Hardlopen met kinderen: hardloop buggy

hardloop buggyEvy Gruyaert, bekend van de populaire Start to Run podcasts kreeg recent een baby, en ik heb zitten wachten tot ze weer ging hardlopen. Ik was namelijk benieuwd hoe ze dat ging combineren, en welke hardloopbuggy ze zou gebruiken. Maar tot dusver kan ik er nergens iets over vinden!

Hardlopen met baby en kinderen is lastig?

Toen ik twaalf jaar geleden begon met hardlopen, deed ik dat noodgedwongen ‘s avonds. Want dan was mijn man thuis en kon op de baby en kinderen passen.

Ik weet niet of je toen ook al babyjoggers of hardloopbuggy’s had. Maar hardlopen met een kinderwagen kwam niet bij mij op. Het had bovendien ook niet zo heel veel geholpen. Want dan had ik weliswaar de baby bij me, maar je laat peuters en kleuters ook niet alleen thuis. Maar inmiddels is hardlopen met kinderwagen helemaal ingeburgerd, en zijn babyjoggers een bekend fenomeen.

Het is een uitstekende manier om te blijven hardlopen ook al ‘zit je in de kleine kinderen’!

Een BabyJogger ≠ een hardloop buggy/wandelwagen

Je zou denken dat alle babyjoggers per definitie geschikt zijn voor hardlopen. Waarom heet het anders een babyjogger!

Maar het merk BabyJogger is synoniem geworden voor een model/type kinderwagen. Net zoals veel mensen een autostoeltje een Maxi Cosi noemen. Maar zoals niet alle autostoeltjes een Maxi Cosi zijn, zo zijn ook niet alle driewieler buggy’s BabyJoggers! Sommige babyjoggers hebben te kleine wielen, en absorberen schokken niet goed!

Echte hardloop buggy’s herken je o.a. aan een ‘hydraulic’ systeem. Dit voorkomt dat je baby alle kanten opslingert! Je moet dus goed opletten als je een buggy uitzoekt met de bedoeling daarmee te gaan hardlopen met je baby/kind. Ze zijn echt niet allemaal geschikt.

Hoe kies je de juiste hardloop buggy?

 • De meeste hardloop buggy’s kun je pas gebruiken vanaf 6 maanden. Soms zelfs nog later. Let daar dus goed op.
 • Sommige merken raden zélf hardlopen met een baby al af met hun buggy.
 • 3 wielen heeft de voorkeur boven 4 wielen
 • Zitten er goede gordels in?
 • Zit er een handrem op? Dat is handig als je een heuvel afloopt.
 • Zit er een ‘hand strap’ op? Die voorkomt dat de buggy per ongeluk wegrijdt.
 • Zit er een netje onder om wat spullen mee te nemen? Een schone luier én schoonmaakdoekjes zijn altijd handig. Maar denk ook aan speeltjes om je baby mee af te leiden als hij of zij er genoeg van heeft.
 • Wil je een voorwiel dat kan zwenken, of dat vast staat?
 • Kies een kleur waarmee je goed zichtbaar bent in het verkeer.
 • Is de buggy geschikt bij regen en zon: biedt hij bescherming?

Reviews van hardloopbuggy’s/ babyjoggers

Hier vind je een artikel over 4 hardloopbuggy’s die getest werden door een moeder.

In onderstaande video een review van een moeder van een BabyJogger F.I.T.

Hardlopen met een buggy is zwaarder

Hardlopen met een buggy is pittig! Je moet het gewicht van de buggy én je kind voortduwen. Voordeel is dat je sterke arm- en rugspieren krijgt. Als je loopt met een buggy zul je langzamer zijn dan zonder. Maar het grote voordeel is dat lopen zónder buggy voortaan een eitje is!

Bol.com keuzehulp bij het kiezen van de juiste hardloop buggy

Tot mijn verrassing biedt bol.com een heuse bol.com kinderwagen keuzehulp om de juiste hardloop buggy/kinderwagen te kiezen. De keuzehulp bestaat uit 7 vragen, en één daarvan is of je met je kind in de buggy wilt gaan hardlopen. Verder zijn er vragen over kleur, prijs, hoeveel kinderen je wilt vervoeren etc.

Similar Posts

3 Comments

 1. Goed artikel! Ik heb zelf een BabyJogger (type Summit X3) die ik in Amerika had gekocht toen we daar woonden. Superblij mee. Mijn zoontje is nog geen 1.5 jaar oud en ik ben klaar voor mijn eerste marathon!
  Nu terug in Nederland krijg ik geregeld leuke opmerkingen over onze hardloopkinderwagen, en mensen vragen waar ze die kunnen kopen. Daarom ben ik dus gestart met de webshop http://www.hardloopkinderwagen.nl. Ouders kunnen deze ook eerst testen bij mij voordat ze er een willen kopen!
  Groet, Luan

 2. Dag allemaal. Ik ben de moeder van een 1,5 jaar oud lieverd en wil heel graag meer gaan hardlopen. Een hardloop buggy lijkt me een perfecte oplossing alleen ik woon Amsterdam 3hoog… Dus ik heb totaal geen ruimte voor zo een kinderwagen. Vandaar mijn vraag: kennen jullie misschien een plek waar ik zo een hardloop buggy regelmatig kan verhuren? Bestaat zo een verhuur überhaupt? Bij voorbaat dank voor tips. Groet, Marta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.