Hardloper Herlinda

 

hardloperVoor Herlinda was het heel simpel: 'Iedereen rent. Dus waarom ik niet?!'

Die gedachte had ze zes jaar geleden, en ze loopt nog steeds.

Herlinda is 39 en moeder van twee tien- en achtjarige dochters. Ze woont in de Achterhoek.

Dit is haar verhaal.

Hardloopgewoontes

Ik loop graag in de natuur, bij ons in het buitengebied. Maar het allerliefst loop ik langs de zee en in de duinen. Helaas vind je die niet in de Achterhoek. Gemiddeld loopt ik drie dagen per week. Meestal alleen. Vorig jaar was ik een half jaar lid van de athletiekvereniging. Dat was erg gezellig, maar ik heb mezelf behoorlijk overtraind. Met blessures tot gevolg. Dat vind ik ook meteen het nadeel van lopen in een groep: ik had last van mijn eigen competitiedrang en ging te lang en teveel door.

Nu loop ik weer alleen. Ik vind dat heerlijk: lekker in mijn eigen tempo en mijn gedachten de vrije loop laten. Ik heb geen loopmaatje nodig om mezelf de deur uit te krijgen. Soms loop ik met een vriendin. Dan kletsen we lekker bij.

Hardloopmotivatie

Ik loop om buiten te zijn en om me fit te voelen. Hardlopen is goed voor lichaam en geest. Als ik niet lekker in m'n vel zit, kan hardlopen me een hele andere kijk en humeur geven. Hardlopen betekent voor mij een moment voor mezelf. Lekker even in mijn eentje weg zijn, uit de sleur en mezelf tegenkomen.

Hardlopen en moederschap

Parallellen tussen hardlopen en moeder zijn zie ik niet. Wel vind ik het soms heerlijk om even weg te rennen, en de boel achter me te laten als moeder. Ik raad mijn kinderen bewegen zeker aan. Ze skeeleren of fietsen wel eens mee. Ze mogen de sport doen waar ze zelf zin in hebben.

Hardloop apps en gadgets

Ik loop met een Garmin forerunner. Thuis download ik de gegevens op Strava. En mijn mobiel gaat mee voor het geval ik m'n been breek. De eerste jaren liep ik met muziek. Dat kwam denk ik omdat ik ooit met Evy ben begonnen. Daarbij werd je ondersteund met muziek. Ik heb heel lang met muziek gelopen totdat ik kon genieten van de geluiden van de natuur. Daarbij vind ik lopen zonder muziek veiliger.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Ik heb één keer een hardloopwedstrijd gedaan. Het was hutjemutje op elkaar, en veel gestress. Dat doe ik niet nog een keer. Hoogstens misschien de Berenloop...

Hardloopkleding en schoeisel

Ik heb ooit een hardlooprokje gekocht, maar weer retour gestuurd. Ik vind dat toch een tennis ding. Hardloopschoenen kopen vind ik een noodzakelijk kwaad. Op dit moment loop ik op Saucoyny's.

Mijn boodschap aan moeders die willen gaan hardlopen

Probeer 't eens en hou dat een paar weken vol. Kijk of je verslaafd word! Luister naar je lijf. En ik adviseer naast rennen aan krachttraining of een andere sport te doen. Sinds een half jaar fiets ik naast het hardlopen. Dat is een erg fijne en goede afwisseling.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.