Douchen na het sporten

douchen na het sportenDouchen na het sporten. Het is één van de dingen die mensen vaak noemen als motivatie om te gaan hardlopen. Er gaat niets boven een heerlijke douche, als je bezweet en voldaan weer thuis komt. Daarna voel  je je weer helemaal opgefrist, en dankzij het hardlopen, gezond en kwiek.

Een uurtje tussen hardlopen en douchen

Bij mij zit er vaak wat tijd tussen mijn thuiskomst van het hardlopen en douchen na het sporten. Meestal kom ik rond 8.45 weer binnen. Dan ga ik eerst een uurtje aan het werk. Om kwart voor tien zet ik het koffiezetapparaat aan, en ga douchen na het sporten. Dan smaakt de koffie twee keer zo lekker: omdat ik én gesport heb, én er alweer een uur werken op heb zitten. En ik heb het geluk dat ik thuis werk, dus niemand heeft last van eventuele geurtjes...

Jeuk bij douchen na het sporten

Vanochtend merkte ik dat er nog een andere goede reden is om douchen na het sporten even uit te stellen! De temperaturen zijn inmiddels wat lager, en daardoor had ik vrij koude benen. Normaal ga ik dus eerst werken, maar vandaag verwachtte ik een monteur voor onze afwasmachine. En om te voorkomen dat ik net onder de douche zou staan als hij kwam, ging ik metéén douchen na het sporten.

En ik kreeg me toch een jeuk! Het was alsof er duizenden mieren over me heen krioelden. En toen herinnerde ik me: 'Oh ja, als je lichaam vrij koud is, is het niet zo slim om een warme douche te nemen!'

Oorzaak jeuk bij het douchen

Die jeuk komt doordat de overgang van kou naar warmte te snel en te abrupt is. Als je lichaam koud is, stroomt je bloed wat trager. Ga je onder de warme douche, dan gaat je bloed versnellen. En dat veroorzaakt de jeuk. De remedie is simpel: laat je lichaam langzaam wennen aan een warmere temperatuur.

Of in mijn geval: wacht een uurtje totdat je lichaam weer op kamertemperatuur is.

Een oorzaak van jeuk ná het douchen kan zijn dat je huid droog is. Gebruik in dat gevoel een goede vochtinbrengende creme of bodylotion. Ik gebruik graag cacaoboter van de Wibra.

Als douchen na het sporten geen optie is

Ik heb natuurlijk het geluk dat ik thuis werk, en dus makkelijk kan douchen na het hardlopen. Maar wat als je geen tijd hebt voor een douche? Of als je in je lunchpauze gaat hardlopen, en er op je werk geen douche is?

Dan kun je met de volgende middelen de ergste geurtjes weg werken.

 • Babylotion doekjes. De doekjes waarmee je de billen van baby's schoonmaakt zijn heel geschikt om je oksels en kruis even mee op te frissen. Gebruik een schoon doekje per oksel, en ook een schoon doekje voor je kruis.
 • Talk poeder met een lekker geurtje. Dit zorgt ervoor dat je je niet meer zo zweterig voelt.
 • Is je haar ook helemaal vochtig en zweterig? Spuit er dan wat droogshampoo in. N.B. dit kun je ook vóór het hardlopen doen! Dan schijnt de droogshampoo het zweet te absorberen.

Als noodoplossing is dit heel geschikt. Ik raad het alleen niet meerdere dagen achter elkaar aan, zonder echte douche tussendoor.

Similar Posts

9 Comments

 1. Ik heb het ook eens gehad (daarna nooit meer...) En heb mezelf helemaal open gekrabd. Werd wanhopig van de jeuk. Je moet inderdaad eerst afkoelen. Verder moet ik er niet aan denken om na het rennen niet te douchen en gewoon weer aan het werk te gaan, bah! Ik ren wel op mijn vrije dagen of na mijn werk.

  Leuk onderwerp weer! Groetjes Cynthia

  1. Het lijkt mij ook verre van ideaal Cynthia. Maar ik hoorde laatst van een moeder die zo druk is, dat de pauze op haar werk echt de enige optie is...

 2. Hi Nicole,

  Het heeft even geduurd, maar ik neem tegenwoordig een paar wisseldouches met echt koud water. Nu vind ik het heerlijk. Nooit meer last jeuk of van natranspireren. Het werkt net als bij de sauna.

  Groetjes,

  Dorothé

 3. Hoi Nicole,

  Ik ga na het hardlopen het liefst uitgebreid in bad! Kan helaas niet altijd, maar is wel mijn favoriete woensdagochtend: eerst naar het bod, lopen met de groep en daarna in bad! Heerlijk ontspannend!

  Herken die jeuk bij het douchen wel, heb t ook een keer gehad, heel irritant idd!

  Groetjes,
  Saskia

 4. Leuk blog! Ik wacht ook meestal een uurtje voordat ik ga douchen na het lopen, eerst uitzweten roep ik altijd. Hardlopen in de lunch pauze van je werk zou ik nooit doen. Ik krijg een hoofd als een tomaat na het lopen en krijg pas weer een normale kleur na een uurtje of twee 😀 om nog maar te zwijgen over het zweet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.