Koud douchen na het sporten? 7 voordelen

koud douchen na het sporten

Koud douchen na het sporten....

Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken.

De warme douche die ik dagelijks neem na het hardlopen is één van de beloningen van het hardlopen voor mij.

Toch zijn er goede argumenten voor een koude douche na het sporten. Stap dus liever onder een koude douche, dan onder een warme!

Koud douchen na het sporten: de voordelen

Het is beter voor je lichaam om na het hardlopen onder een koude douche of regendouche te stappen dan onder een warme douche. Een regendouche is een douche met een extra brede douchekop, en voelt als een regenbuitje! Sommige regendouches hebben zelfs zogenoemde massagejets. Heerlijk voor vermoeide en of pijnlijke spieren.

  1. Koud douchen na het sporten gaat spierpijn tegen
  2. Een koude douche maakt dat je sneller herstelt, en je minder moe voelt na je hardlooprondje.
  3. Koud douchen versterkt je hart en bloedvaten. Het zorgt dus voor een betere doorbloeding van je lichaam. En dat betekent weer dat:
  4. Afvalstoffen sneller worden afgevoerd, en voedingsstoffen sneller op de juiste plek komen.
  5. Omdat een koude douche niet prettig voelt krijg je een soort van adrenalinekick. Na een koude douche voel je je energieker dan na een warme douche.
  6. Het is goed voor je mentale kracht. Elke keer dat je kiest voor koud douchen na het sporten overwin je jezelf door toch koud water te kiezen! Tip: dit is extra makkelijk met een thermostaatkraan douche. Dan hoef je niet te draaien met twee verschillende knoppen. Je kiest gewoon een geschikte temperatuur.
  7. Mensen die vaak koud douchen zijn minder vaak ziek!

Hoe koud douchen?

Oké, de voordelen zijn duidelijk. Maar hoe koud is koud douchen? Er wordt helaas geen handige minimumtemperatuur gegeven! Orthopedisch chirurg Geert Buijze die onderzoek deed naar het effect van koud douchen op de gezondheid zegt op nu.nl

'Hoe koud de douche moet zijn, dat ligt niet vast. Het is vooral belangrijk dat je koude rillingen krijgt. Het is het beste om de temperatuur niet langzaam af te bouwen, maar echt abrupt de temperatuurknop naar koud te draaien. Dan bereik je in korte tijd het meeste effect.'

Doug Casa van The Korey Stringer Institute doet onderzoek naar de preventie van hitteberoerte door inspanning. Hij zegt op runnersworld.com:

'Als je lichaamstemperatuur na hardlopen op een zomerse dag 39 of 40 graden Celsius is, dan is water van 1 graad Celsius ontzettend koud en wordt die koude douche een vreselijke ervaring.

15 graden is ook nog erg koud, maar kan wel verfrissend aanvoelen. Er is dus geen juist antwoord op hoe koud je douche eigenlijk zou moeten zijn. Over het algemeen, hoe kouder het water hoe beter, en hoe langer je het kunt verdragen, hoe beter.'

Koud douche hoe beginnen?

Stel,  je besluit om dat koud douchen na het sporten te proberen. Hoe pak je dat dan aan? Ren je vanaf je hardlooprondje huppekee een koude douche in?

Gelukkig niet.

Net als bij hardlopen is het advies om koud douchen rustig op te bouwen. Op de site Koudeseminaar geven ze een handig opbouwschema.

Koud douchen rustig opbouwen

Je mag bijvoorbeeld gewoon beginnen met een warme douche. Het verschil met gewoon douchen is dat je het afsluit met een koude douche. Je begint bijvoorbeeld met 30 seconden koud douchen, en die tijd bouw je langzaam maar zeker op.

Daarnaast is het advies om je lichaam geleidelijk te laten wennen aan de koude douche. Begin met je voeten en benen! Je hoofd hoef je pas na twee weken onder de koude douche te houden. Je hoofd voelt de grootste impact van de kou!

Word je helemaal niet goed van de kou? Dan is het advies: concentreer je op je ademhaling!

Is een koude douche nou echt zo gezond?

Is koud douchen nou echt wel verstandig? In onderstaand filmpje van de Universiteit Nederland doet Thermofysioloog Hein Daanen (Vrije Universiteit) verslag.

Hij zegt dat er 'indicaties' zijn dat een koude douche goed is voor ons immuunsysteem. Maar keihard bewijs is er niet, omdat er ook andere factoren een rol spelen. Er is meer onderzoek nodig vindt Hein Daanen.

Maar er is ook geen reden om het niet te doen.

Koud douchen na het sporten: samenvattend

Koud douchen lijkt een positief effect op de gezondheid te hebben. Je mag gelukkig beginnen met een warme douche, en dan aan het eind koud douchen.

Thermostaatkraan douche is handig hierbij

Het is handig als je een thermostaatkraan douche hebt, omdat je dan eenvoudig de gewenste temperatuur kunt instellen, en niet in de weer hoeft met twee verschillende knoppen voor koud en warm water.

Leestip

Wat vind jij van koud douchen na het sporten?

Gebruikte bronnen onder andere: Runner's World, Healthline, Sportrusten, Manners Magazine, Libelle, Koudeseminaar, Kracht vanuit het Hart, Nu.nl, Women's Healthy Magg, Radar.

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.