Hardloopkleding en motivatie

hardloopkledingBij de Lidl vond ik ooit in de bak met sterk afgeprijsde artikelen zo'n hardloopbroekje dat 'echte hardlopers' dragen. Ik viel voor de vrolijke kleuren: roze met oranje. Dergelijke hardloopbroekjes koop ik normaal niet, omdat ik ze associeer met lopers die heel snel zijn.

De eerstvolgende keer dat ik ging hardlopen trok ik het hardloopbroekje aan. Door mijn snelle hardloopkleding voelde ik me ineens een ander type hardloper. Een snellere, serieuzere hardloper! Ik ging vanzelf sneller lopen.

Kleding heeft invloed op hoe je je voelt. Er is zelfs een psychologische term voor dit verschijnsel: enclothed cognition.

En dit kun je gebruiken als hardloper!

Enclothed cognition

Enclothed cognition is een term van onderzoekers Adam en Galinsky.

Enclothed cognition beschrijft de mentale veranderingen die we ondergaan als we bepaalde kleding dragen.

In een onderzoek naar dit verschijnsel verdeelden ze vrijwilligers in twee groepen. De ene groep kreeg een witte laboratoriumjas aan, en de andere groep niet. Vervolgens moesten beide groepen een taak doen waarbij aandacht belangrijk was. De studenten die een laboratoriumjas droegen presteerden veel beter!

Enclothed cognition en hardloopkleding

Bij mij zorgde een hardloopbroekje dat ik associeer met professionele hardlopers er voor dat ik harder ging rennen. Maar je kunt hardloopkleding ook gebruiken om jezelf te motiveren. Door hardloopkleding te dragen, zul je gemotiveerder zijn om te gaan hardlopen. In een paar hardloop tights op de bank liggen en chips eten past niet bij elkaar.

Gebruik hardloopkleding om jezelf te motiveren!

Hardloopkleding kan je zelfvertrouwen vergroten. Doordat je er uit ziet als een hardloper, zul je je daar naar gaan gedragen. Dat wil trouwens niet zeggen dat je meteen naar de winkel moet rennen om een enorme hardloopgarderobe aan te schaffen. Begin met basisstukken: tights, hemdje en shirt. En natuurlijk hardloopschoenen.

Maar als je net begint met hardlopen is het dus prima om goede hardloopkleding te kopen. In plaats van een oude joggingbroek en shirt van je man en een paar oude tennisschoenen. Want een dergelijk samengeraapt zootje aan kleding heeft een negatief psychologisch effect. Je neemt jezelf dan duidelijk niet serieus als hardloper. En dat vergroot het risico dat je weer met hardlopen stopt. En dat zou jammer zijn, want dan verlies je alle voordelen die hardlopen je oplevert.

Conclusie over hardloopkleding en motivatie

De kleding die je draagt, beïnvloedt hoe je je voelt, hoe je denkt en wat je doet. In de psychologie heet dit 'enclothed cognition'. Als hardloper kun je hier handig gebruik van maken om jezelf te verbeteren of simpelweg te motiveren.

En dat is een geweldige reden om lekker hardloopkleding te kopen!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.