Yakult Start to run of Start to run: wat is het verschil?

yakult start to run

Er zijn twee Start to run programma's in Hardloopland, en dat is verwarrend. Beide Start to run programma's richten zich op beginnende hardlopers, maar verder zijn ze compleet verschillend. Je hebt Yakult start to run en je hebt Start to run met Evy Gruyaert.

Lees hieronder wat nou precies het verschil is!

Yakult Start to run initiatief van de Atletiekunie

Het programma dat ook bekend is als het Yakult start to run is een initiatief van de Atletiekunie in samenwerking met Yakult. Yakult ken je misschien wel van de reclame en de bekende kleine flesjes met daarin de zuiveldrank.

Yakult start to run is een hardloopcursus voor beginnende hardlopers die je 'in real life' doet. Dus niet via een app.

De hardloopcursus wordt georganiseerd door de Atletiekunie en wordt gegeven op maar liefst 97 verschillende plaatsen in Nederland. Yakult Start to run dankt zijn naam aan het feit dat Yakult sinds 2016 de Atletiekunie sponsort .

Wat houdt de Yakult versie in?

Met de Yakult start to run leren deelnemers om in een periode van zeven weken ongeveer 25 minuten achter elkaar te leren hardlopen. De training is wekelijks en duurt ongeveer anderhalf uur per keer. Na zeven weken oefenen volgt dan de afsluitende 'Start to Finish' trainingsloop die drie kilometer is. Inmiddels hebben er zo'n 67.000 lopers meegedaan, waarvan 92% de cursus succesvol heeft afgesloten. Start to run van de Atletiekunie kost 49,50. Daarvoor krijg je het volgende:

 • 7 weken looptraining met begeleiding van een professionele trainer
 • Huiswerkondersteuning via de Hardlopen.NL App met audiocoaching
 • De voedingsgids voor sporters (bijna 200 pagina's!) vol gezonde tips en recepten
 • Een mini-abonnement op het tijdschrift Runner's World (3 edities)
 • Deelname aan de Start to the Finish loop waarin je 3 kilometer loopt.
 • 4 maanden lidmaatschap bij de Atletiekunie (hierdoor ben je o.a. verzekerd tijdens de trainingen)

Je kunt je inschrijven via www.yakultstarttorun.nl

Filmpje Start to run van de Atletiekunie

Start to run met Evy Gruyaert

Een compleet ander loopprogramma, maar met dezelfde naam, is dat van Evy Gruyaert. Het is behalve als Start to run ook bekend als Hardlopen met Evy. Net als bij Yakult start to run is het bedoeld om beginnende hardlopers op weg te helpen, maar bij Start to run met Evy Gruyaert doe je dat niet in een groep maar in je eentje. De begeleiding bij Start to run met Evy is via de app of de mp3 die je kunt downloaden. Je krijgt de instructies voor het lopen dus via je smartphone of iPod.

Start to run met Evy Gruyaert is een hardloopcursus die je in je eentje doet, met begeleiding via een app of mp3.

Een ander belangrijk verschil vind ik dat de cursus Start to run met Evy 10 weken duurt en als doel heeft dat je 30 minuten achter elkaar kunt lopen. Yakult Start to run duurt korter met 7 weken.

Welke moet je nou kiezen?!

Twee loopprogramma's voor mensen die willen beginnen met hardlopen met dezelfde naam. Welke moet je nou kiezen? Zoals gewoonlijk ligt dit erg aan jezelf. Hieronder een aantal vragen om je te helpen met kiezen!

 • Heb je een hekel aan groepen? Dan zou ik kiezen voor hardlopen met Evy.
 • Weet je van jezelf dat je moeite hebt met discipline opbrengen? Dan is de Yakult versie waarschijnlijk beter, omdat je dan wekelijks ergens verwacht wordt.
 • Wil je niet eerst ergens naar toe moeten om te gaan sporten? Dan is Start to run met Evy handiger omdat je daarvoor alleen maar je voordeur hoeft uit te lopen.
 • Speelt budget een rol? Yakult Start to run kost 49,50 de app van Start to run met Evy is 3,59 voor één loopschema.
 • Is er bij jou in de buurt een loopgroep voor Yakult Start to run? Het kan zijn dat de afstand te groot is, en dat je daarom voor Evy kiest.
 • Met Yakult Start to run ben je sneller klaar: 7 weken tegenover 10 weken met Evy. Maar goed, de bedoeling is natuurlijk dat je daarna blijft lopen dus dit is niet zo'n goed argument vind ik.
 • Wil je graag begeleiding wat betreft techniek bij het lopen? Dan is het programma van de Atletiekunie voor jou interessanter, want Evy kan je natuurlijk niet persoonlijk adviseren of corrigeren als het gaat om hardlooptechniek.

Mijn conclusie over de twee Start to run loopprogramma's voor beginners

Ik denk dat beide loopprogramma's prima zijn, en een goede start voor de beginnende hardloper. Doe welke je ook kiest, je maakt daarmee een prima begin voor je leven als hardloper. De versie van Evy Gruyaert is iets makkelijker en sneller toe te passen; je kunt er bij wijze van spreken vandaag nog mee beginnen. Maar wie behoefte heeft aan wat meer persoonlijke feedback kan zich aansluiten bij het programma van Yakult en de atletiekunie.

Wie heeft ervaring met één van de twee Start to run programma's? Wat vond je ervan?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.