Kweekt hardlopen op school sporthaters?

hardlopen middelbare school

Een paar jaar geleden, begon mijn destijds dertienjarige dochter met hardlopen!

Met behulp van de podcast Hardlopen met Evy. Ze was helemaal enthousiast door de combinatie van Evy's aanmoedigingen en de muziek. Zelfs toen school weer begon, hield ze stevig vast aan het ritme van drie keer per week hardlopen.

Hardlopen tijdens de gymles

Dus toen er tijdens de gymles hardlopen op het programma stond, zou je denken dat mijn dochter hier letterlijk en figuurlijk goed mee uit de voeten zou kunnen. Maar ze vond het helemaal niet leuk: ze kon het hoge tempo niet bijbenen, en kwam net als ik 24 jaar geleden hijgend en puffend als één van de allerlaatsten aan. Als ze niet vanuit haar privé ervaring wist dat hardlopen hartstikke fijn is, zou ze er beslist een negatief beeld over hardlopen aan hebben overgehouden.

Want hoewel het bij Evy niet om een hoog tempo draait, wordt er bij de gymlessen op school beslist niet gezegd:

'Je moet nog kunnen praten, anders ga je te hard.'

Waarom wordt hardlopen zo raar gegeven tijdens de gymles?!

En dat verbaast me eigenlijk. In een tijd waarin de waarschuwingen over het groeiend aantal mensen dat overgewicht heeft je om de oren vliegen, en iedereen zo langzamerhand de bewegingsnorm van minimaal 30 minuten per dag kent, zou je toch denken dat ze bij de gymlessen wat subtieler te werk zouden gaan. Om mensen niet voorgoed af te schrikken van sport. Toen ik van de middelbare school afkwam was dat met de stellige overtuiging dat sporten uitmate stom was, en bovendien absoluut niets voor mij.

Kraamhulp motiveerde me om te gaan lopen

Er was een kraamverzorgster voor nodig, die mij vertelde dat je van hardlopen geestelijke evenwicht vond, om mij op het loperspad te krijgen.

Wat ik met deze post dus eigenlijk zeggen wil, is dat ik het heel erg jammer vindt dat de manier waarop hardlopen op middelbare school gegeven wordt in de regel geen hardloopfans zal kweken. En dat terwijl het zo'n fantastische manier is om gezond te blijven.

Herkennen jullie deze ervaringen van de gymlessen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.