Hardlopen in het donker is eng

Hardlopen in het donker

Het is december en dus zijn de dagen kort en de nachten lang. Ik ga altijd om 7.15 hardlopen, maar momenteel is het dan echt nog aardedonker buiten. Zeker op het platteland waar geen lantaarnpaal te vinden is. Dankzij mijn Kalenji runlight kan ik ervoor zorgen dat ik kan zien waar ik loop, maar dat helpt niet tegen iets anders:

Hardlopen in het donker is best een beetje eng.

Zeker als ik mijn favoriete route over de zandweg neem, die langs twee bossen gaat.

Dan voelt alle verlichting waarmee ik mij behang om mezelf zichtbaar te maken in het donker, ineens als een uitnodiging voor enge mensen. Ik kan niet ontkennen dat ik wel eens gedacht heb: 'Zal ik anders het stukje langs het bos gewoon zonder verlichting lopen? Zodat ik niet te zien ben?'

Maar dat vind ik dan ook weer onverantwoord.

Dus, wat kun je als hardloper nou doen als je wilt gaan hardlopen maar het is buiten nog donker?

Hardlopen in het donker:

Ga later hardlopen als het wél licht is

De simpelste oplossing is: wacht gewoon tot het wél licht is, en ga dan hardlopen. Maar zelf vind ik dit een matige oplossing. Ik hecht erg veel waarde aan 's ochtends in alle vroegte hardlopen. Ik vertrouw mezelf niet om later op de dag nog te gaan. Dan krijg ik veel te tijd om allerlei smoesjes te verzinnen. En voor veel anderen is het geen optie, omdat ze later op de ochtend verwacht worden op werk/school etc. Ik heb het geluk dat ik als fulltime blogger mijn eigen baas ben, en mijn eigen tijd kan indelen. Maar die luxe heeft natuurlijk niet iedereen.

Wat ik nu soms doe is dat ik mijn ochtendroutine omdraai. Normaal ga ik eerst hardlopen, en daarna doe ik mijn huishoudelijke klusjes: hout halen voor houtkachel, kippen eten geven, keuken schoonmaken, wc schoonmaken en wasmachine aanzetten. Door om 7.15 eerst mijn klusjes te doen en pas daarna te gaan hardlopen kom ik uiteindelijk op dezelfde 'eindtijd' uit.

Kies een route waar hardlopen in het donker minder eng is

Eén van mijn andere oplossingen is een route kiezen waar meer verkeer is, en ik minder geïsoleerd loop. In mijn geval betekent dit dat ik in plaats van rechtsaf, linksaf ga bij ons tuinpad. Dus niet over de zandweg, en niet langs het bos. Een hardlooproute maken die veilig is dus.

Loop samen met iemand anders

Een paar keer ging mijn jongste dochter mee hardlopen. Met z'n tweeën is hardlopen in het donker veel minder eng! Heb je geen handige dochters of zoon voorradig om mee te gaan hardlopen, denk dan eens aan een loopmaatje.

Tot slot

Hardlopen in het donker is best een beetje eng om twee redenen: je  bent als hardloper een zogenoemde kwetsbare verkeersdeelnemer, en moet jezelf dus goed zichtbaar maken met lampen en dergelijke. De tweede reden is dat je niet goed kunt zien wat er om je heen gebeurd, en dat is griezelig. Zeker als je de avond ervoor een enge horror film hebt gekeken...

De simpelste oplossingen zijn op een ander moment gaan hardlopen of met iemand samen gaan.

Zie ook mijn post over Hardlopen verlichting.

Hoe organiseer jij het hardlopen in deze donkere tijden? Ga je op dezelfde tijd of pas je dat aan? Of ga je minder lopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.