De juiste hardloopschoenen uitkiezen

hardloopschoenen kiezenIedereen weet dat sporten gezond is. Het houdt je in conditie, verlaagt je kans op hart- en vaatziekten en je gaat je er beter door voelen.

Veel sporten worden in groepsverband gedaan of ten minste met één iemand anders. Hardlopen is een ideale sport wanneer je zelf wilt bepalen op welk moment je gaat sporten, omdat je het altijd in je eentje kunt doen. Je kunt je eigen doelen stellen en zo vaak je wilt gaan hardlopen. Een ander groot voordeel van hardlopen is dat het nauwelijks geld kost behalve de aanschaf van goede hardloopschoenen.

De juiste schoenen

Minstens zo belangrijk als het sporten zelf zijn de juiste schoenen. Als je gaat hardlopen op gewone gympen of slechte kwaliteit schoenen is er een grote kans dat je al snel een blessure oploopt aan je knieën, enkels of achillespees. Als de zolen bijvoorbeeld te plat zijn of verkeerd staan, kan de belasting van het hardlopen al snel voor klachten zorgen. Voorkom daarom blessures en geef wat extra uit aan de juiste schoenen. Maar hoe weet je welke schoenen voor jou geschikt zijn?

Goede schoenen uitzoeken

Als je zeker wilt zijn van goede schoenen voor het hardlopen, kun je het beste naar een speciaalzaak voor sportschoenen. De meest professionele manier van het aanmeten van de juiste schoenen is het op video opnemen hoe je hardloopt. Op die manier is exact te zien waar de meeste druk op de zolen komt te staan en op basis daarvan kun je aangepaste schoenen aanschaffen. Dit zal voor de meeste mensen waarschijnlijk net wat té professioneel zijn, dus laten we het wat simpeler houden.

Het vaststellen van je profiel

Ook zonder opnames kan de verkoper goed het afwikkelprofiel van je looppas bepalen door je op een loopband te laten lopen. Er zijn verschillende profielen op basis van hoe je op natuurlijke wijze je voet op de grond zet en afwikkelt. In technisch termen gaat dit van overpronatie naar neutraal naar oversupinatie, oftewel, je looppas begint teveel naar binnen, op de neutrale plek welke de buitenkant van je hiel is, of te ver naar buiten.

Een schoen voor jouw profiel

Wanneer is vastgesteld op welke wijze je je voet afwikkelt, kun je beginnen met het passen van de schoenen. Let hierbij eenvoudigweg op welke schoenen het lekkerst lopen. Er is immers al rekening gehouden met een compensatie voor de manier waarop je je voet afwikkelt.

Kies niet te snel, maar vergelijk verschillende schoenen om zo de beste schoenen te kopen, of in ieder geval de beste middenweg te vinden tussen hoe de schoenen zitten en hoeveel geld je er voor over hebt. Je kunt gerust vragen om een stukje op de schoenen te rennen om er zeker van te zijn dat de schoenen goed zitten. Ook je gewicht telt bij het uitzoeken van de juiste schoenen. Wanneer je wat zwaarder bent uitgevallen is het verstandig schoenen te kopen met een dikker profiel. Hoe meer gewicht, hoe zwaarder de belasting voor je enkels en knieën namelijk zal zijn. Een dikker profiel van de schoen compenseert en veert mee, waardoor het hardlopen aangenamer wordt.

Een laatste tip

Probeer de verleiding te weerstaan om mede op basis van hoe de schoenen eruit zien een keuze te maken. Je kunt bij het passen het beste doen alsof ze er allemaal hetzelfde uitzien, om zo zeker te weten welke schoenen het beste aanvoelen. Bovendien geldt wanneer je gaat hardlopen dat de mooiste schoenen toch altijd de schoenen zijn die je geen klachten bezorgen, maar het doel van het hardlopen verwezenlijken: gezond en fit worden of blijven en je lekker voelen!

Lees ook: Wat zijn goede hardloopschoenen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.