Mindful hardlopen: lopen met volle aandacht

Mindful running meditatie

Ik beken: ik doe weinig aan mindful hardlopen. Sterker nog, ik leid mezelf bewust af van het hardlopen met Country and Western muziek. Bovendien laat ik me opjagen door zombies met mijn Zombies, run app. Niet bepaald mindful hardlopen dus.

Het punt is, dat als ik er teveel bij stil sta, of teveel ga nadenken ik mezelf niet vertrouw. Ik vrees dat ik dan zal stoppen met rennen. Het beste is om maar gewoon te gáán.

Mindful hardlopen

Maar het was natuurlijk slechts een kwestie van tijd voor de mindfulness beweging hardlopen bereikte en mindful hardlopen op de kaart zette. En aanhangers van de mindfulness beweging zeggen dat je beter gaat hardlopen als je dat heeeeeel bewust doet. Dus heel bewust elke stap die je zet beleeft, hoe de kleding over je lichaam schuurt, hoe je ademhaling versnelt en hoe de wind op je huid voelt. Eigenlijk kun je mindful hardlopen dus vergelijken met associatief hardlopen.

Ik vind mindful hardlopen mooi klinken allemaal, en het zal ook best heel goed zijn. Maar ik houd het meestal toch bij mijn Country and Western muziek. Omdat me dat al twaalf jaar heel goed bevalt, en ik het fijn vind! Dat is toch eigenlijk het toppunt van mindfulness?

Wil je mindful hardlopen?

Download dan de gratis podcast Mindful Running. Die is Nederlandstalig en biedt een pyramideloop van 20 minuten! Als ik erg moe ben, en het wil niet meer, dan gebruik ik die podcast regelmatig voor het laatste stukje! Mindful hardlopen als plan B zeg maar.

Deze gratis podcast is gemaakt door Esther Konings. Op haar website schrijft ze:

'Mijn doel is om mensen te helpen en te stimuleren om vitaler in het leven te staan met behulp van ontspannen hardlopen en mental coaching. Ik wil hun geestelijke en fysieke conditie verbeteren en ze laten genieten van de natuur en de ontspannende werking daarvan.'

Opbouw van de mindful hardlopen podcast

 • 1 minuut hardlopen
 • 1 minuut wandelen
 • 2 minuten hardlopen
 • 2 minuten wandelen
 • 3 minuten hardlopen
 • 3 minuten wandelen
 • 2 minuten hardlopen
 • 2 minuten wandelen
 • 1 minuut hardlopen
 • 1 minuut wandelen

Van countrymuziek naar een mindful running meditatie

Soms komen veranderingen tot stand door een toevallige samenloop van omstandigheden. Doordat mijn iPhone6 het niet meer goed deed, stapte ik op advies van mijn jongste zoon over op een Huawei 8x smartphone en verloor daardoor al mijn muziek. Met andere woorden: ik had geen countrymuziek meer op mijn smartphone. In plaats van snel nieuwe muziek te downloaden besloot ik een mindful running meditatie te downloaden. De overgang naar een andere smartphone leek me een mooie aanleiding om met meer aandacht te gaan hardlopen.

Waarom ik ineens mindful wilde 'runnen'

Dat kwam onder andere omdat diverse mensen tegen me zeiden:

'Wat goed van je dat je dagelijks gaat hardlopen. Zo heb je toch maar mooi drie kwartier voor jezelf.'

Dit uitspraak gaf me een verontwaardigd gevoel. Hoezo, tijd voor mezelf?! Hardlopen is een verplicht nummer dat ik afwerk om punten te scoren op het gebied van mentale en lichamelijke gezondheid. En daar heb ik ook geen problemen mee, want het is goed voor me. Maar ik wilde het eigenlijk niet beschouwen als kostbare 'me-time' om het even modern uit te drukken. Nu ik dus moeite moest doen om een playlist te maken, besloot ik de gelegenheid aan te grijpen om mindful running nog eens te proberen. Op Youtube vond ik een Guided Running Meditation die ik kon downloaden.

Guided Running Meditation

De Guided Running Meditation die ik deed bestaat uit 30 begeleid mindful running en daarna 20 minuten 'open meditation. Hoewel ik er niet erg goed in ben, zijn meditatie en ik geen onbekenden van elkaar. Sterker nog, sinds januari mediteer ik dagelijks 10 minuten met behulp van Headspace terwijl ik ondertussen hoelahoep.

Ik herkende daardoor veel elementen uit de Guided Running Meditation, zoals:

 • Richt je aandacht op je ademhaling zonder er iets aan te veranderen.
 • Adem bewust in en uit.
 • Richt je aandacht op je voeten.
 • Ga met je aandacht naar je benen.
 • Focus op de geluiden om je heen.
 • Etc.

Zoals altijd met mediteren, gingen ook bij mindful running mijn gedachten regelmatig met me op de loop, en miste ik daardoor hele stukken van de meditatie. Maar hij hielp me zeker om bewuster te lopen, en ook merkte ik dat ik het langer kon volhouden.

Mindful running: Guided Running Meditation

Mijn conclusie over deze Guided Running Meditation

Deze Guided Running Meditation bevat zeker goede elementen voor mensen die met meer aandacht willen hardlopen. Vooral de aandacht voor je voeten en benen en hen dankbaar zijn voor hun behulpzaamheid heb ik onthouden. Het klonk een beetje Marie Kondo-achtig maar het deed me wel beseffen hoe braaf ze me door het leven dragen!

Maar ik vond de stem wel een beetje irritant. Op dit moment ben ik niet direct van plan déze meditatie bij het hardlopen nog een keer te doen. Wel ga ik kijken naar interessante alternatieven, want ik vind zo'n meditatie zeker wel helpen om met meer aandacht te lopen.

Maar ik ga toch ook weer countrymuziek downloaden.

Leestip

De kracht van gedachten

Headspace heeft ook 3 mindful running onderdelen!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.