen met wat het leven, en de weg je brengen.

'Als je tegen een kracht ingaat, geef je die meer macht. Aan de andere kant, als je dezelfde richting op gaat als de kracht (meewerkt), dan neutraliseer je zijn macht. (...) De kracht kan dan je vriend worden en misschien zelfs je bondgenoot.'

Toegepast op hardlopen betekent dit:

'Als je hardloopt, komt je lichaam onder invloed van twee krachten die erop inwerken - het constant naar beneden trekken van de zwaartekracht en de kracht van de weg die op je af komt als jij voorwaarts gaat. In ChiRunning leren we om met deze krachten mee te werken en ze iedere pas tot je bondgenoten te maken. Een goede lichaamshouding is in beide gevallen het belangrijkste ingrediënt.'

Met ChiRunning verbeter je de kwaliteit van je leven, je gezondheid en hoe je je voelt. Wie wil dat nou niet?!

Chi running ook leuk als je een hekel hebt aan sport en hardlopen

Danny Dreyer neemt hardlopen, en trekt het naar een hoger en breder plan. Dat maakt dit boek niet alleen interessant voor lopers, maar ook voor fanatieke sporthaters! Want het motto van Danny Dreyer is 'No pain, no pain,' in plaats van het harde 'No pain, no gain!'

Kortom ik vind dit boek een echte aanrader.

Chi running doen?

Het boek Chi running van Danny Dreyer is voor 13,49 te koop bij bol.com of je lokale boekhandel.

chirunning

Wil je een workshop chirunning of chiwalking doen? Kijk dan op chirunning.nl. Wil je zelf aan de slag? Op de site Hollend stilstaan vind je een pdf waarin de techniek van chirunning wordt uitgelegd, met foto's!

Chi running update na 14 jaar

Deze post schreef ik voor het eerst in 2010. Ik las toen het boek van Danny Dreyer over chi running en volgde in Dieren een cursus chirunning. Beide vond ik heel inspirerend. Maar hoe is het 14 jaar later? Gebruik de chi running technieken nog steeds?

Wat me in ieder geval is bij gebleven van chirunning zijn de volgende 2 technieken:

  1. Jezelf als het ware voorover laten vallen, en dat dan automatisch je been naar voren schiet om te voorkomen dat je valt. Dit is iets dat ik nog regelmatig gebruik als ik me erg moe voel bijvoorbeeld. Dan maakt dit hardlopen makkelijker.
  2. Het tweede wat ik nog steeds toepas van chi running is je bekken onder je houden. Ik herinner me dat je je bekken als een schaal kunt zien met water, en dat het de kunst is om die schaal recht te houden zodat het water er niet uitvalt. Dat probeer ik ook nog regelmatig te doen!

Leestips

Wat zijn jouw ervaringen met chi running?

Similar Posts

One Comment

  1. Chi running volg ik al een tijdje, maar het is nog niet er van gekomen om er iets mee te gaan doen. Dit boek lijkt me zowiezo erg interssant, wat ik zo bij bol van gezien heb.

    Ik probeer 24 januari een chi running clinic mee te doen (http://www.loopblessurevrij.nl/MS-Anders/) waarbij de opbrengst dan meteen naar een goed doel gaat dus dat combineert mooi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.