Mindful running meditatie: lopen met volle aandacht

Mindful running meditatie

Ik zou graag beweren dat ik alle veranderingen in mijn leven weloverwogen en aanbreng. Zoals luisteren naar een mindful running meditatie in plaats van naar countrymuziek tijdens het hardlopen.

Van countrymuziek naar een mindful running meditatie

Maar soms komen veranderingen tot stand door een toevallige samenloop van omstandigheden. Doordat mijn iPhone6 het niet meer goed deed, stapte ik op advies van mijn jongste zoon over op een Huawei 8x smartphone en verloor daardoor al mijn muziek. Met andere woorden: ik had geen countrymuziek meer op mijn smartphone. In plaats van snel nieuwe muziek te downloaden besloot ik een mindful running meditatie te downloaden. De overgang naar een andere smartphone leek me een mooie aanleiding om met meer aandacht te gaan hardlopen.

Waarom ik ineens mindful wilde ‘runnen’

Dat kwam onder andere omdat diverse mensen tegen me zeiden:

‘Wat goed van je dat je dagelijks gaat hardlopen. Zo heb je toch maar mooi drie kwartier voor jezelf.’

Dit uitspraak gaf me een verontwaardigd gevoel. Hoezo, tijd voor mezelf?! Hardlopen is een verplicht nummer dat ik afwerk om punten te scoren op het gebied van mentale en lichamelijke gezondheid. En daar heb ik ook geen problemen mee, want het is goed voor me. Maar ik wilde het eigenlijk niet beschouwen als kostbare ‘me-time’ om het even modern uit te drukken. Nu ik dus moeite moest doen om een playlist te maken, besloot ik de gelegenheid aan te grijpen om mindful running nog eens te proberen. Op Youtube vond ik een Guided Running Meditation die ik kon downloaden.

Guided Running Meditation

De Guided Running Meditation die ik deed bestaat uit 30 begeleid mindful running en daarna 20 minuten ‘open meditation’. Hoewel ik er niet erg goed in ben, zijn meditatie en ik geen onbekenden van elkaar. Sterker nog, sinds januari mediteer ik dagelijks 10 minuten met behulp van Headspace terwijl ik ondertussen hoelahoep.

Ik herkende daardoor veel elementen uit de Guided Running Meditation, zoals:

  • Richt je aandacht op je ademhaling zonder er iets aan te veranderen.
  • Adem bewust in en uit.
  • Richt je aandacht op je voeten.
  • Ga met je aandacht naar je benen.
  • Focus op de geluiden om je heen.
  • Etc.

Zoals altijd met mediteren, gingen ook bij mindful running mijn gedachten regelmatig met me op de loop, en miste ik daardoor hele stukken van de meditatie. Maar hij hielp me zeker om bewuster te lopen, en ook merkte ik dat ik het langer kon volhouden.

Mindful running: Guided Running Meditation

Mijn conclusie over deze Guided Running Meditation

Deze Guided Running Meditation bevat zeker goede elementen voor mensen die met meer aandacht willen hardlopen. Vooral de aandacht voor je voeten en benen en hen dankbaar zijn voor hun behulpzaamheid heb ik onthouden. Het klonk een beetje Marie Kondo-achtig maar het deed me wel beseffen hoe braaf ze me door het leven dragen!

Maar ik vond de stem wel een beetje irritant. Op dit moment ben ik niet direct van plan déze meditatie bij het hardlopen nog een keer te doen. Wel ga ik kijken naar interessante alternatieven, want ik vind zo’n meditatie zeker wel helpen om met meer aandacht te lopen.

Maar ik ga toch ook weer countrymuziek downloaden.

Headspace heeft ook 3 mindful running onderdelen!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *