Hardlopen en fitness combineren + 4 vuistregels

hardlopen en fitness

Hardlopen en fitness combineren.

Je kunt er niet om heen: het is verstandig om hardlopen en fitness af te wisselen. Je wordt daar niet alleen een betere hardloper van, je verkleint ook je kans op hardloopblessures.

Hardlopen en fitness: cardio en krachttraining

'Met hardlopen ontwikkel je de spieren in je onderlichaam, maar komt de bovenste helft er bekaaid af,' schrijft Amby Burfoot, redacteur van Runner's World Magazine in zijn boek Hardlopen voor beginners.

Tsja...

Ook Hedwig van Bree, bekend van het boek Ik haat hardlopen, kreeg het advies om hardlopen te combineren met crosstraining. In haar geval adviseert een trainer yoga of Pilates, zodat ze soepeler zou worden.

Het juiste fitnessapparaat helpt bij hardlopen en fitness

Gelukkig kan de juiste fitnessapparatuur helpen. Zo heb ik een hele tijd veel plezier gehad van mijn tweedehands crosstrainer. Leuke bijkomstigheid van fitnessapparaten is dat ze ideaal zijn bij slecht weer. Als het buiten bijvoorbeeld spiegelglad is vanwege de ijzel, is een workout op een fitnessapparaat een uitstekende optie! Helaas is mijn crosstrainer stuk gegaan, maar ik overweeg sterk om een nieuwe te kopen.

Frank Underwood op een roeitrainer

Hoewel ik nu zin heb in een zogenoemde roeitrainer. Dat komt door de serie House of Cards. Daarin vindt Claire, de vrouw van Frank Underwood, dat hij gezonder moet leven en meer bewegen. Daarom gaat hij aan de slag op een roeitrainer! Net als bij een crosstrainer pak je meteen je hele lichaam mee met zo'n roeitrainer.

Hieronder zie je Frank Underwood in actie op dit fitnessapparaat!

Hardlopen versus fitness

Hardlopen is een cardiovasculaire activiteit

Hardlopen is een cardiovasculaire activiteit. Dat wil zeggen dat je hartslag omhoog gaat, je ademhaling versnelt en je krijgt het warm. Kortom: je hart gaat flink aan de slag.

Hardlopen verbetert je aerobic conditie. Je hart, longen en bloedsomloop worden er gezonder van. Ook je botten en ligamenten hebben baat bij hardlopen.

Fitness is krachttraining

Als we het over fitness hebben, praten we over krachttraining. Het belangrijkste doel is: je spieren versterken.

Hardlopen en fitness: waarom het goed is om ze te combineren als hardloper

Als hardloper is het verstandig om hardlopen te combineren met fitness. Door fitness te doen versterk je immers je spieren, en dat kan hardloopblessures voorkomen. Sterkere spieren helpen je botten en ligamenten namelijk om de impact van hardlopen op te vangen.

Hardlopen en fitness: hoe doe je dat in de praktijk?

Het lastige vind ik, is om tijd te vinden om ook nog eens fitness te gaan doen. Ik loop 6 keer dagen per week. Het zou verstandig zijn om 2 daarvan te vervangen met krachttraining. Maar ik vind dat erg lastig, omdat ik liever ga hardlopen.

Op websites Hussle en Runner's World geven ze een aantal handige vuistregels voor de combinatie hardlopen en fitness:

  • Als je sneller en beter wilt hardlopen, adviseren ze 2 tot 3 keer hardlopen per week in combinatie met 1 tot 2 keer krachttraining.
  • Wil je vooral je spieren versterken, dan adviseren ze 3 tot 4 keer fitness per week, en 1 a 2 keer hardlopen.
  • Je kunt eventueel ook hardlopen en fitness doen op dezelfde dag. Bijvoorbeeld 40 minuten fitness, gevolgd door 20 minuten hardlopen.
  • Combineer je hardlooprondje met 10 fitness oefeningen als planken, squats etc.

Samenvattend

Of je er nou zin in hebt of niet, het is verstandig om hardlopen en fitness te combineren. Je wordt er een betere en snellere hardloper van, en als dat je niet kan schelen, verkleint het je kans op hardloopblessures.

Zelf houd ik het nog maar even op hoelahoepen als crosstraining. Maar ik ga toch ook eens rondkijken voor zo'n roeitrainer.

Combineer jij hardlopen en fitness?

Gebruikte bronnen o.a. BeterSport, Runner's World, Hardlopen voor beginners van Amby Burfoot, Alles wat je wilt weten over hardlopen, Scientific American, Hussle, Bodybuilding.com

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.