Hardloop motivatie: de ultieme gids!
Deze post gaat over hardloop motivatie oftewel de motivatie om te gaan hardlopen.
Want hoe voorkom je dat je net iets te vaak geen zin in hardlopen hebt en dus niet gaat?
In deze post vertel ik je alles wat ik weet over hardloop motivatie.
En dat is na 20 jaar hardlopen best veel : )
Maar we beginnen met een motiverende hardloop quote.
Hardloop quote
Hardloopcoach Christ Bennett zei iets dat me deed glimlachen. Ik vind het een leuke, en bovendien goede quote!
Dat je bevooroordeeld bent, wil niet zeggen dat je geen gelijk hebt!
Want als je als hardloper anderen vertelt hoe goed hardlopen voelt, dan denken ze inderdaad al vaak:
'Jaja, maar jíj vindt hardlopen leuk, dus je oordeel is niet objectief.'
Maar zoals coach Bennett dus al zegt: Dat wil niet zeggen dat het niet klopt wat je zegt!
Nog een snelle hardloopmotivatie
Nog steeds geen zin om te gaan hardlopen?
Stel je voor dat je aan het lopen bent, en je passeert een stilstaande auto.
En je ziet in de zijspiegel dit:
Ik voel meteen een grote drang om het op een lopen te zetten!
En om te gaan gillen.
Angst is een krachtige motivatie ; )
En? Helpt het bij jou?
Hardloop motivatie: moeite om te gaan hardlopen?
Iedere hardloper heeft er weleens last van: gebrek aan motivatie om te gaan lopen. Ik voelde het thuis al: Gebrek aan Motivatie, in haar dodelijkste vorm. 'Waarom zou ik gaan rennen? Wat heeft het eigenlijk allemaal voor zin?' vroeg ik me af.Dus ik stak mijn vingers in mijn oren en riep heel hard:
'Lalalalalala, ik hoor je niet, ik hoor je niet!'
en trok ondertussen snel mijn loopschoenen en loopkleding aan.
Hardloopmotivatie problemen onderweg
Eenmaal voor een voldongen feit gesteld, stemde mijn motivatie schoorvoetend in, met mijn voornemen eens even zestien kilometer te lopen. Maar omdat mijn motivatie volstrekt onbetrouwbaar is, nam ik expres geen mobieltje mee.
En dat was maar goed ook, want al in de eerste tien minuten begon het gezeur: 'Wat gaat het moeilijk vandaag. Volgens mij is zestien kilometer vandaag te ver hoor. Misschien kun je beter een klein rondje doen? Of nog beter: waarom bel je niet naar huis, dat ze je komen ophalen?!'
Gelukkig is mijn motivatie corrupter dan Don Corleone, en dus makkelijk om te kopen met koffie en spa rood, en zo lukte het me toch om het pannenkoekenhuis in Westendorp te bereiken.Eenmaal daar zaten motivatie en ik eindelijk op één lijn:
we wilden allebei graag naar huis.
Makkelijk ging het nog steeds niet, maar we wisten waarvoor we het deden, mijn motivatie en ik.
En toen ik thuis uitgeteld op de bank viel, voelde ik de beloning door mijn lichaam trekken. Dat heerlijke gevoel van prestatie en zelfoverwinning, en die prettige wetenschap: vanavond mag ik een bak patat met, een frikandel en een bamibal!
Want op die dagen dat het ondenkbaar is om te gaan hardlopen, doe ik altijd het ondenkbare.
Want ik weet: het is nog ondenkbaarder om níét te gaan.
Geen zin in hardlopen? Gewoon toch doen
Zoals je hierboven kunt lezen is het dus meestal gewoon een gevalletje van net doen alsof je gek bent. Trek gewoon snel je hardloopkleding aan en ga lopen. En na een paar minuten wordt het meestal wel beter.
Mijn ultieme truc is zorgen dat ik minstens 15 minuten van huis loop. Dan mag ik daarna terug van mezelf. En zo kom ik vanzelf op 30 minuten hardlopen ; ) Maar soms wordt het niet beter. Terwijl je loopt blijf je denken:
' Zal ik terug gaan? Dit wordt echt niks vandaag.'
Het is als hardloper altijd lastig om dan de balans te vinden tussen niet zeuren en gewoon doorgaan of besluiten dat het inderdaad beter is om een keer over te slaan. Hieronder vind je een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om te bepalen wat je moet doen.
Motivatielek checklist: wat is er aan de hand?
- Hoe vaak en hoeveel heb ik de afgelopen week gelopen? Als je die week al elke dag gelopen hebt, of een dag eerder een lange duurloop hebt gedaan, gun je lichaam dan een dagje rust.
- Heb ik genoeg slaap gehad? Van slaapgebrek wordt niemand blij! Maar ik vind het persoonlijk geen reden om niet te gaan hardlopen. Sterker nog, je kunt er van opknappen. En zorg er daarna voor dat je op tijd naar bed gaat, zodat je wel voldoende nachtrust krijgt.
- Heb ik veel stress gehad? Van stress word je moe, en dat kan ervoor zorgen dat je geen puf meer hebt om te gaan hardlopen. Maar juist bij veel stress is hardlopen heel gezond. Het is namelijk de natuurlijke reactie van je lichaam om in actie te komen bij stress. Dus zet gewoon door, en zorg vervolgens voor voldoende rust voor jezelf.
- Waar zit ik in mijn menstruatiecyclus? (Dit kan namelijk het hardlopen beïnvloeden)
- Is het mijn lichaam dat niet wil, of is het mijn geest? Als het je geest is: gewoon gaan hardlopen! Help je geest en jezelf door af te spreken met een loopmaatje, koop leuke nieuwe hardloopkleding of maak een nieuwe playlist om naar te luisteren. Als het je licháám is dat niet wil, is het belangrijk om te bepalen of je misschien iets onder de leden hebt. Zie het volgende punt:
- Heb ik misschien iets onder de leden? Sommige hardlopers kennen hun hartslag zo goed dat ze aan een verhoogde hartslag in de ochtend kunnen zien dat ze iets onder de leden hebben. Soms kan het helpen om juist te gaan hardlopen. Maar als je echt heel lamlendig bent, sla dan gerust een keer over.
- Heb ik dit gebrek aan motivatie de afgelopen zeven dagen vaker gehad?
Eerste hulp bij geen zin hardlopen en motivatieproblemen
1. Hardloopmuziek
Ook al wordt het door hardloop puristen afgeraden, toch loop ik vrijwel altijd op hardloop muziek. Een leuke playlist kan wonderen doen. Ik ben altijd een beetje onder de indruk van hardlopers die genoeg hebben aan de geluiden van de natuur en hun eigen gedachten. Stiekem zou ik dat ook wel willen. Maar aangezien mijn gedachten meestal van het genre: 'Hoe lang moet ik nog?' zijn, luister ik liever naar muziek dan naar mijn gedachten.
Als ik 's ochtends moeite krijg om te gaan hardlopen, of tijdens het lopen enorm baal, dan weet ik wat ik moet doen: tijd om een nieuwe playlist te maken.
Want de ervaring leert dat een playlist 'sleets' kan worden. De liedjes zijn nog steeds leuk, maar ze worden een beetje saai.
Met een nieuwe playlist heb ik weer puf om te gaan hardlopen. Want dan heb ik zin om die liedjes te horen.
2. Een boek lezen over hardlopen
Ik blijk erg gevoelig voor boeken over hardlopen. Vooral de boeken van John 'The penguin' Bingham vind ik enorm leuk om te lezen. Of het boek Hardlopen voor beginners van Amby Burfoot. Ook dat heeft een motiverend effect op mij. Want als ik dan weer lees wat hardlopen allemaal doet voor je geest en lichaam, dan voel ik het vanzelf weer kriebelen. En dan kan ik bijna niet wachten om zelf ook weer te gaan lopen.
Wat dat betreft ben ik lekker makkelijk te beïnvloeden!
3. Nieuwe hardloopkleding kopen
Eigenlijk zou ik willen beweren dat ik boven het effect van nieuwe hardloopkleding sta. Maar dan zou ik liegen. Want ik blijk erg gevoelig te zijn voor de effecten van nieuwe kleding. Ik krijg daar echt zin van om te gaan hardlopen. Het helpt mijn hardloop motivatie.
En als ik korte hardloopshorts draag, dan loop ik fanatieker, want dan wil ik als hardloper wel matchen met mijn outfit natuurlijk.
Trakteer jezelf daarom eens op leuke hardloopkleding voor dames.
Een nieuwe outfit kan erg helpen om de deur uit te rennen.
Eén van mijn favoriete hardloopkledingstukken zijn looprokjes. Onderstaand Nike rokje kwam ik tegen, toen ik mezelf aan het motiveren was : ) bij de rubriek sportkleding op van Tilburg online.
Hoewel ik deze Nike shorts ook wel erg leuk vind:
4. Spreek af met een vriend of vriendin om te gaan hardlopen
Spreek af met een vriendin. Als je zelf geen zin hebt, kan schuldgevoel en plichtsbesef ervoor zorgen dat je toch gaat. Je laat je vriendin toch niet stikken?!
5. Techniek is je vriend
Zorg voor een hardloop app waarmee je kunt zien hoe ver je hebt gelopen en hoeveel calorieën je hebt verbrand. Dat kan heel motiverend werken namelijk. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld Runkeeper gebruiken. En daarnaast kan techniek natuurlijk ook zorgen voor muziek tijdens hardlopen.
6. Versla anderen!
Ik doe nooit mee aan wedstrijden. Maar de hardloop app Looptijden.nl maakt zelfs in mij competitiedrang wakker! Ze hebben Nederland verdeeld in tegels, en je kunt de Koningin worden van een tegel. Ik merk dat ik dit erg leuk vind!
7. Stel SMART doelen
Stel duidelijke, goed haalbare doelen. Zoals:
'Over 3 maanden wil ik 5 kilometer kunnen rennen!'
8. Zoek een groter doel als hardloop motivatie
Maak de reden dat je gaat hardlopen groter dan groot. Gebruik bijvoorbeeld de app Charity Miles, en verdien tijdens het lopen geld voor een goed doel van je keuze.
9. Gebruik de kracht van geld
Gooi er geld tegenaan. Op stickk.com kun je een contract tekenen waarin je bijvoorbeeld belooft dat je 3 keer per week gaat hardlopen. Een 'buddy' let op of je je er aan houdt. Laat je het een keer afweten? Dan kost dat bijvoorbeeld 5,-. Het bedrag kun je zelf kiezen, maar zorg dat het genoeg 'pijn' doet dat je toch gaat lopen. Dat geld kun je door Stickk laten uitbetalen aan een goed doel.
10. Deel je prestaties met de wereld
Plaats je prestatie op Facebook, en deel hem met je vrienden en kennissen. Dat levert vaak leuke reacties op, die motiveren voor de volgende keer.
11. Zorg voor afwisseling op verschillende manieren
Vind je hardlopen saai? Kies dan eens een andere route, of dóe iets anders. Zoals fartlek, heuveltraining, duurloop etc.
Daarnaast heb ik als back up tip: Loop eens een compleet andere route! Zie ook Hardlooproute maken!
12. Controleer je hardloopkleding
Hardloopkleding die niet lekker zit, onvoldoende doorlatend is of schoenen die drukken zijn de grootste reden om vroegtijdig af te haken. Ga voor een goede hardloopuitrusting naar een speciaalzaak en laat je informeren. De vuistregel is:
loop je op een harde ondergrond, kies dan voor schoenen met een zachte zool.
Bij een zachte ondergrond is het juist omgekeerd. Zorg daarnaast voor goede sokken die kunnen ademen en die de kans op blaarvorming verkleinen. Een regenjas is in Nederland ook geen overbodige luxe, en slecht weer is dan geen excuus meer om het hardlopen over te slaan.
13. Zorg voor een hardlooproutine
Het is verstandig om één of meerdere tijdstippen voor het sporten uit te kiezen, waarop je altijd vrij bent. Op die manier hoef je voor het hardlopen niet iedere keer weer een gaatje te vinden in je agenda. Om een stok achter de deur te hebben, kun je bijvoorbeeld met vrienden, buren of familie afspreken om samen te gaan rennen. Heb je een keer niet zo'n zin, dan zal de ander je hoogstwaarschijnlijk wel motiveren om mee te gaan.
Voor mij werkt hardlooproutine perfect. Dankzij mijn routine ga ik elke dag hardlopen. Het is net zo gewoon geworden als mijn tandenpoetsen. Als ik het niet doe, voel ik me niet prettig.
14. Hardloop motivatie: Laat je inspireren door anderen
Soms kan het helpen om te kijken wat anderen doen. Zoals onderstaand filmpje van de Amerikaanse Ben Davis.
Het filmpje is ontroerend als je Ben ziet als kleine peuter, en een beetje schokkend als je ziet hoe dik hij is geworden. Vervolgens is het indrukwekkend en motiverend als je de beelden voorbij ziet komen waarin een extreem dikke Ben loopt. Zeker bij de eerste beelden als je Ben ziet hardlopen, dacht ik:
'Als hij het kan, dan kan ik het zeker!'
Het filmpje eindigt met: 'If you want to do it, all you have to do is do it.'
Soms kan het leven heel simpel zijn!
Do Live Movement: hardloop motivatie!
Inmiddels hebben meer dan een miljoen mensen dit filmpje over hardloop motivatie bekeken, en is er een heuse beweging van mensen die hardlopen ontstaan, de Do Life Movement. Ze hebben een prachtig uitgangspunt voor hardlopen motivatie dat ik graag met jullie deel:
'Do Life is the idea that life doesn't have to be ordinary of inconsequential. the idea that, through running, racing, and doing these things together, we can find and spread happiness.'
8 minuten hardlopen-wandelen en daarna uitgeput
Bens verhaal over hardlopen motivatie werkt inspirerend op mensen met overgewicht. Mensen die het moeilijk hebben, maar ook op mensen die al hardlopen, zoals ik. De allereerste keer dat Ben ging hardlopen, woog hij zo'n 180 kilo. Het was dan ook een combinatie van hardlopen en wandelen. Na 8 minuten was hij helemaal uitgeput. In een interview met de Amerikaanse Runner's World zei Ben daarover:
'I couldn't physically walk another step. It was ridiculous. But it was also cool to have a starting point. You don't love running when you first start because it hurts. Your legs hurt, your lungs hurt. But once you make the decision and start to move forward, you become a different person. It's not about having to hit your goal weight to start feeling good again.'
Als je meer wilt lezen van Ben Davis kun je zijn persoonlijke blog bekijken: Ben Does Life.
P.S. Wat ook helpt is geld verdienen met hardlopen!
Lees nu mijn post over de asr Vitality app!
Meer weten over Headspace?
En ben jij een praxis hardloper of een poiesos hardloper?
Wat doe jij bij motivatieproblemen? Wat helpt jou?
Mijn favoriete quote is: ook een langzame hardloper is een hardloper.