Hardloper Esmar van Langen van Girls Run The World

Toen Esmar vijftien jaar oud was, kopieerde ze samen met haar vader een loopschema uit een boek. Hardlopen met Evy bestond destijds nog niet!

Inmiddels is Esmar 45 jaar, en moeder van 3 stoere jongens van 12, 14 en 16. Ze werkt 3 dagen per week op een reisbureau, want naast rennen is ze dol op reizen. Samen met Eleni, Femke en Marjolein blogt ze op Girls Run The World over hardlopen op de mooiste plekjes van de wereld. Ze heeft zoveel plezier in schrijven dat ze sinds kort werkt als freelance schrijfster.

Dit is het verhaal van hardloper Esmar!

Hoe ben je begonnen met lopen? Hoe oud was je toen?

Ik begon met hardlopen op de middelbare school. Ik denk dat ik toen 15 jaar oud was. Samen met mijn vader kopieerde ik een startschema uit een boekje. Mobiele telefoons of Evy bestonden toen nog niet. We namen gewoon de stopwatch mee, haha!

Waarom begon je? Was er een bepaalde aanleiding?

Er was geen speciale aanleiding. We gingen gewoon lekker samen hardlopen. Mijn vader is heel sportief, en is op zijn 70e nog steeds een heel fanatieke volleybaltrainer van diverse jeugdteams.

Waar loop je het liefst: in natuurgebied of liever in de stad?

Oef, dat is een moeilijke keuze. Als ik lekker wil lopen zonder al teveel na te denken vind ik de natuur fijner. Ik loop graag in Heerhugowaard langs het meer van Luna, of in de duinen van Schoorl. Maar als ik op reis ben loop ik graag door de stad heen. Hardlopend een stad verkennen is de beste manier om een stad te leren kennen. Als je loopt dan ervaar je alles veel intenser.

Hoe vaak loop je?

Ik loop 3 keer per week, en daarnaast doe ik aan fitness (zie ook Hardlopen en fitness) en bij mooi weer pak ik de racefiets samen met mijn man. Ik woon vlakbij een prachtig meer en vind het heerlijk om in de buitenlucht te zwemmen. Ben toevallig deze week weer begonnen, zo goed voor je rug ook. Enne, wel met een wetsuit aan nu nog hoor!

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Ooit de hele marathon lopen blijft een droom, maar dan moet het lijf wel meewerken. Ben nu aan het trainen voor de halve van Hoorn op 2 juni, en in oktober loop ik samen met Femke van Girls Run The World de halve marathon van Köln. Misschien ga ik me daarna wel richten op snelle 10 kilometers. Dat kost minder trainingstijd en dan blijft er meer tijd over voor andere sporten.

Loop je alleen of in een groep? Of beide?

Ik loop bijna altijd alleen. Ik vind het fijn om mijn eigen ding te doen en niet afhankelijk te zijn van iemand anders. Ik loop het liefst in mijn eigen tempo en heb geen behoefte aan praten onderweg. Lopen is me-time en lekker mijn hoofd leegmaken. Ik denk dat een groep wel motiveert, maar ik heb van mezelf echt motivatie genoeg.

Hardloper

Wat motiveert je om te gaan hardlopen? Wat drijft je?

Hardlopen is mijn verslaving, maar wel een gezonde verslaving. Ik loop omdat ik fitte Esmar en mama wil zijn en een fitte Esmar en mama wil blijven. Lopen maakt mij intens blij en het helpt mij de drukte in mijn hoofd te ordenen.

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Nee, het is een combinatie van beide. Ik wil fit zijn en ik word er blij van.

Wat betekent hardlopen voor jou?

Hardlopen is mijn passie en ik word echt verdrietig als ik niet kan lopen door bijvoorbeeld een blessure. Ik ben heel positief, maar soms stort ik dan even in.

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Hardlopen is gaan met die banaan. Ook al ben je af en toe onzeker, niet teveel twijfelen, maar doen. Dat is met moeder zijn ook zo. Soms kun je zo twijfelen of je iets wel of niet goed doet. Dan denk ik: Es niet twijfelen, je doet het goed. Ik ben ervan overtuigd dat als je alles doet vanuit je hart dat het dan goed moet zijn.

Hardlopen met gezin

Kun je hardlopen gebruiken in je moederschap?

Ja zeker! Hardlopen leert me te relativeren. Soms speelt er iets met de jongens en heb ik dat heel groot gemaakt in mijn hoofd. Na een uurtje hardlopen, en er rustig over na denken valt het meestal mee en kan ik ermee verder.

Leer je je kinderen ook hardlopen? Waarom wel/ niet?

Ze lopen alledrie hoor! Af en toe lekker lopen is goed voor iedereen, dus ik raad het ze van harte aan. Bas en Jelle hebben op atletiek gezeten, maar het werd toch teveel naast voetbal. Af en toe doen we samen mee aan een hardloopevenement. Zoals afgelopen Tweede Paasdag.

Loop je met 'gadgets'?

Sinds kort heb ik een Garmin Vivoactive 3 Music. Wat een uitvinding! Ik maak al mijn workouts op de computer en onderweg hoef ik nergens aan te denken, alleen de piepjes in de gaten houden. Het mooie is dat je 500 muzieknummers op het horloge kunt zetten. Ik vind het heerlijk om met muziek te lopen en gebruik daarvoor een Aftershokz. Je kunt dan muziek luisteren zonder dat er iets in je oor zit en je hoort ook nog wat er om je heen gebeurt. Die Aftershokz is via Bluetooth verbonden met de muziek op mijn horloge dus ik hoef ook geen telefoon meer mee. Lang leve de techniek!

Doe je mee aan wedstrijden? Waarom wel of waarom niet?

Ja, maar niet teveel, want ik ben altijd enorm zenuwachtig. Ik kan echt misselijk zijn van de zenuwen. Wel is het zo dat wedstrijden extra power geven. De snelste tijden loop je niet op een training maar tijdens een wedstrijd.

Wat betekent deelname aan wedstrijden voor jou? Ga je ook echt voor een prijs?

Nee niet voor een prijs, maar ik heb wel altijd een doel in mijn hoofd. Dat kan een bepaalde tijd zijn, maar ook uitlopen zoals tijdens de halve marathon van Curaçao https://www.girlsruntheworld.nl/tag/halve-marathon-curacao/

Loop je op muziek?

Niet altijd. Ik vind het heerlijk om met muziek te lopen omdat het lekker afleidt van wat je 'moet' doen en je helemaal op kunt gaan in je muziek. Soms is het ook heerlijk om juist niks aan je hoofd te hebben en zonder muziek te lopen. Net waar ik zin in heb.

Draag je ook looprokjes? Waarom wel of juist niet?

Nog nooit gedaan maar ik ben dol op rokjes dus wie weet!

Vind je loopschoenen kopen leuk?

Ja hoor, maar wel een beetje spannend. Als je schoenen hebt die lekker lopen is het toch weer eng' om nieuwe aan te doen.

Is er iemand die je inspireert om te gaan hardlopen? Een voorbeeld?

Vorig jaar heb ik voor Girls Run The World Marja Bak geïnterviewd. Zij is de eerste wegatlete van ons land, en oud-wereldrecordhoudster op de halve marathon. Ze woont net als ik in Heerhugowaard. Ze ziet er topfit uit en loopt nog altijd met zoveel plezier hard, echt een voorbeeld! https://www.girlsruntheworld.nl/runninggirl-van-de-maand-marja-bak/

Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Run with the Kenyans van Adharanand Finn. Een heerlijk boek over een gezin dat naar Kenia verhuist om een hardloop droom te realiseren.

Lees je het tijdschrift Runner's World?

Ik ben niet geabonneerd maar lees het vaak van mijn schoonzus. Alles over hardlopen is leuk!

Favoriete sportschoenen?

Hoka One One, wat een geweldige schoenen. Ik wil nooit meer anders!

Hoka hardloopschoen

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Gewoon doen! Probeer tijd te maken om te lopen. Door lopen wordt je een leukere moeder, echt! Het is net als met reizen. Dan zeggen mensen: 'Ga je alweer weg, ik zou niet op reis kunnen zonder mijn kinderen.' Nou, ik vind het echt heerlijk. Ik kom terug als herboren. Als de kids klein zijn heb je minder tijd voor jezelf, maar probeer gewoon kleine stukjes te lopen. Hoe groter de kids worden, hoe meer tijd voor jezelf en dan kun je vanzelf meer lopen.

Meer weten van hardloper Esmar?

Bezoek dan haar blog Girls Run The World!

Doe ook mee aan deze rubriek!

Ben jij moeder en loop je hard? Doe dan ook mee met deze rubriek en vul onderstaand formulier in. Ik mail je dan de vragen.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.