De kracht van gedachten: toen en 12 jaar later

de kracht van gedachten

De kracht van gedachten moet je niet onderschatten.

Ze kunnen namelijk zowel in je voordeel als in je nadeel werken als je gaat hardlopen.

Daarom is het goed om je bewust te zijn van de kracht van je gedachten.

In 2009 schreef ik onderstaande blogpost over de kracht van gedachten.

De kracht van gedachten

Vijf kinderen en de Kerstvakantie hebben mijn hardloopschema geruïneerd. In twee weken had ik maar twee keer gelopen. En als mijn lichaam geen beweging krijgt, dan komen mijn gedachten in beweging. Ze beginnen heel hard rond te rennen en zeggen dingen als:

'Je verliest alle kracht en uithoudingsvermogen die je hebt opgebouwd. Wat ben jij voor een watje?!'

Uiteindelijk kon ik er niet meer tegen, en rende ik naar boven waar ik haastig in mijn hardloopkleding schoot. Ik rende langs grote hopen was, langs de stinkende wc waar een eenzame drol in dreef, brak bijna mijn nek over rondslingerende schoenen, maar slaagde er uiteindelijk in de deur uit te rennen.

Wat een genot. De zon scheen, de lucht was mijn favoriete Teletubbieblauw en ik was buiten, aan het rennen.

Dus dankjewel vervelende gedachten, dat jullie me de deur uit dwongen.

De kracht van gedachten 12 jaar later

Ik zat te denken: 'Doe ik nu eigenlijk iets met de kracht van gedachten?' En mijn belangrijkste antwoord was: 'Ik probeer ze zoveel mogelijk te vermijden...' Dat klinkt niet zo positief, maar laat me dit uitleggen.

Ik ben me erg bewust van de kracht van gedachten. Vooral als ik 's ochtends opsta en mijn dagelijkse hardlooprondje doe. Maar eerlijk gezegd zie ik mijn gedachten dan vooral als potentiële saboteurs! Mijn belangrijkste gedachte is daarom:

'Vooral niet teveel nadenken, en nog minder luisteren naar mijn gedachten!'

Sterker nog, ik probeer als het ware snel langs mijn gedachten te deur uit te glippen voor mijn hardlooprondje. Want oh wee, als ze doorhebben wat ik van plan ben! Dan brengen ze van alles in stelling om me tegen te houden. Ze zeggen dingen als:

'Het is te koud, het is te warm, je bent te moe, vandaag mag je best overslaan, doe dan in ieder geval een korter rondje joh, hardlopen is stom, waarom doe je dit?!'

En omdat ik me bewust ben van de kracht van gedachten, besteed ik er het liefst zo min mogelijk aandacht aan, uit angst dat ze me overtuigen om niet te gaan hardlopen.

Wacht even! Er is ook een andere gedachte!

Ik realiseer me ineens iets bijzonders. Er is dus blijkbaar ook een gedachte in mij, die tegen mij zegt:

'Niet luisteren naar je gedachten! Hardlopen is goed voor je, en je weet dat je je daarna altijd beter voelt, dus ga maar gauw! Ik leid die stomme gedachten wel even af terwijl jij snel de deur uitrent.'

En die gedachte laat ik zwaarder wegen dan al die andere.

Leestips

Hoe ervaar jij de kracht van gedachten bij hardlopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.