Lean hardlopen: Hoe zit het met jouw stroom van lichaamsbeweging?

lean hardlopen

In haar boek Een opgeruimd gezin gebruikt Eva Jarlsdotter de lean filosofie om haar leven en gezin soepeler te laten verlopen.

Volgens de lean filosofie werkt alles met stromen. Een stroom begint met een behoefte, en eindigt als die behoefte bevredigd is.

Het is de kunst om die stroom zo kort en recht mogelijk te houden. Dus geen onnodige tussenstappen of tijdverlies. Je kunt dit toepassen op hardlopen!

'Hoe zit het met jouw stroom van lichaamsbeweging?'

Hoe lean is jouw stroom van lichaamsbeweging?

Laten we zeggen dat je behoefte is om gezond te leven, en te gaan hardlopen. Het eind van die stroom is dan als je die dag hebt gelopen. Nu is het de kunst dat er nu zo min mogelijk tijd en stappen zitten tussen de behoefte om te gaan lopen, en thuis te komen van een looprondje.

Hieronder zie je mijn stroom van lichaamsbeweging.

  1. Ik wil gezonder leven en gaan hardlopen.
  2. Ik leg 's avonds mijn hardloopkleding klaar.
  3. Zo gauw ik beneden kom trek ik mijn hardloopkleding aan.
  4. Ik ga hardlopen.
  5. Thuiskomen.

Ik ben hier zelf heel tevreden over.

Een bekend struikelblok is dat je op het moment dat je wilt gaan hardlopen je hardloopschoenen niet kunt vinden. Of dat je hardloopkleding in de was zit. Dit vertraagt en verlengt je stroom van lichaamsbeweging. Eva noemt dit je stroom efficiëntie. Dat gaat dus over hoe soepel je jouw doel kunt behalen, en hoeveel ruis er onderweg op de lijn zit.

Je kunt uitrekenen hoe groot je stroomefficiëntie is.

Eva's stroom van lichaamsbeweging

Het kostte Eva altijd minimaal 15 minuten om alles te vinden, en tegen die tijd had ze geen zin meer om te gaan sporten. Laten we eens uitrekenen hoe groot Eva's stroomefficiëntie is.

Stroom efficiëntie = de waarde creërende tijd (hardlopen) gedeeld door de doorlooptijd.

45 minuten hardlopen gedeeld door 15 minuten zoeken. Volgens Eva's berekeningen wordt dat 0,75/15 = 0,05 stroom efficiëntie. Dat is dus niet veel!

Stel dat Eva niet hoefde te zoeken naar haar hardloopkleding en schoenen en meteen kon beginnen met hardlopen. Laten we zeggen dat ze enkel 5 minuten nodig heeft om zich aan te kleden. Dan wordt haar stroom efficiëntie meteen een stuk hoger:

45 minuten hardlopen gedeeld door 5 minuten aankleden = een stroom efficiëntie van 9!

Leestip

Hardloop motivatie

Hoe zit het met jouw stroom efficiëntie als het gaat om hardlopen? Hoe lean is die?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.