Beginnen met hardlopen 50 op latere leeftijd

Beginnen met hardlopen 50Beginnen met hardlopen 50.

Ik kan het bijna niet geloven, maar ik ben 51.

Twintig jaar geleden begon ik met hardlopen.

Maar hoe zit dat als je wilt begínnen met hardlopen als je 50 bent?

Kun je dan ook gewoon een beginnersschema downloaden, of de app voor Hardlopen met Evy?

Beginnen met hardlopen 50: eerst naar de huisarts?

In veel boeken over hardlopen wordt wel gezegd dat het goed is om voordat je begint met hardlopen even langs je huisarts te gaan voor een check-up. Maar ik heb vaak het gevoel dat ze dat ook gewoon maar zeggen voor de zekerheid. Om zichzelf in te dekken.

Op de site sportzorg.nl zijn ze wat specifieker. Zij schrijven:

'Ben je gezond, jonger dan 35 jaar en heb je geen hart- en vaatziekten in je familie, dan kun je rustig beginnen met hardlopen. Ben je ouder dan 35 jaar en heb je langere tijd niet meer aan sport gedaan of heb je risicofactoren voor hart- en vaatziekten, dan is het verstandig om eerst een sportmedisch onderzoek te ondergaan.'

Op het toonaangevende thuisarts.nl vinden ze een onderzoek alleen nodig als je ouder bent dan 30 + een slechte conditie hebt.

Dus beginnen met hardlopen als je 50 bent? Ik moet denken aan het Engelse spreekwoord: 'Better be safe than sorry.'

Een medische keuring kan nooit kwaad.

Beginnen met hardlopen 50: wat is er anders?

Beginnen met hardlopen op latere leeftijd is anders, omdat je lichaam verandert. Bijvoorbeeld:

 • Je spiermassa neemt af met ongeveer 30 tot 40%
 • Je botten worden minder sterk, waardoor je meer risico loopt iets te breken. Zeker bij vrouwen in de overgang speelt dit een rol
 • Je huid wordt losser
 • Je hartslag versnelt minder bij inspanning
 • Je stofwisseling vertraagt waardoor je makkelijker aankomt.

Het goede nieuws is dat hardlopen helpt tegen al deze lichamelijke verouderings processen! Het is één van de redenen dat hardlopen zo gezond is. Ook als je op latere leeftijd begint met hardlopen. Door hardlopen versterken je spieren, je botten, je hartspier blijft gezonder etc.

Beginnen met hardlopen 50 loopschema

Als je goedgekeurd bent door je huisarts om te gaan hardlopen gelden in principe dezelfde regels als voor jongere hardlopers. Loop niet te hard van stapel, maar bouw het hardlopen rustig op.

Dat doet je met een wandel- en loopschema. Daarbij wissel je hardlopen af met wandelen. Heel populair is Hardlopen met Evy. Zij heeft al heel wat beginnende hardlopers geholpen met haar podcasts en app.

Wat wel anders is, is dat je naarmate je ouder bent minder snel gaat lopen. Mij kan dat persoonlijk niet schelen, want ik was toch al nooit snel. Ik loop vanwege de mentale en lichamelijke voordelen, en dat ik 's avonds ongestraft een brosreep kan snoepen!

Hardlopen op latere leeftijd volgens Prof. Dr. Hans Keizer

Prof. Dr. Hans Keizer: Arts, fysioloog en bewegingswetenschapper adviseert wel een andere aanpak als je begint met hardlopen op latere leeftijd. )Hij definieert helaas niet wat hij bedoelt met 'latere leeftijd'.

Hij adviseert om de eerste 6 maanden te focussen op krachttraining. Die mag je dan wel afsluiten met een 'rustig duurloopje'.

Voor mij klinkt dit afschuwelijk moet ik zeggen.

Ik wil gewoon hardlopen, en niet eerst verplicht krachttraining moeten doen.

Beginnen met hardlopen 50: 5 tips van coach Brad

Coach Brad geeft 5 tips voor beginnen met hardlopen op latere leeftijd!

 1. Wándel voordat je gaat hardlopen. Wandelen bouwt de spieren op die je nodig hebt voor hardlopen.
 2. Doe krachttraining. Hoe minder je bewoog voordat je begint met hardlopen, hoe belangrijker om je spieren te trainen!
 3. Bouw het hardlopen langzaam op. Zo voorkom je blessures.
 4. Loop niet vaker dan 4 keer per week als je begint met hardlopen na je 50ste. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen.
 5. Crosstraining is belangrijk. Denk aan zwemmen, fietsen etc.

Beginnen met hardlopen 50: het is nooit te laat!

Wil je beginnen met hardlopen op latere leeftijd! Weet dan dat het nooit te laat is om gezonder te gaan leven! Ook als je nooit gesport hebt, kun je alsnog gezonder worden door te beginnen met hardlopen. Dit blijkt keer op keer uit onderzoek.

'Researchers found when older adults increased their leisure-time activity - even if they weren’t active as teenagers or younger adults - their risk of dying from cancer, heart disease and some other causes declined, compared to older adults who were not regularly active.' (American Cancer Society)

Vind je het lastig of eng om in je eentje te beginnen met hardlopen op latere leeftijd? Meld je dan bijvoorbeeld aan bij een loopgroep van Start to Run.

Leestips beginnen met hardlopen op latere leeftijd

Geraadpleegde bronnen: The Complete Book of Running for Women, 50 Plus Wereld, Runner's World, ProRun, American Cancer Society

Hoe oud was jij toen je begon met hardlopen?

Similar Posts

3 Comments

 1. Ik was 52 toen ik begon, inmiddels 4.5 jaar geleden, en ik voel me fitter dan toen ik 20 was! Ik begon en hield/houd het bij mede dankzij jouw fijne blog! Tip: er bestaan leuke schemaatjes waarop je kunt uitrekenen hoe snel je zou lopen als je nu je ideale sportleeftijd zou hebben. Leeftijd, tijd en afstand invullen en het rolt eruit. Misschien es aandacht aan geven in je blog? Dag!

 2. Ik begon met hardlopen toen ik 51 was, nu 4.5 jaar geleden. Mede dankzij jouw fijne blog ben ik begonnen en hield/houd ik het vol! Voordien nooit gesport, wel een fietser en wandelaar. Ik voel me nu fitter dan toen ik 20 was! Er bestaan leuke invulschemaatjes waarin je kunt zien hoe snel je zou lopen als je nu de ideale sportleeftijd zou hebben. Dat relativeert een hoop 😉 Misschien leuk om es over te bloggen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.