Hardlopen en volhouden

Gemiddeld kost het een mens zo'n 66 dagen om zich nieuw gedrag eigen te maken. Voor die tijd heeft menigeen het hardlopen allang weer opgegeven! Een hardloopschema kan dit voorkomen.

Ook bij mij bleek een hardloopschema de weg naar succes: ik loop inmiddels al bijna tien jaar. Ik volgde een beginnersprogramma tot ik een half uur kon hardlopen, en was op die manier zes jaar een tevreden loper.

Toen besloot ik eens een schema te proberen om 10 kilometer te kunnen lopen, en ontdekte de geneugen van korte pauzes tijdens het lopen. Dankzij het schema voor de 10 kilometer breidde ik mijn looprondjes uit, en loop nu op zondag zelfs 16 kilometer. Schema's hebben mij geholpen een loper te worden, en later hielpen ze mij om me als loper te verbeteren.

In Filosofie Magazine no. 9, beschrijft journaliste Mirella van Markus hoe een (hardloop)schema haar helpt een nieuwe gewoonte aan te leren.

'Een nieuwe overtuiging omzetten in een nieuwe gewoonte is zwaarder dan ik dacht. Aan de andere kant: Sloterdijk heeft het over oefenen: ik hoef er niet in één keer te zijn. Misschien moet ik het zien als een sport.

Al jaren doe ik pogingen hard te lopen. Tevergeefs. Ik begin altijd fanatiek, maar binnen de kortste keren hangen mijn hardloopschoenen weer aan de wilgen. Sinds een paar maanden doe ik opnieuw een poging, nu met een hardloopschema.

Dat begint met een minuut hardlopen, een minuut wandelen. Het kost me moeite en geduld om het zo langzaam op te bouwen, maar ik moet toegeven: voor het eerst houd ik het wel vol!'

En voor alle beginners is de ultieme tip: zorg dat je het 66 dagen volhoudt! Daarna wordt het een gewoonte.

Gebruik(te) jij een hardloopschema?

Similar Posts

4 Comments

  1. ja ik ben begonnen met de podcast van Start to run van vlaanderen in beweging. daar leer je in 10 wkn een half uur aan een stuk hard te lopen.

  2. Deze podcasts hebben mij geholpen om van 0 naar 5 e van 5 naar 10 kilometer te gaan. Heerlijk, je hoeft niet op je horloge te letten; je hoort vanzelf wanneer je wat mag doen. Na een stevig blessure heb ik deze destijds ook gebruikt om weer opnieuw te beginnen.

  3. Hier inmiddels een week of 3 bezig met een schema (van beginner naar 5 km aan 1 stuk), en gaat tot nog toe lekker! Een schema is fijn, maar minstens zo belangrijk is het om gedachten 'ach, vandaag even niet' meteen de kop in te drukken, even te overschreeuwen tot je toch je schoenen weer aan hebt en op weg bent. Nike+ gps is ook fijn: pr's verbeteren geeft een fijn doel en je ziet vooruitgang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.