Moederschap en hardlopen

Moederschap en negative splits

Een negative split betekent dat je de tweede helft van de afstand die je loopt sneller aflegt dan de eerste helft. Het is een manier om je krachten te sparen en zo aanzienlijk prettiger de eindstreep te bereiken. Zo voorkom je bovendien dat je als een wilde van start gaat terwijl je overmoedig tegen andere lopers schreeuwt: ‘Eat my dust!’ en vervolgens halverwege een taxi moet bellen omdat je geen stap meer kunt verzetten van vermoeidheid.

Zelf loop ik vanzelf negative splits. Als ik begin met lopen protesteert mijn lichaam namelijk altijd verbouwereerd: ‘Wat maak je me nou?! Ik wil helemaal niet hardlopen!’ Moeizaam strompel ik dan door de straten tot halverwege, ondanks zichzelf, mijn lichaam soepeler wordt en mijn tred lichter. Zo leg ik moeiteloos de tweede helft sneller af dan de eerste.

Kun je als moeder ook negative splits doen? Negative splits worden aangeraden bij langere afstanden en marathons, en het moederschap wordt vaak met een marathon vergeleken!

Het idee van negative splits is dan ook zeker toepasbaar op het moederschap: zuinig met je energie omgaan, plannen voor de lange termijn en jezelf niet laten opjagen door anderen die het sneller en beter lijken te doen zijn allemaal aanraders als moeder.

In barre tijden, toen mijn kinderen de ochtendzon al om vijf uur begroetten, had ik op een kwade ochtend om acht uur al pepernoten gebakken, met de kinderen een heelal geknutseld en monopoly met ze gespeeld. De rest van de dag kon ik niets meer verzinnen: ik had al mijn kruid al verschoten.

Een duidelijk en tragisch gevalletje van een zgn. positive split, waarin je je niet inhoudt maar meteen helemaal los gaat.

Wat mij betreft zijn negative splits zowel bij hardlopen als het moederschap een uitstekende manier om een betere en prettiger prestatie neer te zetten.

Similar Posts

2 Comments

  1. Vreslijke grappig en ongelofelijk hekenbaar! Deze blok zal ik vaker bezoeken…
    Een mede-mama & absolute beginner (hardloop-wise)

  2. wat ozo herkenbaar, wij zaten vanmorgen aan het ontbijt ( 10 uur ) en toen liep er buiten een jonge vader langs met baby en 2 jarige hij liep alsof hij de marathon al had gelopen en het kleine meisje riep en nu naar de eendjes papa!!

Leave a Reply