Afstand meten hardlopen

Posted November 24, 2014 by Nicole in Hardloop perikelen / 2 Comments

afstand meten hardlopenJe kunt natuurlijk gewoon een beetje in het wilde weg rennen. Maar de meeste mensen willen graag weten hoeveel afstand ze hebben gelopen en hun afstand meten.

Afstand meten hardlopen: waarom zou je?

Er zijn verschillende redenen om bij het hardlopen de afstand te meten.

  1. Door bij het hardlopen de afstand te meten kun je zien of je sneller wordt. Stel, je weet dat je 40 minuten deed over 5 kilometer. Dan is het leuk om te meten dat je die 5 km een maand later in 35 minuten rent. Afstand meten hardlopen is dan een manier om je vooruitgang bij te houden.
  2. Meten is weten. Sommige mensen houden gewoon van duidelijkheid. Gewoon maar een beetje hardlopen vinden ze simpelweg niet fijn. Ze willen precies weten hoevéél ze hebben gelopen.
  3. Stel je wilt een nieuwe route lopen. Maar je hebt geen idee hoe lang die route is. Door tijdens het hardlopen de afstand te meten kom je daar achter! En bij thuiskomst kun je dan vol trots vertellen: ‘Ik liep vandaag 18 kilometer!’

Afstand meten hardlopen: hoe kun je dat doen?

1. Met een punaise, touwtje en kaart

Ooit, voor de introductie van hardloop apps met GPS, prikten mensen een punaise in een landkaart. Daaraan maakten ze een touwtje. Zo konden ze de gelopen afstand meten. Dat was natuurlijk wel een vrij primitieve manier.

2. Meten via een website als Mapmyrun of Google Maps

Gelukkig kwamen er diverse websites waarop je routes kon uitstippelen. Zo kon je een geplande afstand meten. Of een al gelopen rondje meten. Ik heb zelf bijvoorbeeld lange tijd Mapmyrun gebruikt. Ook Google Maps kun je gebruiken om je gelopen afstand te meten.

3. Afstand meten met de Nike+ sensor

Toen kwam Nike met de Nike + iPod-sensor. Met dit systeem word je iPod nano, iPod touch of iPhone 3Gs je persoonlijke coach. De sensor bevestig je aan je schoen. Wel moet je de sensor eerst calibreren. En juist daarbij kan er wat ‘ruis’ ontstaan. Daardoor klopt de gemeten afstand misschien niet helemaal. Meer over de Nike+ sensor lees je hier.

4. Meten met een hardloop app met GPS

Inmiddels kiest bijna iedereen voor een hardloop app. Dankzij GPS meet je daarmee vrij nauwkeurig je afstand. Een hardloop app is de goedkoopste en gemakkelijkste methode om je gelopen afstand te meten. Geen gedoe met calibreren. En de meeste zijn nog gratis ook.

Gratis hardloop apps op een rijtje!

Onderstaande apps helpen afstand meten tijdens het lopen!

Conclusie: afstand meten hardlopen

Wil jij graag weten hoe ver je hebt gelopen? Dan is de simpelste en goedkoopste methode  een hardloop app. Een goede tweede is de Nike+ Sensor. Toen hij net uitkwam kostte hij 30,- maar nu is hij Bijke24 te koop voor maar 3,99. Bij appelhoes.nl kosten ze maar liefst 19,95. Het loont dus om even te zoeken naar de beste prijs.

2 responses to “Afstand meten hardlopen

  1. Zelf ben ik al jaren een tevreden gebruiker van de Garmin Forerunner 310XT (twee keer problemen, maar naar tevredenheid opgelost). Het is een ouder hardloophorloge maar erg betrouwbaar. Het voordeel van een los hardloophorloge (ook andere merken) is dat het langer leeft als je telefoon en je dus ook langer op dezelfde manier je afstand meet en de boel kunt vergelijken. Verder hoef je niets aan je schoen te bevestigen en dat is makkelijk als je met meer paren schoenen loopt.

    Groetjes,

    Dorothé

  2. Het voordeel van optie 2, gebruik van een website, is inderdaad dat je vooraf een route kunt plannen, zodat je weet hoeveel kilometer je loopt. Een Nederlandstalige site, die vlot en makkelijk werkt is RunnerMaps.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.