Moet je meerdere paren hardloopschoenen hebben?

meerdere paren hardloopschoenen

Moet je meerdere paren hardloopschoenen hebben?

Het idee achter deze vraag is dat je loopschoenen op die manier tussendoor kunnen herstellen.

Net als je lichaam ; )

Door bijvoorbeeld twee paar hardloopschoenen af te wisselen, zou je er uiteindelijk langer mee kunnen doen. En dat is goedkoper.

Maar helaas, dat is niet zo!

In Runner's World wordt de stelling: 'Je schoenen gaan langer mee als je meer paren gebruikt' ontmaskert als een leugen!

Waarom helpen meerdere hardloopschoenen niet?

Het is Matt Trudeau van het merk Brooks die uitlegt waarom je niet moet denken dat meerdere hardloopschoenen een behoud voor je schoenen is. Trudeau:

'Deze mythe komt van het idee dat het foam van de tussenzool tijd nodig heeft om te herstellen na het hardlopen. Dat is inderdaad het geval, maar is een kwestie van minuten, geen dagen.'

Met andere woorden: je schoenen hoeven heus geen dag te 'rusten'. Sterker nog, een paar uur later zou je ze ook alweer prima kunnen dragen.

Toch een argument voor meerdere paren hardloopschoenen

Toch is er wel degelijk een goede reden om meerdere paren hardloopschoenen te hebben. Die reden heeft te maken met hardloopblessures. Door verschillende hardloopschoenen af te wisselen belast je automatisch je lichaam op een andere manier. Dat komt simpelweg door je schoen. Dit kan hardloopblessures voorkomen of verminderen.

Moet je dan ook echt ander merk loopschoen dragen?

Ik vraag me nu wel af of je dan ook echt meerdere paren hardloopschoenen van verschillende merken moet combineren. Stel dat ik twee keer precies hetzelfde paar van mijn Asics loopschoenen zou komen. Dan is de belasting identiek lijkt me. Ik zou dan dus moeten kiezen voor een ándere antipronatie schoen.

Dat is me tot dusver namelijk niet gelukt.

De hardloopwinkel bij mij in de buurt heeft een vrij beperkt aanbod, waardoor ik altijd bij Asics uitkom. Ik zou best wel eens een ander merk willen proberen voor de afwisseling.

N.B. Een ander argument voor meer paren hardloopschoenen is dat het handig is. Soms ga ik hardlopen op een regenachtige dag, en zijn mijn hardloopschoenen de volgende dag nog vochtig. Dan is een extra paar wel prettig.

Ik heb meerdere paren hardloopschoenen: 2 om precies te zijn!

Overigens heb ik inderdaad 2 paar hardloopschoenen. Mijn Asics en Decathlon hardloopschoenen. Die laatste waren een experiment. Ik las altijd dat deze Decathlon loopschoen geschikt was voor álle lopers. En ze waren nog eens goedkoper dan Asics ook. Maar helaas, ik kreeg er een blessure van. Nu durf ik ze eigenlijk niet maar te dragen, en loop ik weer 6  dagen per week op mijn Asics. Dat gaat eigenlijk al jaren goed.

Hoeveel paar hardloopschoenen heb jij?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.