Afstand berekenen hardlopen

afstand berekenen hardlopen

Ik denk dat iedere hardloper graag weet hoeveel kilometers ze heeft afgelegd. Afstand berekenen bij hardlopen is dus iets wat veel lopers doen.

Aan de afstand die je hebt gelopen kun je namelijk je vooruitgang afmeten. Zeker als je net begint met hardlopen zul je merken dat je steeds grotere afstanden kunt rennen! Je afstand meten voegt dan echt iets toe aan je hardloopervaring. Niet voor niets is de marathon zo'n belangrijke afstand voor hardlopers. Het is heel bijzonder om zoveel kilometers te kunnen lopen.

Maar hoe kun je de afstand berekenen die je aflegt tijdens het hardlopen?

Daar zijn verschillende manieren voor. Ik zet ze voor je op een rijtje!

Afstand berekenen hardlopen

1. Gebruik een hardloophorloge met GPS!

Met stip op nummer 1 wat mij betreft is een hardloophorloge met GPS*. Daarmee hoef je een afstand niet te berekenen, want via de GPS kun je in een oogopslag de afstand zien! Deze methode is snel, makkelijk en nauwkeurig. Het enige nadeel is dat je er dus wel een hardloophorloge met GPS voor moet kopen.

2. Gebruik een online kaart om je route + afstand te berekenen

Op de site van looptijden.nl vind je een kaart waar je je route op kunt tekenen. Vervolgens kun je de afstanden berekenen die je hebt gelopen, of die je van plan bent om te gaan lopen. Dit kan ook op de site met de treffende naam afstandmeten.nl. Runnermaps.nl laat je ook je afstand berekenen.

Op Runinfo geven ze een handig stappenplan voor afstand berekenen. Je kunt bovengenoemde kaarten gebruiken en met het stappenplan van Runinfo aan de slag gaan.

3. Loop met een stappenteller

Een stappenteller meet, de naam zegt het al, het aantal stappen dat je zet.

10.000 stappen staat gelijk aan ongeveer 7,5 kilometer.

Dus als je je stappen weet, dan kun je vrij makkelijk berekenen hoeveel kilometer je gelopen hebt! Op de site Blitzresults kun je zelfs nog de grootte van je passen aangeven om een zo betrouwbaar mogelijk resultaat te krijgen.

4. Installeer een hardloop app op je smartphone

Er zijn diverse hardloop apps in omloop waarmee je je afstand kunt berekenen/zien. Dat kan bijvoorbeeld met Runkeeper en Endomondo.

5. Rijd een gelopen afstand met de auto

Een low tech methode is een looprondje later gaan rijden met de auto om de afstand te berekenen. Zet als je van huis weg rijdt de kilometerstand op 0 en rijd de afstand die je hebt gelopen. Je kunt zo ook zelf een hardlooproute maken.

Afstand berekenen hardlopen: conclusie

Mijn dagelijkse hardlooprondje is ruim 6 kilometer. Ik weet dat vanwege mijn Polar M400 : ) Maar in deze post gaf ik nog 4 andere methodes om je afstand te berekenen bij het hardlopen.

Hoe houd jij je afstand bij?

*In een hardloopgroep op Facebook kreeg ik de tip dat GPS geen rekening houdt met bochten, en dat de meting daardoor niet 100% accuraat is.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.